Itt az idei első számos gála, UFC 234 Whittaker - Gastelum tippelde!
MMA

Itt az idei első számos gála, UFC 234 Whittaker - Gastelum tippelde!


A hétvégén sem maradunk UFC nélkül. A múlt heti brazil gála után, most Ausztráliából igyekeznek elkápráztatni minket, amire a párosításokat elnézve komoly esély van. Ne is húzzuk tovább az időt, csekkoljuk, mi vár ránk vasárnap hajnali 4-től a Sport TV-n élőben, az egyes csatornán!


Robert Whittaker vs. Kelvin Gastelum
A tét nem más, mint a középsúlyú bajnoki cím. Sem a kort, sem az ütőtávot tekintve nincs érdemi különbség, azt azonban meg kell említeni, hogy Gastelum fordított alapállású. A bajnok Whittaker visz be több ütést, de Gastelumot valamivel kevesebb találat éri. Levitelekkel nem túlzottan próbálkozik egyik fél sem, de Whittaker levitelvédelme igen combos. Mindketten tavaly év közepén bunyóztak utoljára.
Az aktívabb állóharc, jobb levitel védelem és nagyobb arányú befejezési ráta azt súgják nekünk, hogy címvédésre készüljünk. Fónagy kiegészítése: Gastelum egy fain kis ringworm fertőzéssel érkezett Ausztráliába, mely a staph fertőzéshez hasonlóan gyengítheti az ember fizikai erejét.


Anderson Silva vs. Israel Adesanya
A nép címmeccse névvel illették többen ezt az összecsapást. A korosodó Silva megpróbálja visszaforgatni az idő kerekét és egyesek szerint az ő stílusához nagyon hasonlóan bunyózó ifjú titán, Adesanya a cím felé tör.
Adesanyanal van az ütőtávbeli előny, Silva fordított alapállású, de ellenfele sem rest állást váltani. A brazil legenda 14 évvel idősebb Adesanyanal és szinte napra pontosan két éve lépett utoljára az Octagonba.
Adesanya talál sűrűbben és védekezik jobban, Silva a pontosabb. A levitelek egyik bunyós eszköztárában sem szerepelnek előkelő helyen. Adesanya védi őket jobban. Érdekesség, hogy mindkettejük utolsó ellenfele Derek Brunson volt – igaz két év különbséggel. Őt Silva kipontozta, Adesanya kiütötte.
Az ütőtávbeli előny, a fiatalabb kor, Silva 2 éves kihagyása, a több bevitt ütés, jobb védekezés és a veretlenség szerintünk elég lesz Adesanya győzelméhez.

Rani Yahya vs. Ricky Simon
Simon 8 évvel fiatalabb a veterán Yahyanál, de ez csak a harmadik UFC bunyója, így róla keveset tudunk statisztikai alapon elmondani. Yahya igazi submission gép, 20 győzelmet szerzett ellenfelei lekopogtatásával. Nem üt sokat, de őt sem találják el sokszor, ellenben sok levitelt csinál és kopogtat. Simon inkább az ütéseivel erős, bár első UFC meccsét guillotine fojtással hozta.
A kevés bekapott ütés, sok levitel és az idő előtti befejezésre való nagyobb hajlam miatt Yahyát várjuk győztesnek.

Montana De La Rosa vs. Nadia Kassem
De La Rosa harmadik, Kassem második bunyója lesz az Octagonban a mostani. Kassem fordított alapállású. Mindkét hölgy 80%-a körüli eséllyel fejezi be a meccseit a gongszó előtt. Kassem állóharca a veszélyes, míg De La Rosa kopogtat. Nehéz ügy. De La Rosa mindkét UFC-s ellenfelét időt előtt hozta és hölgy esetében nem illik ilyesmit mondani, de valamivel nehezebb is, mint ellenfele. Ezek szólnak mellette és minket meggyőztek.

Jimmy Crute vs. Sam Alvey
A második UFC meccsét vívó Crute 10 évvel fiatalabb a fordított alapállású Alveynál. Alvey tavaly szeptemberi KO vereségét szeretnék feledtetni, Crute pedig tovább menetelne előre az UFC félnehézsúlyú mezőnyében. Egyikük sem szereti megvárni a pontozók döntését, de Alvey a KO erősebb, viszont Crute még veretlen. Ennek ellenére Alveyt nagy hiba volna leírni. Hajszálnyival ugyan, de a nagyobb KO erő és tapasztalat miatt az amerikait várjuk győztesnek, Alvey.

Devonte Smith vs. Dong Hyun Ma
Smith öt évvel fiatalabb és jócskán hosszabb karokkal van megáldva, mint koreai ellenfele. Ugyanakkor ez csak a második UFC bunyója lesz. Most sincs elég adat a matekhoz. Hyun Ma nem muzsikál túl fényesen az UFC-nél 2 KO vereség, egy KO győzelem, egy megosztott –és egy pontozásos győzelem. Smith ellenben minden ellenfelét idő előtt intézte el és egyszer kapott ki, igaz akkor KO-val. A nagyobb ütőtáv, több idő előtt nyert mérkőzés és a kevesebb vereség miatt Smith a favorit.

Shane Young vs. Austin Arnett
Életkor, ütőtáv szinte egyforma. Youngnak a harmadik, Arnettnek a negyedik jelenése az Octagonban. Young még nem volt kiütve sem megkopogtatva, emellett nagyobb arányban gyűri le ellenfeleit a gongszó előtt és már az UFC-ben is van KO győzelme. Arnett ezzel szemben, csak egy pontozásos győzelemig és egy-egy KO valamint, pontozásos vereségig jutott a nyolcszögben. A fentiek fényében, hazai győzelmet várunk, Young.

Kai Kara-France vs. Raulian Paiva
Két az UFC-ben még frissnek számító bunyóst láthatunk ezen párosítás alkalmával. Kara-France második, ellenfele bemutatkozó mérkőzése lesz ez a legnagyobb MMA promóciónál. Kara-Francenak van több befejezéses győzelme, de Paiva eddig összesen csak egyszer kapott ki.
Kara-France vereségei jó részét karrierje elején szenvedte el, ellenben a kiütéseket, kopogtatásokat azóta is szállítja, így az ő győzelmére voksolunk.

Teruto Ishihara vs. Kyung Ho Kang
Ishihara fordított alapállású, Kangnak pedig hosszabbak a karjai. Ishihara talál többször, de Kangot jóval kevesebbszer ütik meg. Kang csinál több levitelt, próbál aktívabban kopogtatni, emellett neki van a jobb levitel védelme is a két bunyós közül.
Ishihara kiütéses vereség után tér vissza, emellett UFC mérkőzései 50%-t sem tudta megnyerni. Kang jobb védekezése, levitelei és földharca a fentiekkel együtt meghozhatják számára a győzelmet.

Lando Vannata vs. Marci Mariano
A nagy tehetségnek tartott, de eddig kevéssé bizonyított Vannata kap egy bemutatkozó ellenfelet, nem túl acélos mérleggel. Mi sülhet ki ebből? Mariano szereti váltogatni az alapállását. Vannatának van több befejezése és még nem ütötték ki, emellett jóval régebben van az UFC-ben is, amellett, hogy hat évvel fiatalabb Marianonál. Itt bizony építésről van szó és nem Mariano javára. Vannata, a nagyobb befejezési ráta és a kiütéses vereség hiánya miatt.

Callan Potter vs. Jalin Turner
Potter első, Turner második meccse az Octagonban. Turner fordított alapállású és 11 évvel fiatalabb ausztrál ellenfelénél. Mindketten a kard által élnek és azáltal halnak típusú bunyósok. Győztes meccseik majd mindegyikét kiütéssel, vagy az ellenfél lekopogtatásával szerezték, ahogy vereségeik jó része is ilyen módon esett meg.
Turner októberben kiütéses vereséget szenvedett UFC debütjekor ráadásul jóval fiatalabb kora ellenére már annyiszor volt kicsapva, mint Potter. Ezek után mint mondhatnánk? Potter kései beugró és az álla túl kevés lesz Turner ellen.

Wuliji Buren vs. Jonathan Martinez
Egy harmadik és egy második UFC bunyójára készülő versenyzőről van szó, akik közül egyik sem nyert még az Octagonban. Martinez fordított alapállású. A fordított alapállás, több kiütéses és feladásra kényszerítéses győzelem, valamint az ilyen vereségek hiánya miatt Martinez győzelmét várjuk.


Szólj hozzá