Mesék, mondák és mítoszok nélkül a táplálékkiegészítőkről

Mesék, mondák és mítoszok nélkül a táplálékkiegészítőkről


Mik azok a táplálékkiegészítők?

A hivatalos verzió szerint a táplálékkiegészítők a modern tudomány vívmányai. Lehetővé teszik a mai rohanó világban az emberek számára, hogy optimálisan táplálják a testüket, ami majd így tökéletesen fog funkcionálni. Persze ez csak az eladásra szánt verzió.

Az első számú tény:

A táplálékkiegészítők gyakorlatilag a legjobb eszközök, hogy pénzé változtassuk a fitnesz hazugságokat.

A mai világban legálisan úgy lehet a legkönnyebben és leggyorsabban pénzhez jutni, ha eladunk valamit, nevesítve egy terméket, egy szolgáltatást vagy az idődet(ezt hívjuk munkának).

Valamikor, az első izommagazinok megjelenésének az idején, a testépítő mogulok feltették maguknak a kérdést: "Mit adjunk el az olvasóinknak? Szteroidokat mégsem árulhatunk."

(Ha valaki esetleg kételkedne, Peary Reader a harmincas években a magazinjában erősen promózta a tesztoszteront)

Eleinte a magazinok mellett súlyzókat és edzéskurzusokat árultak, de ez nem hozott kielégítő profitot. A súlyzókat elég egyszer megvenni a hosszú élettartamuk miatt, a távolbalátó csodaedzés módszerek pedig túl gyorsan veszítenek a varázsukból, és nem lehet minden heten kitalálni újat.

Ekkor jöttek képbe a táplálékkiegészítők.

A táplálékkiegészítők árusítása ugyanis óriási üzlet:

1. Álmokat építenek.

Az első számú cél a vásárlók almait, vágyait és perverzióikat kielégíteni, irányítani, manipulálni.
Láthatjuk mindennap a hirdetésekben a csupa-izom, epilált testépítőket, amint 1000 wattos művigyorral ölelgetik a proteines dobozokat. Nem az adott termeket reklámozzák, hanem egy álmot.
És a vásárlók ezért az álomért fizetnek, hogy majd ok is olyan izmosak lesznek egyszer.
Ha egy csinos fitnesz modell az alany, akkor majd olyan karcsúak, ha egy MMA harcos a reklámhordozó, akkor meg olyan kemények, talán még olyan csúnyák is, de ez csak magánvélemény.

2. A táplálékkiegészítők mára elfogadott maleinsavam termékekké váltak.

Több generációt idomítottak nagyon eredményesen, a testépítés Don Corleonéjának, Joe Weidernek köszönhetően. Olyan iparágat építettek fel, akkora infrastruktúrával, mint a dohányipar (a cigaretta promója az volt a 60-as években, hogy lefogyaszt,ha evés helyett cigizel,ezért a hasonlat – a szerk).

[caption id="attachment_14829" align="aligncenter" width="700"] Szerintem ez a kép önmagáért beszél...[/caption]

3. A táplálék kiegészítők gyártása gazdaságos befektetés.

A táplálék kiegészítők gyártása egyáltalán nem kerül annyiba, mint azt az iparag a vásárlók fele kommunikálja.
Ha az emberek tudnak, hogy sokszor miért fizetnek, akkor egyáltalán nem vennék meg többször az adott terméket.
Ez különösen igaz a különböző gettó termékekre és gerillawebshopok kínálatára, mivel ott sokszor még inkább spórolni akarnak az összetevőkön, hogy a legolcsóbban kotyvasztott szarokat minél nagyobb haszonnal adhassak el.

Táplálékkiegészítő-függővé válni nagyon könnyű.

Ha valaki a fizetése egyharmadát vagy még többet mindenféle csodabogyókra, porokra és folyadékokra költi abban a reményben, hogy majd ezektől jobb lesz bármilyen téren az élete, az függő.

Nem érzik teljesnek az életüket, ha reggel vagy este nem veszik magukhoz a napi táplálékkiegészítő betevőjüket és a hang a fejükben kínozza őket, újra és újra feltéve a kérdést: "Bevetted már a mai adagodat?" És nincs más választásuk, engedelmeskedniük kell.

Valószínűleg a terembe járók kilencven százaléka függő volt vagy lesz az élete során.

Néhányan gyorsan kigyógyulnak belőle, miután a vart eredmények elmaradnak, míg mások inkább terméket, termékforgalmazót váltanak. Mert majd az új forradalmi formula végre elhozza a sokat és sokszor beígért megváltást, nevesítve a plusz izomtömeget, a kisebb testzsírszázalékot vagy a kimagasló sportteljesítményt.

Kicsit hinnünk kell a varázslat vagy a hipnózis erejében, hogy megérthessük a táplálékkiegészítő piac lényegét. A megvonás pedig olyan, mint egy premierfilm megnézése közben hirtelen megszakítani a vetítést; ahogy ez bekövetkezik, hirtelen egy végtelen ürességet érzünk legbelül.

A táplálék kiegészítők óriási előnye, mármint a piacé, hogy könnyű befuttatni az adott termeket.

Elég egy ismert arc, egy sportoló, akinek a nevében hihetetlen eredményeket ígérnek gyorsan, mindenfele mellékhatások nélkül. Ma mar mindenre kínálnak megoldást.

Nem tudsz aludni? Vegyél tápkieget!

Túl sokat alszol? Vegyél tápkieget!

Nem tudsz fogyni? Vegyél tápkieget!

Nem tudsz hízni? Vegyél tápkieget!

Nem tudsz koncentrálni? Vegyél tápkieget!

És így tovább a végtelenségig.

Persze nem állítom azt, hogy a táplálék kiegészítők teljesen haszontalanok lennének. Nagyban megkönnyítik a modern sportolok életét.

A baj a táplálék kiegészítő iparral és úgy általában a fitnesznek nevezett valamivel van.

Nézzük a szokásos maszlag helyett, a való életből származó tapasztalatokat.

Népszerű kiegészítők:

Fehérje porok. A híres protein és a kistestvérei, az aminosavak(üzleti szempontból, nem technikailag):

Mi árad felénk folyamatosan az izommédiából?

"Az izmaink proteinből vannak. Egyél mindennap egy tonna proteint!"

Mindennap tinédzserek tízezrei rendelnek a világ minden táján ezerféle proteinkészítményt, remélve azt, hogy ezen termékek segítségével olyan izmosak lesznek, mint a példaképük, aki az adott termék forgalmazójának megbízásából szélesen vigyorogva pózol a proteines dobozzal a kezében valamely bugyuta reklámfelületen.

A proteinkészítmények valójában egyszerű instant élelmiszerek, mint például a zacskós leves, bár értelemszerűen több tápanyag van bennük.

Mindegy milyen új, forradalmi csodaforrást neveznek meg a dobozon és micsoda új, állítólagos kutatási eredményekkel támasztják alá, attól az még egyszerű kaja marad.

Minden tinédzsernek, aki egy földönkívüli fizikum elérését remélve hörpölgeti az edzés utáni proteinturmixát, illene elgondolkoznia, hogy milyen csodát vár egyszerűen attól, hogy eszik?

A poszterekről rájuk vigyorgó testépítők évtizedes szteroidhasználattal felépített fizikumát egycsapásra ők is elérhetik, mert tejsavófehérjét(ami eredetileg egy a sajtgyártásból származó melléktermék, hulladék)vagy "kollagénfehérjét" (ami húsipari hulladék, nevesítve bőr, inak és egyéb másra nem felhasználható maradékok) iszogatnak heti háromszor?

Maga a feltételezés is sértő az egyetemes kultúra nevében.

A proteinporoknak megvan a maguk helye egy étrendben, de elsősorban azt kell megérteni, hogy ez csak kaja, illetve csak az étrendnek egy kiegészítője (ahogy egyébként hivatalosan is nevezik).

Ne várjunk tőle semmit és kezeljük sima ételként, illetve még úgy sem.

Bunyósoknak például meccs után egészen praktikus, ha jól állon lettek verve és nem tudnak rágni, illetve hasonló egzotikus helyzetekben is.

‎Kreatin:

Egy küzdősportoló számára felkészülés alatt felesleges kiegészítő. A mindenki által ismert "hatása", miszerint vizet köt meg az izomsejten belül (és mellette megterheli a veséket is), mindössze arra jó, hogy ok nélkül kihízd a súlycsoportodat, és hogy megzavarja a finomabb technikáid koordinációját. Mégis miért használják oly' sokan? A berögzült dogmák szerint, "mert a többlet víz=többlet erő". Aha,értem. Meg többlet súly is, vagy az nem fontos?

Szóval, míg a fehérjekészítményeknek van helyük egy felkészülésben,addig a kreatin felesleges pénzkidobás. Amikor mégis érdemes belefektetnünk, az egy hosszabb alapozás, és akkor is felejtsük el a szőlőcukros őrületet, meg a "feltöltést". Szénhidrátos étkezéssel együtt fogyasszuk és az edzéseinken az alaperő- és a gyorsasági erőnk fejlesztésére koncentráljunk, de ennyi. A testsúlyunkat folyamatosan figyelnünk kell. Amennyiben többet hízunk a kelleténél (értsd: nehezebb lesz a fogyasztás) úgy abba kell hagynunk a kúrát.

Ne foglalkozzunk azzal,hogy mennyire bonyolult molekula szerkezetű és forradalmian új formula jött ki a héten, maradjunk csak a jó öreg monohidrátnál.

Multivitaminok:

‎Ezekkel a készítményekkel a legnagyobb problémát a felhasználók által támasztott elvárások jelentik.

Találkoztam már olyan emberrel is, aki megmagyarázta nekem, hogy azért ehet mindennap a mekiben, mert ő "tisztító multivitamint" szed, ami még a csernobili háttérsugárzástól is megvédi és "tisztítja a máját".

‎A másik a mega dózisú vitaminpakkok.10-12 különböző tablettát erőltetnek a reményteli delikvensbe, aki a rengeteg felesleges hatóanyagot csak a vizeletén keresztül tudja kiüríteni, ami ettől úgy világít, mint egy lézerkard.

‎A vitaminok és a multivitaminok nagyszerű kiegészítők, de az extremitásoktól érdemes tartózkodni itt is. Kár arra pénzt áldozni, hogy drágábbat vizelhessünk.

Tesztoszteron fokozók:

Az a helyzet, hogy ezeknek a termékeknek a többsége működik. Tényleg megemelik valamelyest a saját természetes tesztoszteron termelésünket.

És hogy a gyakorlatban mit jelent ez? Az égadta egy világon semmit.

Gondoljunk úgy erre, mint egy kisebb fizetésemelésre. Arra elég, hogy egy párszor elvihesd moziba a barátnődet, de arra már nem elég, hogy lecseréld az autódat, ha van, vagy hogy vehess egy új házat.
Sajnos a nagyobb sportteljesítmények és a poszterizmok (gondoljunk itt Übereem vagy TRT Vitor esetére) nem egy mozijegy, hanem egy luxusautó vagy egy villa árát képviselik, átszámítva. A tesztoszteron fokozóktól nem leszel izmosabb, egy kicsit sem.

Más szempontokból vizsgálva nagyon is hatásosak, de mivel a Totaldamage.hu egyelőre nem foglalkozik erotikus tartalommal, ezért erre nem is térnék ki részletesen. (hehe – Fónagy)

Zsírégetők:

Számomra a zsírégetők képviselik az ikonikus példát arra, hogy mennyire agyhalottak napjaink vásárlásra idomított tenyész humanoidjai. Miért írom ezt?

Mert mikor bemész a placebo boltba (gyengébbek kedvéért táplálékkiegészítő szaküzlet), ott az eladó elmondja neked, hogy az általad választott zsírégető csak akkor működik, ha kalóriadeficites, rendes diétát folytatsz és mellette edzel.

Komolyan?

Szóval, ha diétázok és edzek, akkor zsírt fogok veszíteni? Haha.

Ez olyan, mint ha Aladdinnak azt mondaná a lámpa szelleme, mikor pénzt kíván tőle alanyi jogon, hogy "menj dolgozni, kedves gazdám!".

Nem állítom azt, hogy ezek a termékek száz százalékban hatástalanok lennének, mert végül is megemelik a testhőmérsékletet és ezáltal valamicskével több kalóriát égethetünk el, de a varázslat itt véget is ért.

Az egyetlen hatása, ami valóban értékes lehet, hogy ha valaki már kidobta a pénzét ilyesmire, akkor legalább igyekszik majd tartani az étrendi megszorításokat, hogy a kis befektetésén ne bukjon.

Ízületvédő formulák:

A legmisztikusabb kiegészítők mind közül. Azt ígérik, hogy a hamvaikból is feltámasztják rég halott ízületeinket.

De vajon igaz ez? Igaz lehet?

Persze. Hiszen az összes termékforgalmazó weboldal kommentálója tele van hálálkodó és pozitív visszajelzéssel. Ismét: Haha.

2004-ben kijött egy tanulmány, ami arról szólt, hogy különböző ízületi bántalmakkal küszködő alanyoknak hónapokon át kondroitint és glükozamint adagoltak, míg a tesztcsoport más tagjai placebo kezelésben részesültek.

Az eredmények? Nos, azok ugyanazok voltak mindkét csoportban. A placebo ugyanúgy működött.

Mit jelent ez? Elsősorban azt, hogy a placebo egy nagyon erős drog.

Sok embernek ez nem jelent problémát. Még ha csak a placebo effekt az, ami hat, mégis van észrevehető eredmény.

Másrészt viszont pár generációval ezelőtt bevett szokás volt az ízületi bántalmakat őrölt csirkeporccal kezelni és az is működött. Ez azt jelenti, hogy minden placebo? Nos, én erre nem tudom a választ.

Mindenki döntse el maga.
A 3 hónapos teszt:

Ez egy olyan teszt, amit internet szerte gyűlölnek a placebo dealerek.

Így néz ki:

Ha mániákus táplálékkiegészítő faló vagy, akkor 3 hónapig tömd teli magadat mindenféle táplálékkiegészítővel.

Jegyezz fel mindent. Hogy érezted magad, milyen volt a teljesítményed és milyen súlyokkal dolgoztál a teremben.

Aztán hirtelen hagyd abba az egészet. Se protein, se aminosav se semmi.

Az eredmények?

Észre fogod venni, hogy gyakorlatilag nem változik semmi. Ugyanúgy fogsz kinézni és ugyanolyan lesz a teljesítményed.(feltéve, hogy a tápanyagbeviteleden nem változtattál, tehát normálisan enni és inni nem felejtettél el)

Ami változni fog, az a közérzeted. Mit jelent ez nagy vonalakban?

Azt amit magadtól is tudnod kellene. A táplálékkiegészítők, mint az a nevükben is foglaltatik, kiegészítők.

A már meglévő étrendedet egészítik ki, de nem helyettesítik azt, a munka nagy részét pedig főleg nem végzik el helyetted, bármit is ígérnek a gagyi reklámok.

Valahogy így: A motor a tested, a táplálék az üzemanyag, a vitaminok és ásványi anyagok az olajat képviselik, míg a kiegészítők csak az adalékanyagot a benzinben.

És ami a legfontosabb, a sofőr Te magad vagy, mindenről csak egyedül te dönthetsz.

Új táplálékkiegészítő márkák születnek évről évre, folyamatosan. Ha egy profi testépítő visszavonul, máris belevág az üzletbe és piacra dobja (vagy dobják a nevében) az új forradalmi formulát, ami "tényleg működik".

Ma már az MMA sport népszerűsége miatt elérte ez a jelenség a mi köreinket is, elég csak Georges St-Pierre Rushfit diétájára vagy McGregor alakformáló online kurzusára gondolnunk, ahol a vágyott eredmények eléréséhez természetesen muszáj adott gyártó adott termékét is megvenni.

Ugyanitt kedvezményesen rendelhetsz, persze csak te, mert te kivételes eset vagy.

Amíg a bodyban a volt profik a bicepszezést akarják pénzzé tenni, addig az MMA nagyágyúi a testi épségüket megóvva szeretnének jövedelemhez jutni.

Ő dolguk.

A dobozokban ígéreteket és álmokat árulnak por formájában, de a tartalom ugyanaz marad mindig. Egyedül a dobozra ragasztott címkén lesz más a felirat.

via Bronson


Szólj hozzá