Ki volt Abdulmanap Nurmagomedov?

Ki volt Abdulmanap Nurmagomedov?


Péntek kora délután olvastuk a lesújtó hírt, mely szerint elhunyt Khabib Nurmagomedov édesapja és edzője, Abdulmanap Nurmagomedov. Összegyűjtöttünk az edzőlegendáról pár információt.

A három gyermekes édesapa is kivételes birkózó volt, csakúgy, mint fia, Khabib. Amikor a hadseregbe került, Judo-t és Sambo-t kezdett tanulni, ezekre át is tért, és mindkét sportágban nemzeti bajnok lett Ukrajnában (forrás). A dagesztáni Combat Sambo nemzeti csapat, valamint az Eagles MMA főedzője volt.

Az 1962-ben született Abdulmanap személyiségéről és szívéről úgy hisszük, mindent elmond az, hogy azt mondta, mindent megbocsát Conor McGregor-nak a botrányos UFC 229-es beszólogatásai után és meghívta az írt egy combat sambo-s edzésre.


"Ami megtörtént, megtörtént. Az élet megy tovább. Elemeznünk kell, mi történt, és tanulnunk kell a hibáinkból. Remélem, valami jó is ki tud sülni ebből az egészből" – vélekedett a Conor ügyről.

Sajnos ez a közös edzés sosem történt meg, és már nem is fog megtörténni. Egyébként nagyon mérges volt fiára, amiért tömegverekedést váltott ki a gálán, mert hitvallása szerint a fegyelem az egyik legfontosabb erénye az embernek.

Az idősebbik Nurmagomedov egy MMA edzőtermet nyitott Dagesztánban, az Abdulmanap Nurmagomedov Martial Arts School tavaly decemberben nyitotta meg kapuit:8 éves korában kezdte el edzeni Khabibot és létfontosságú szerepet töltött be a karrierje során. Aki Mike Tyson-nak Cus D'Amato volt, az Khabibnak Abdulmanap.

Nagyban hozzájárult az MMA népszerűsítéséhez Oroszországban, nem csak fiát, de másokat is edzett, egy csomó tanítványa volt, köztük Islam Makhachev is tőle tanult. Egyszer birkózott Daniel Cormier-rel is fun-ból, DC azt mondta, hogy az egyik legerősebb ember volt, akivel valaha találkozott.

Mindig itt volt a fia sarkában a UFC-s szereplésein, az egyetlen kivétel a Dustin Poirier elleni címvédés volt, ahol VISA problémák miatt nem lehetett ott. Edzésmódszerei kreatívak és kemények voltak (Khabibnak például gyeremekkorában egy medvével kellett birkóznia), és stratégiai gondolkodásra késztették a harcosait.A kórházban a legjobb orvosok dolgoztak azért, hogy felépüljön, Vladimir Putin orosz elnök ígérte meg a családnak, hogy az édesapa a legjobb kezelést kapja. Sajnos a tüdőgyulladás, a szívműtét, a stroke és a vesebaj végül még neki is túl sok volt, szervezete feladta a küzdelmet, állítólag az agyvérzésbe halt bele.

Pótolhatatlan az az űr, amit maga után hagyott. Sorra jönnek a részvétnyilvánítások a küzdősport világából, és mindenki ódákat zeng Abdulmanap-ról, sokan a történelem legjobb MMA edzőjének tartják, mindenki szerette őt.

Nyugodjék békében.


Támogasd a munkánkat, mert ezzel segítesz!

Mi naprakészen tartunk a UFC és más küzdősportok, harcművészek fontos híreivel kapcsolatosan, Te pedig most segíthetsz, hogy ezt még sokáig csinálhassuk.

Legyen az kicsi vagy nagy mértékű támogatás, egyszeri vagy rendszeres, mi nagyon hálásak leszünk és nagyra értékeljük, hogy hozzájárulsz a TOTALDAMAGE Magazin jövőjéhez.

Válaszd ki a havi támogatás összegét

Válassz egy egyszeri támogatási összeget

Ft

Banki átutaláshoz szükséges adatok

Bankszámlaszám:
10300002-10606292-49020012

Cégadatok:
TOTALDAMAGE MEDIA KFT.
1037 Budapest, Jablonka út 83/a
Cégjegyzékszám: 01-09-179960
Adószám: 24743105-2-41Szólj hozzá