Csőgörény! Mi lesz veled, középsúly?
MMA

Csőgörény! Mi lesz veled, középsúly?


Próbáljuk meg kibogozni a súlycsoport helyzetét.

Valamilyen oknál fogva a UFC egy olyan szervezet, ahol mindig be van dugulva, pangva vagy hót unalmas egy divízió.

Az okok pedig vagy mindentől függetlenek, vagy szerencsétlen esetek, de van példa mesterséges dugulásra is.

A mai epizódban a 185 fontos súlycsoporttal fogunk foglalkozni, mert nagyon kusza és szinte már orvosolhatatlan a helyzet.

A helyzet a következő:

Van egy nagyon jó, de sérülékeny és borzasztóan balszerencsés bajnokunk, Robert Whittaker személyében. Bobby egy váltósúlyú harcos eredetileg, de két vereségét követően távozott a súlycsoportból még 2014 elején.

Itt van a 221 hőse, Yoel Romero. Hiába egy gép, egy kitenyésztett faj, 40 évesen 0 értéket adna a szervezetnek mint bajnok, ha a visszavágón megfogná Bobby grabancát. Esetleg akkor, ha a UFC Havannában rendezne egy gálát neki, de félkommunista-diktatúra országokba annyira illik ilyen eseményt vinni, mint temetésre hawaii ingben és rövidnadrágban.

Addig meddig menetelt itt, míg tavaly júliusban átmeneti bajnokká küzdötte magát, Yoel Romero ellen. A harc első menetében szétszakadt a bal térdében ami szakadhatott, ezért is váratott annyit magára a visszatérése. De majdnem elvitte a himlő és a staphylococcus fertőzés keveréke, így nem tudott címet védeni Luke Rockhold ellen tegnapelőtt.

Az ellen a Rockhold ellen, aki volt már Strikeforce és UFC bajnok is, de Romero minden bizonnyal a súlycsoportból is kiütötte, nemhogy az öv közeléből. A 205 fontra váltást egyébként ő maga is rebesgette.

Következő a rangsorban Ronaldo Jacaré Souza. Az aligátor(nem krokodil) pár hete a holdig rúgta az idősebb harcosokat zaklató Derek Brunsont. Előtte a bajnok Whittaker verte meg nagyon, Yoel Romero ellen is van egy veresége korábbról. 38 évesen nem tudjuk, van-e még valami keresnivalója egy címmeccs kapcsán.

Chris Weidman érdekes eset. Nevetségesnek tartom tegnapi kijelentését, hogy szerinte neki járna a Whittaker elleni címmeccs Veretlenként érte a USADA éra, Rockhold, Romero és a Bellatorba óriási felelőtlenséggel igazoló Gegard Mousasi is takonnyá verték. Kelvin Gastelum ellen is csak szerencséje volt, mert ha a pufi váltósúlyú még pár másodpercig dolgozhat rajta az első menet végén, akkor 0-4 lett volna a szériája. Nem mellesleg úgy megsérült a hüvelykujja ezen a meccsen, hogy még halovány terv sincs arra, hogy mikor tér vissza.

Ha már Gastelum, akkor hozzá érkeztünk a rangsorban. Neki nem itt lenne a helye, hanem 170 fontban, de nem bír rendesen odafogyni. Róla is elmondható az mint Brunsonról, az öregebb harcosok veretésére használták. Tim Kennedy, Vitor Belfort, Michael Bisping. Anderson Silva ellen még két esetben maradt el meccse... Nagyon szeretné magát az öv közelébe beszélni, de egyszerűen túl távol van még. Plusz kellene egy hozzá hasonló kaliberű ember ellen egy nagy győzelem.

Michael Bisping félig visszavonult, de lehet kiáll Lyoto Machida ellen, mely mindkettőjük utolsó UFC meccse lehet minden bizonnyal.

Derek Brunsonról volt szó előbb, Whittaker nagyon elverte, aztán hiába hogy Anderson Silva is, az a meccs ti is tudjátok, hogy egy fityisz volt. A térdek nélkül élő Dan Kelly és a másfél évig inaktív Lyoto Machida ellen ugyan vitézkedett, de nagyon gyorsan visszaült a padba mikor egy hozzá hasonló kalibert próbáltak ki ellene. (Ez volt Jacaré ugye)

Hiába rendelkezik impozáns mérleggel David Branch, 36 évesen egy Luke Rockhold elleni vereséget követően kapta volna Yoel Romerot. Mikor már úgy volt, hogy megkönnyebbülhet, a UFC egy 4 meccse egyfolytában mészároló állatot, Thiago Santost tette be ellene április végére. Santos sem mai csóka már, 34 éves, de mindenképp egy szippantásnyi friss levegő itt.

Hihetetlen módon nem kergették fel félnehézbe, a pár hete Vitor Belfort visszavonulását elrontó Uriah Hallt. Hall ugyanis nagyon súlyos állapotban került kórházba a rosszul sikerült fogyasztása miatt. Viszont ezért cserébe megkapta Paulo Costát ugyanarra az április végi gálára, amin Santos és Branch is lesz. Nem tudom kit haragított magára a fejesek közül, de ennek nem lesz jó vége.

Vitor Belfortról és Lyoto Machidáról tudjátok, hogy mire készülhetnek. Belfort búcsúzna, Machida minden bizonnyal szintén, Bisping ellen. A két brazil tökéletesen ellovagolhatna a naplementébe a 224-en. Természetesen nem egymás ellen. Bár ha most jobban belegondolok...

A 28 éves lengyel Krzysztof Jotko a TOP 15 13. helyezettje, és a 15. helyen tanyázó Brad Tavares ellen próbálnának életet lehelni bele, két vereségét követően

  1. a már említett veretlen Paulo Costa, akit a Uriah Hall probléma megoldására béreltek fel.


Brad Tavares zárja az elitet, három sorozatban szerzett győzelmei közül egyik sem rangsorolt ember már, előtt meg 4 meccsből 3 alkalommal kapott ki.

Összegezzünk.

Kik vannak már fél lábbal kinn az ajtón?

  • Michael Bisping

  • Vitor Belfort

  • Lyoto Machida

  • Luke Rockhold (ha felmegy 205 fontba ahogy pár napja mondta)


Akárki akármit gondol, kell egy átmeneti öv.

Bobby egy komoly betegség után van, Romero pedig bizonyosan nem fog mással kiállni addig míg ausztrál riválisa vissza nem tér. Júliusig ez szinte esélytelen. Magyarán közel egy évig nincs semmi csinálva az övvel.

Azt amit Bisping és a minden bizonnyal csak erre az egy meccsre visszatérő Georges St-Pierre csináltak, kezeljük úgy, mint ha egy külön duó lettek volna a divízióban. GSP amúgy sem bajnok már.

Hogyan lehetne eldönteni, hogy Jacaré alkalmas-e még bajnoki regnálásra? Tegyék össze a bizonyítási kényszer alatt álló Kelvin Gastelum ellen. Ha Weidman vissza akar térni, akkor menjen ő Jacaréval szemben.

Gastelumnak nagyon vissza kéne térnie oda ahová való, mert itt egyszerűen nincs keresnivalója jelenleg. Ha más nem, akkor Jacaré. Átmeneti címért... De ez se jó.

A lényeg a következő. Senki sem faktor a többi harcos közül. Nagyon kell viszont vigyáznia a UFC-nek a két nagy gépelőjére, Thiago Santosra és Paulo Costára. Semmiképp se összerakni őket egymás ellen.

Nagyon nyomniuk kellene viszont Ramzan Emeev-et, meg új neveket hozni mert a helyzet a nagyon vékony elit alatt borzalmasan ingoványos és bizonytalan.

Tehát.

  • Átmeneti öv, hogy mozgásban maradjon legalább a dolgok eleje.

  • Elköszönni Bispingtől, Machidától Belforttól és lehet Rockholdtól is.

  • Santos és Costa egy jó darabig ne kerüljön egymás ellen.

  • Új, fiatal és marketingelhető nevek kellenek, mert nagyon alacsony a vízállás.


Ti mit gondoltok?


Szólj hozzá