A versenyfelkészítés menete

A versenyfelkészítés menete


Így kell felépíteni egy profi küzdősportoló edzőtáborát.Divatirányzatok ide, funkcionális edzések oda, egy MMA versenyző felkészítése nem múlhat véletleneken. Most elöljáróban plagizálni fogok Lakatos Pétertől, remélem nem haragszik meg érte utólag sem:- FUNKCIONÁLIS / FUNDAMENTÁLIS EDZÉS (GPP, General Physical Preparation – Általános fizikai felkészítés)


A funkcionális edzés a helyes funkciókat tölti meg kiegyensúlyozottan tartalommal, egyensúlyban fejleszti a nyolc biomotoros képességet – erő, gyorsaság, robbanékonyság, állóképesség, flexibilitás, koordináció, egyensúly, agilitás –, és szilárd alapot biztosít az esetleges specializációhoz, legyen az rövid vagy hosszútávú. A helyesen tervezett funkcionális edzés több síkban fejti ki hatását, és a biomotoros képességek mellett fejleszti a testtartást kontrollját is.
A funkcionális rendszer alapot képez egy későbbi specializációra. Példa: kitalálod, hogy lefutsz egy mini maratont, amely optimális esetben nem a sport specifikus edzéssel indul, hanem egy fundamentális blokkal, amely fokozatosan vezet át a specifikus edzés blokkba.- SPORT SPECIFIKUS FELKÉSZÜLÉS – SPORT SPECIFIC PREPARATION ( SPP)


Ez a felkészülés azon területe, ahová nekünk, halandó edzőknek aligha van szabad bejárásunk, mert ez alapvetően a sportági edző területe, és ha ide merészkedünk, azt maximális tisztelettel tegyük.(Bronson megjegyzés: én sportágspecifikusnak tanultam, szerintem célravezetőbb megfogalmazás-magánvélemény)Merészkedjünk tehát akkor most be egy konkrét példán keresztül egy eredményes felkészítés részleteibe.


Fontosnak tartom elöljáróban leszögezni, hogy ez egy adott sportoló speciális igényeire szabott program. Nem egy séma, amit bárkire rá lehet húzni utólag. Tisztában voltunk az alapokkal és a képességeivel, valamint tudtuk a hiányosságait is. Mégis megpróbálok most általánosságokról beszélni, hogy egy mindenki által érthető és hasznos alapot tudjunk felvázolni.


1. Alapképesség-fejlesztés


- erő- és kondíciófejlesztés
- aerobic, anaerobic- és sprint fejlesztés (intervallumedzés)
- mobilitás, hajlékonyság fejlesztése


2. Alap küzdőképességek fejlesztése


- állóharc (ökölvívás, kick- thai boksz és a tempóérzék, időzítés fejlesztése)
- birkózás, levitelek és klincsmunka fejlesztése, szinten tartása (szambó alapokkal rendelkező sportolóról van szó)
- földharc, pozícióváltások, szubhelyzetek elkerülése, védése és támadások fejlesztése
- lábmunka fejlesztése


3. Gyenge láncszemek megtalálása, fejlesztése és kijavítása


- Állóharc: ütés, rúgás és az ezek elleni védekezés fejlesztése
- klincsek, levitelek és dobások fejlesztése, illetve az ezek elleni védekezések
- földharc: ground 'n pound munka, szubtechnikák és pozicionálás fejlesztése


4. A sportoló teljesítményét befolyásoló életkörülmények és a pihenés monitorozása és kontrollálása


- az otthoni körülmények felülvizsgálata
- étrendi előírások betartásának ellenőrzése
- táplálékkiegészítők, vitaminok és ásványi anyagok bevitelének betartatása


5. Formábahozó időszak teljes felépítése


- az ún. "game plan" kidolgozása, megismertetni a sportolót az adott ellenféllel
- a felkészítés technikai részét a taktikára (game plan) felépíteni
- az előre kidolgozott taktika kudarca esetén (ok: sportoló, hiba a tervben, ill. egyéb körülmények) úgynevezett "B" terv kidolgozása és begyakorlása - akár az edzésidő rovására
- a begyakorolt taktika versenyhelyzetben való tesztelése; kötött sparring (állva, földön vagy kombinálva) és váltott partnerekkel kifáradáson túl erőltetve


6. A verseny (mérkőzés vagy sorozatmeccsek) hetének felépítése


- a taktika (game plan) teljes begyakorlása, memorizálása és vizualizációja
- a családtagok, barátok és edzőpartnerek teljes támogatásáról való biztosítás menedzselése
- vallásos sportolóknak adott valláshoz tartozó lelkigyakorlatok biztosítása


Ezt a programot ennél kicsit még jobban személyre szabva Alikhan Iskhabov pancrase versenyző felkészítésénél használtuk, bár az alapelvek specializálva bármely küzdősport sportági felkészülésénél alkalmazhatóak.


Alikhan azóta visszavonult a versenyszerű sporttól, és az ilyen módon szerzett ismeretségéből profitálva kisvállalkozó lett - többek között celebek személyi testőreként keresi a kenyerét.


Erre a mérkőzésre készítettük ily módon fel őt:Bronson


Szólj hozzá