Visszavonult a BJJ két úttörője: André Galvao és Jeff Glover
bJJ

Visszavonult a BJJ két úttörője: André Galvao és Jeff Glover


Galvao május végén, Glover pedig a tegnapi nap folyamán jelentette be, hogy visszavonul a versenyzéstől.

Az Atos Jiu-Jitsu alapítója, több mint egy évtizedig versenyzett a legmagasabb szinten, visszavonulásának oka pedig a következő: „Már nem kell senkinek semmit bizonyítanom.”

Ez egész biztos, André egészen elképesztő eredménylistával rendelkezik: ötszörös ADCC-bajnok, tizenegyszeres világbajnok (ebből hatszor fekete övben), valamint vezeti a saját akadémiáját, ahol olyan nevek készülnek a keze alatt, mint Jonathan Torres, Keenan Cornelius vagy a Mendes testvérek.
„Egyszerre vagyok boldog és szomorú” – mondta Galvao, aki még visszatér egy búcsúmeccsre, a 2019-es ADCC-n Felipe Pena ellen.

Habár a tatamin nem látjuk többé, a legenda természetesen nem távolodik el a sporttól, továbbra is edzősködik majd.

Érdekesség, hogy Galvao belekóstolt az MMA-ba, a Strikeforceban még Tyron Woodley-val is bunyózott, profi karrierjét 5-2-es mérleggel zárta. A tatamin 155 győzelmet és 26 vereséget számlál, a Metamoris 4-en például Chael Sonnen-t kopogtatta hátsó fojtással.

Jeff Glover az egyik „legunorthodoxabb” grappler, akit élvezetes küzdőstílusa miatt rengetegen kedvelnek, hiszen olyan dolgokat művel a szőnyegen, amit másoktól nem láthatunk.

Állítása szerint egyetlen dologtól retteg: az unalmas meccsektől. Saját stílusát így írta le: „Olyan vagyok, mint egy majom, bármilyen szögből képes vagyok támadni.”

Glover utolsó összecsapását vasárnap vívta, Geo Martinez ellen, győzelme után pedig egy érzelmekkel teli Instagram-posztban jelentette be visszavonulását:
„Egy nagy győzelemmel távozom. Ez volt karrierem utolsó mérkőzése, hallgatnom kell a testemre: 35 éves vagyok és már 16 éves korom óta indulok versenyeken. Végleg szögre akasztom az övemet és a Gi-t. Könnyezve írom ezeket a sorokat, de ezek az öröm könnyei.”

Karrierje során 15(!) különböző szervezetnél volt bajnok, bronzérme is van a 2011-es ADCC-ről, valamint olyan grapplereket győzött le, mint Wilson Reis vagy Caio Terra. A sportág nagyjai is tiszteletüket fejezték ki visszavonulásának hírére.
Ryan Hall: „Köszönjük, amit a jiu-jitsuért tettél Jeff, mindannyiunkat inspiráltál.”

Rafael Lovato Jr.: „Barátom! Mindig emlékezni fogok a közös utazásainkra. Köszönöm a sok nevetést és gyönyörű jiu-jitsut.”

Nekem a Metamoris 4 meglepetésmeccse a kedvenc emlékem vele kapcsolatban, amikor a kommentátorállásból ugrott be gurulni egyet.

Az alábbi videóban Ti is megnézhetitek Jeff Glover legszebb mozdulatait. Jó szórakozást hozzá!Szólj hozzá