Vajon mit lehet tenni, ha a mérlegelés a mérkőzés napjára esik?

Vajon mit lehet tenni, ha a mérlegelés a mérkőzés napjára esik?


Lássuk!

Ebben az esetben a mérkőzésre való felkészülés alatt sokkal jobban meg kell közelítenünk a kitűzött versenysúlyunkat, nincs mese. A diéta, a kalóriaszámlálás és a méricskélés fogja kitölteni a konyhában töltött időnk nagy részét. Ez az a kivételes eset, amikor a testépítő-sportban felhalmozott évtizedes tapasztalatoknak egy bunyós is hasznát tudja venni.

A meccs előtti profi víztelenítési protokollt el kell felejteni; kiszáradt állapotban küzdeni egyenes út a vereséghez.

Ha mindent jól csináltunk, akkor egy héttel a meccs előtt, mikor normális esetben a víztelenítési protokollt elkezdenénk, akkor a mérlegen nem nyomhatunk többet 2 és fél vagy 3 kilónál többet az aktuális versenysúlyunknál.

Ha sűrűn meccselünk amatőrként vagy kisebb profi gálákon, akkor értelemszerűen soha nem engedhetjük el a súlyunkat. A rendszeres fogyasztás rendkívül megterhelő és elsősorban a teljesítményünk sínyli meg. Ezt sajnos állandóan el kell magyarázni: ez nem egy fitnesz célokból végzett fogyasztás.

Itt nem a kinézetünk számít, hanem a teljesítményünk. Még ha a tükörben esetleg jól is mutatunk, az a sport szempontjából abszolút sokadik szempont és mindössze annyit mutat meg, hogy bizonyos szögekből jól verjük vissza a fényt.

A párnaöklű Bisping sem azért ütötte ki Luke Rockholdot, mert „csinosabb” volt. Szóval jegyezzük meg: a teljesítményünket és a közérzetünket kell a mérlegen mutatott súlyunkhoz viszonyítani, nem pedig a tükörképünket vagy a vélt és valós „szálkásságunkat”.

Ha nehezen tudjuk tartani a súlyunkat, akkor inkább tartsunk egy hosszabb átmeneti időszakot, építsünk némi minőségi erőt és használható izomtömeget és menjünk feljebb egy súlycsoportot.

Néhány faék egyszerűségű tipp a hatékony fogyáshoz:

Minden szénhidrátforrást cseréljünk le egyszerűen zöldségekre. A brokkoli, a spenót és a karfiol jó választás.
Többször említve lettek az oldalon a táplálékkiegészítők és egyéb placebók. Most jó szolgálatot tehet egy jó minőségű fehérjekészítmény.

Minden főétkezés ELŐTT igyunk meg egy adagot. Ezzel értékes tápanyaghoz juttatjuk a szervezetünket és eltelít.
Bármilyen hülyén is hangzik, nekünk bevált, mint étvágycsökkentő és habzsolás-roham megelőző beavatkozás.

Néhány faék egyszerűségű tipp hízáshoz


Az edzéseket megelőző és az azokat követő étkezéseink tartalmazzanak csak egyszerű szénhidrátokat.
Legyen komplett étkezés a reggelink! A hülye koplalós diétáknak nem kell bedőlni. Ha nem a tükörnek meg közösségi médiának edzünk, igenis kell a reggeli első étkezés. Komplett étkezés, tehát fehérje, komplex szénhidrát és zsír.

Legalább hozzávetőlegesen számoljunk és mérjünk.

A szénhidrát és a zsír arányára figyeljünk oda. Ha több zsiradékot tartalmazó étrendet követünk, akkor a szénhidrátból vegyünk vissza és vice versa, különben csak a kappanhájunkat növeljük, arra meg jó esetben senkinek sem lehet szüksége.
Minden főétkezés UTÁN igyunk meg egy fehérjeturmixot.

Prosztó érzés lesz, de segít a csontkukacoknak tömeget növelni.

És akkor következzen a mérkőzés előtti utolsó hét leírása!


Ez egy jól bevált protokoll nálunk, amit legfőképpen ökölvívóknál és kick-box versenyzőknél alkalmazunk.

Figyelembe kell venni, hogy a felkészülés utolsó heteiben már nem fogyasztunk egyszerű szénhidrátokat és megismétlem, itt már csak pár kiló leadásáról beszélünk.

Szénhidrátok.

A mi bunyósaink jól reagáltak napi 50-100 gramm szénhidrát bevitelére. Ezt a szintet az előző hetekben folyamatosan csökkentve a napi bevitelt értük el.70 és 100 kiló közötti versenyzőink vannak. Értelemszerűen ez a mennyiség hozzávetőlegesen kezelendő, mivel nincs két egyforma versenyző.

Érdemes versenyidőszakon kívül egy főpróbát tartani és ha túlzott testsúlycsökkenést tapasztalunk, akkor emelni a szénhidrátbevitelen, ha nem csökken, akkor 50 gramm alá menni.

Ismétlem, nálunk eddig ez mindig bevált.

Így kiürítjük az izmok glikogénraktárait. Ez grammonként 2 és fél gramm vizet jelent, ami jelentős mennyiség.

Fehérjékből és zsírokból viszont ehetünk jó sokat.


Ez segít megőrizni a józan eszünket is. Az egyéni kalóriaszámolgatást mindenkinek magának kell megoldania. Van már erre alkalmazás is, szóval remélem senki nem várja komolyan, hogy ezt most ide mind kiírogatom.

Ha valaki mégis, akkor gondolom milyen komoly sportolóról lehet szó.

A sóbevitelünket a hét második felében, a vízbevitelünkkel egyenes arányban kell csökkentenünk és végül elhagynunk, bár ez tényleg csak az utolsó időszakban szükséges.

Edzeni lehet és kell is, de leginkább csak olyan főpróbajelleggel a meccs taktikáját ismételve. Az utolsó héten már ne akarjunk bepótolni semmit.

És végül a forró fürdő.


A forró víz forró(ki gondolta volna?) és 100 százalékos a páratartalma(újabb wtf tény) ezért izzadásra kiválóan alkalmas.

Jobb, mint a szauna, ami azt illeti, ehhez a protokollhoz. Arra kell figyelni, hogy utána ne vegyünk hideg zuhanyt, mert ha már kicsit dehidratáltak vagyunk, akkor még a bőrünkön keresztül is képesek vagyunk vizet megtartani.

Összefoglalva ez körülbelül így néz ki:  • Vasárnap: 2 liter víz, normál sóbevitel, laza edzés

  • Hétfő/Kedd: 4 liter víz, normál sóbevitel, laza edzés

  • Szerda/Csütörtök: 2, majd 1.5 liter víz, sóbevitel nincs, még lazább edzés

  • Péntek: 7-8 deciliter víz, sóbevitel nincs, súlyellenőrzés-szükség szerint forró fürdő, nincs edzés. Délig normális étkezés, utána a mérlegelésig(Szombat) csak keveset és szükség esetén.

  • Szombat: mérlegelés előtt szükség szerint kevés étel, víz és sóbevitel edzés után


A szénhidrátbevitel végig maradjon 50-60 gramm körül, illetve mindenkinek az egyéni igényeihez belőve előzetesen.

A mérlegelések általában kora délután vannak, míg maguk a mérkőzések este kezdődnek. A mérlegelés után ugyanúgy rögtön meg kell kezdenünk a vízvisszatöltést, mint a profi protokollnál. Óránként egy liter sós vizet meg kell innunk (lásd: előző cikk) , de ennek a fele úgyis vizeletként távozik majd.

A Gatorade itt is jó választás és valami könnyen emészthető fehérje turmix formájában plusz szénhidrát szintén jó ötlet. Enni csak olyasmit együnk, ami megszokott étel, nehogy bemelegítés közben jöjjön ránk a fosás. Volt már ilyesmire példa, nem is egy. (továbbá az sem a legjobb, ha meccs közben jön elő a sárga patak, mert az TKO vereség. – Fónagy)

Ha a meccs előtt közvetlenül van a mérlegelés, akkor ennél sokkal gyengébben dehidratáljunk, mert ellenkező esetben agyonvernek a ringben. Ilyen esetekben csakis a diéta lehet az egyedüli megoldás. Tudom, hogy sokan valamiféle csodamódszert keresnek, mint általában, de csodamódszerek nem léteznek. Illetve amelyek mégis, azok illegálisak. Viszont a kemény munkát és az étrendi megszorításokat azokkal sem lehet kiváltani.

Tehát remélem már látható azért valamennyire, hogy a meccs előtti fogyasztások minden esetben diétát és vízmanipulációt jelentenek. Minél közelebb van a mérlegelés a mérkőzéshez, annál kényesebb a diéta. Minél távolabb, annál hangsúlyosabb a vízmanipuláció.

Kevés szénhidrát, sok zsír, még több fehérje.

Kérdezték többen a kiegészítőket, a BCAA-t, glutamint és társait.

Évekkel ezelőtt mi is bedőltünk a kampánynak. Azóta senki sem használja, az eredmények mégsem változtak. Nekem ez megint csak placebo effektus – akinek jólesik, költsön rá. Sokat azért ne várjon tőle.

Tanuljunk meg rendesen étkezni, váljon ez mindennapi rutinná és ne is kezeljük diétaként. Mint a naturál testépítők, életformaként – csak más célkitűzésekkel és akkor nem jelenthet problémát hozni a súlyunkat.

Ennyi a titok, semmi egyéb.

Bronson.

A cikk szokás szerint Bronzi műve, Fónagy csak szerkesztette itt-ott.

Érvényes az előző alatti kérés ide is, nem lennénk a legjobb kedvűek, ha ez az írás bárhol máshol megjelenne forrásmegjelölés nélkül.


Szólj hozzá