UFC 236: Tippelde!
MMA

UFC 236: Tippelde!


Két hét nélkülözés után ismét UFC-re kelhetünk vasárnap hajnalban. Az UFC 236 Atlantában kerül megrendezésre. Terítéken lesz 2 ideiglenes bajnoki cím, ezek közül az egyik egy visszavágó keretében és láthatunk egy csomó jobbnál jobb bunyóst is. Kellhet ennél több? Szerintünk nem, induljon is a Tippelde!

Max Holloway vs. Dustin Poirier

A két bunyós 2012. február 4-én találkozott először, akkor még pehelysúlyban. Poirier nyert kopogtatással. Hollowaynek az volt az első profi veresége és első UFC jelenése is egyben. Azóta sok víz lefojt a Dunán és most a tét az ideiglenes, könnyűsúlyú bajnoki öv.

Poirier fordított alapállású – és bár Holloway a magasabb – az övé az ütőtávbeli előny is. Mindketten kivételesen sok ütést helyeznek el az ellenfeleken, de itt a pehelysúlyú bajnoknál az előny. Pontosság terén hasonló értékeket mutatnak, de védekezés terén ismét Holloway fölény látható. A fölre viteleket inkább Poirier erőlteti, de Holloway ezeket is kivételesen magas arányban hárítja el.

Két kivételesen eredményes bunyósról beszélünk, akik közül választanunk kell. A számok Holloway irányába mutatnak, 5 éve veretlen, egyre javuló formát mutat, jobb az állóharca és levitel védelme is, nálunk ő a favorit.

Kelvin Gastelum vs. Israel Adesanya

Az est egyik legjobban várt mérkőzése, az ideiglenes középsúlyú cím birtoklásáért zajlik. Gastelum fordított alapállású, Adesanya, azonban sokkal hosszabb végtagokkal bír és az alapállását is szereti váltogatni. Adesanya visz be több ütést, pontosabb és kerüli jobban az ellenfelek ütéseit. Gastelum birkózó háttere kevéssé kerül elő a bunyóin, nem csinál túl sok levitelt. Ha próbálkozna, sem tenné a legjobban, mert Adesanya levitelvédelme igen combos.

Adesanya még veretlen, övé a fizikális előny is, emellett mind támadásban, mind védekezésen jobb, mint Gastelum. Bármennyire is szeretnénk az esélytelenebbnek szurkolni, de Adesanya győzelme tűnik biztosabbnak.

Eryk Anders vs. Khalil Rountree Jr.

Mindkét úriember fordított alapállású. Koruk, ütőtávjuk, magasságuk közel azonos. Anders eddig középsúlyban nyomult, de most egy súlycsoporttal feljebb próbál szerencsét. Anders a sikeresebb a bevitt találatok terén, pontosabb is mint Rountree, aki, azonban valamivel kevesebb ütést kap. Anders csinál több levitelt is.

Rountree novemberi KO vereségét feledtetné, Anders pedig kétmeccses vereség szériában van, mindkettejüknek jól jönne a győzelem. Erre szerintünk Rountreenek van több esélye a jobb védekezés és a nagyobb ütőerő okán.

Alan Jouban vs. Dwight Grant

Jouban fordított alapállású és több mint egy éve nem bunyózott. Grantnak hosszabbak a karjai, nem okoz neki problémát állást váltani és ez lesz a harmadik UFC bunyója. Mindkét úriember kezében dinamit van. A hosszú kihagyások ritkán szoktak jót tenni bárkinek is, Grant még egyszer sem lett kiütve, Joubannal ellentétben, övé a nagyobb ütőtáv és a nagyobb arányú befejezési ráta is, szerintünk ez elég is lesz a győzelméhez.

Ovince Saint Preux vs. Nikita Krylov

Egy újabb visszavágót láthatunk ezzel a párosítással. 2014. március 15-én – milyen szép is a dátum – OSP lefojtotta Krylovot az első menetben. Saint Preux fordított alapállású és az ütőtávja is nagyobb, ugyanakkor Krylov 9 évvel fiatalabb. Utóbbi visz be több ütést, pontosabb is és egy hajszállal kevesebb ütést is kap. Levitelből, OSP csinál többet, de Krylov előszeretettel kopogtat, ugyanakkor vereségeinek jórésze is feladásra kényszerítésből származik. OSP-ben mindig benne van egy nagy bunyó reménye, aztán van, hogy egyszerűen csak nem nő fel az elvárásokhoz. Krylov jó bunyós, de a fizikai előnyök és OSP nagyobb tapasztalata megfogják feküdni a gyomrát.

Jalin Turner vs. Matt Frevola

Mindkét bunyósnak ez lesz a harmadik UFC jelenése, és mindketten igen fiatalok. Turner figyelemreméltóan nagy ütőtávval bír, Frevolához képest, emellett fordított alapállású és 5 évvel ifjabb is nála. A további összehasonlítás a kevés UFC meccs miatt nehézkes. Turner igen nagy arányban fejezi be meccseit kiütéssel – ugyanakkor őt is sűrűn fejezik be kiütéssel, de Frevola nem éppen az ütő ereje miatt veszélyes – mellett szól a nagyobb ütőtáv is és a fordított alapállás is. Turner.

Wilson Reis vs. Alexandre Pantoja

Pantoja a fiatalabb – 5évvel – Reis fordított alapállású. Előbbi talál többször, pontosabb, de egy hajszállal több ütést kap. A levitelek terén változik a kép, Reis elismerésreméltóan sokszor sikeres ezen a területen, azonban Pantoját nem kell félteni a földharctól. A fiatalabb kor, jobb állóharc, közel azonosan jó földharc nálunk Pantoja felé billentik a mérleget.

Max Griffin vs. Zelim Imadaev

A felek között 10 év korkülönbség van – Griffin a korelnök – és 6 UFC bunyó van. Ez lesz Imadaev bemutatkozó meccse és Griffin eddigi UFC mérleges közel sem lenyűgöző, 6-ból 4 vereség. Imadaev eddig 100%-os, minden profi összecsapását kiütéssel nyerte. Mi is bizalmat szavazunk neki.

Boston Salmon vs. Khalid Taha

Salmon első, Taha második UFC bunyójára készül. Salmon ugyan fordított alapállású, viszont nem bunyózott majd két éve. Emellett Taha nagyobb arányban fejezi be a meccseit a gongszó előtt, emiatt mi vele szimpatizálunk.

Curtis Millender vs. Belal Muhammad

Millendernek van nagyobb ütőtávja. Muhammard visz be több ütést, de ő is kap többet. Muhammadnak van nagyobb esélye egy levitelre és arra is, hogy ezeket kivédje. Szoros meccsen Muhammad győzelmet vízionálunk, az aktívabb állóharc és jobb birkózás miatt.

Montel Jackson vs. Andre Soukhamthath

Jackson fordított alapállású és jóval hosszabb karok tulajdonosa, mint ellenfele. Több bevitt ütése is van átlagban és jóval kevesebb ütést szenved el ellenfeleitől. Levitelből is ő csinál többet, de Soukhamthath védi ezeket jobban. Ugyanakkor ez lesz Jackson harmadik UFC meccse. Soukhamthathnak kéne a győzelem, ugyanis eddigi 5 Octagonos jelenéséből 2-t hozott csak.

A fizikális előnyök és a nagyobb ütőerő szerintünk, azonban most sem fog több babér teremni neki, Jackson.

Lauren Mueller vs. Poliana Botelho

Botelho egy súlycsoporttal feljebb próbál győzelemre törni. Mueller üt többet, de Botelho jóval pontosabb és kevesebb ütést is kap. Levitellel egyformán kevés alkalommal próbálkoznak, de mindketten szinte azonos mértékben védik ezeket a próbálkozásokat. A nagyobb pontosság és több idő előtti győzelem miatt Botelhonak áll a zászló.

Brandon Davis vs. Randy Costa

Fizikailag nincs érdemi különbség a küzdőfelek között. Costa első meccsére érkezik az Octagonba. Davis egy súlycsoporttal feljebbről fogyaszt be. Eddigi UFC mérlege nem valami megkapó, 4 bunyóból 1-3-as mérleg. Costa eddig veretlen és minden profi meccsét kiütéssel hozta, szerintünk ez most is elég lesz neki.


Szólj hozzá