Tippelde: Jön a UFC 222, ők az esélyesek

Tippelde: Jön a UFC 222, ők az esélyesek


Rendesen belehúzott az UFC idén. Március első hétvégéjén egy újabb gálának lehetünk szemtanúi. Ennek apropójából vegyük szemügyre hogyan alakulhatnak a hétvége összecsapásai. Vastagon az általunk esélyesnek tartott, aláhúzva a bukiknál nyerőbb bunyós neve. Induljon a Totaldamage Tippelde!

Chris Cyborg vs. Yana Kunitskaya

Most komolyan Cyborgot lenyomni? Senki sem hiszi, hogy lehetne, de lássuk miért nem. Ellenfele Yana Kunitskaya ezzel a meccsel mutatkozik be az UFC-nél, márpedig főkártyán bemutatkozni nem a legszerencsésebb, és egyből címmeccsen... Kunitskaya ugyanakkor négy évvel fiatalabb Cyborgnál és ennyi, amit mellette tudnék elmondani. A számok itt nem mondanak semmit, mert Kunitskayára vonatkozóan nincsenek adatok, még.

Frankie Edgar vs. Brian Ortega

Ortega 10 évvesl fiatalabb, mint Edgar, aki azonban lényegesen pontosabban dolgozik állva, mint ellenfele és sokkal jobban is védekezik. Kevesebb, mint fele annyi ütést kap, mint Ortega, ami azért is figyelemreméltó, mert Frankie tölti az egyik leghosszabb időt az oktagonban. Földrevitelek mennyiségében és minőségében és az ellenük való védekezésben is magasan nála az előny, azonban Ortega hihetetlen módon képes ellenfeleit kopogtatni. Ezek mellett azt gondolom, hogy Frankie egy dominás bunyót követően, győztesen hagyja el az oktagont.

Sean O’Malley vs. Andre Soukhamthath

O’Malley váltott alapállású és hat évvel fiatalabb is mint Soukhamthath. Eddig ugyan csak egyszer lépett az oktagonba, de azalatt átlagosan majdnem háromszor annyi ütést vitt be, mint Soukhamthath szokott. Mindent jóval pontosabb, mint ellenfele. A felé intézett ütések jó részét is elkerüli, viszont még így is jóval többször találják el, mint Soukhamthathot. A levitelek terén minden mutatója jobb O’Malleynek, így úgy gondoljuk, hogy ő lesz a győztes.

Stefan Struve vs. Andrei Arlovski

Két nagyütő, akiknek az állát már többször tesztelés alá vették az ellenfelek. A holland Struve ütőtávja közel 18 centiméterrel nagyobb, mint a fehérorosz Arlovskinak, emellett 9 évvel fiatalabb is. Állásból közel azonos értékekkel dolgoznak, de a holland „Felhőkarcolót” jóval kevesebb találat éri, bár a Pitbull összességében jobban védekezik. A levitelekkel és a feladásra kényszerítéssel is a holland áll jobban, de a levitelt Arlovski védi jobban. Struve ugyan egy KO vereség után tér vissza, de Arlovski szénája sem áll jobban, utolsó meccsén ugyan sikerült győzelmet aratnia, de előtte 5 veresége volt zsinórban. Struvet látjuk esélyesebbnek, mert sokkal jobban teljesít a földön. És a KO vereségek talán még nem rabolták el annyira a lelkét.

Cat Zingano vs. Ketlen Vieira

Zingano a fordított alapállású, Vieira pedig a 9 évvel fiatalabb. Zingano pontosabban üt és még fele annyiszor sem találják el, mint Vieirát. Levitelekkel Zingano a pontosabb, de Vieira sokkal jobb az elhárításuk terén. Kopogtatással mindketten jól állnak, bár ezzel Zingano próbálkozik többször, de Vieira be is fejezi ezeket a kísérleteket. Ha ez a meccs korábban történt volna meg Simán Zinganonak adnám, de már lassan két éve nem bunyózott a ketrecben így Vieira az esélyesebb.

Ashley Yoder vs. Mackenzie Dern

Mégis, miért Dern az esélyesebb, ha egyszer ellenfelének 15 centis ütőtávbeli előnye van, ráadásul fordított alapállású? Lehet, hogy felültünk a Dern hype vonatra, de nézzük máshonnan is a dolgot! A számok nem sokat mondanak, mert „Megatron” lánya csak most debütál az UFC-nál, de Kunitskayával ellentétben nem a főkártyán, így a statisztikák alapján esélyesebb a győzelemre, mintha egy későbbi meccsen kezdene. Emellett Yoder eddigi mindkét UFC-s jelenését bukta, pontozással. Ezek miatt inkább Dern felé húzunk.

Beneil Dariush vs. Alexander Hernandez

Dariush fordított alapállású. Többet nem nagyon tudunk mondani, mert Hernandez ez lesz a bemutató meccse. Mivel a két bünyós hasonló korú és Dariush már jóval régebben van az UFC-ben, így nálunk ő az esélyesebb.

John Dodson vs. Pedro Munhoz

Dodsonnál az enyhe ütőtávbeli előny úgy is, hogy alacsonyabb, mint ellenfele. Állásban hasonlóak a statisztikák, de Dodson védekezése jobb és kevesebbszer is találják el, ugyanakkor Munhoz többet üt. Levitelekkel is ő próbálkozik többször, de Dodson nagyobb hatékonysággal vitelezi ki őket, jobban is védi. Munhoz összehasonlíthatatlanul többször próbálkozik kopogtatni, mint Dodson. A jobb levitel és ütésvédelem miatt nem fog elmenni a meccs a submissionig így szerintünk Dodson fog nyerni.

CB Dollaway vs. Hector Lombard

CB üt messzebbre, Hector küzd fordított állásból és 5 évvel ő az idősebb is. Állva nagyon hasonló számokat produkálnak, de CB-t kevesebbszer találják el. Levitelekkel az amerikai próbálkozik többet, ahogy kopogtatással is. Mindkét bunyósra rá férne a győzelem. Lombard legutóbbi öt meccséből egy döntetlenre és négy vereségre futotta, Dollaway két győzelem három vereség. A jobb védekezés, a több levitel és az ütőtávbeli előny miatt Dollaway.

Mike Pyle vs. Zak Ottow

Pyle 9 évvel öregebb, idén lesz 43! Állásban közel azonos statisztikákat produkált eddig a két bunyós. Pylenak van több levitele és ő is próbálkozik többször a feladás rakényszerítéssel, de a többi téren hasonló eredményekkel bírnak. Pyle előző 5 meccséből négyet bukott, Ottownál kettő-kettő a mérleg. Véleményünk szerint a kor és a kardió lesz a döntő faktor, így Ottow.

Bryan Caraway vs. Cody Stamann

Carawaynal van az ütőtvbeli előny és 5 év plusz is, ami a kort illeti. Stamann sokkal többet üt, pontosabb is és jobban is védekezik, mint Caraway. A kép hasonló a levitelek terén is, bár Caraway levitel védelme sokkal jobb. Caraway annak idején igazi submission ász volt, de már lassan 2 éve, hogy az oktagonba lépett, akkor is „csak” megosztott pontozással tudott győzni. A ketrecrozsda és a jobb állóbunyó miatt Stamann jövőjét látjuk fényesebben.

Jordan Johnson vs. Adam Milstead

Johnsonnál az ütőtávbeli előny. Milstead üt többet, pontosabban, de őt is találják el lényegesen többször. Levitelek és feladásrakényszerítés terén szintén Johnson áll jobban, lényegesen, így nálunk ő a nyerő.

Vasárnap hajnalban kiderül mennyire sikerült jól olvasnunk a számokat és azokból messzemenő következtetéseket levonni. Ugyanakkor a múlt heti gála is bebizonyította, hogy a ketrecben minden is megtörénhet. Ki hitte volna például, hogy Illir Latifi lekopogtatja OSP-t? Én biztos nem.


Szólj hozzá