Tippelde: Hétvégén jön a UFC Fight Night: Cowboy vs. Medeiros gála
MMA

Tippelde: Hétvégén jön a UFC Fight Night: Cowboy vs. Medeiros gála


A hétvégén Texasba látogat az UFC egy Yancy Medeiros és Donald „Cowboy Cerrone” nevével fémjelzett Fight Nightra.A gálán 12 mérkőzés kerül megrendezésre és korábbi ígéretünkhöz híven, igyekszünk nektek előre „megjósolni”, hogy kik és miért fogják győztesen elhagyni az Oktagont. Vastagon szedve azok nevei, akik szerintem győzni fognak,  a teljes fight cardot itt találjátok

Donald Cerrone vs. Yancy Medeiros


A Hawaiiról érkező Medeirosnak enyhe, mintegy 5 cm-es előnye van az ütőtávot illetően, továbbá 4 évvel fiatalabb a jövő hónapban 35-ik életévét töltő Cerronenál. Állóharcban a felek hasonló statisztikai adatokat hoztak. Cowboy lényegesen pontosabban üt, rúg, valamint jóval kevesebbszer is találják és az ütések elleni védelme is jobb, mint ellenfelének. Földharcban a levitel védelmet leszámítva szintén jobb mutatókat produkál, így a számokat tekintve Cerrone lesz a győztes.Mi árnyalja, azonban ezt a képet? Cerrone legutóbbi 3 váltósúlyú meccsét elvesztette, ebből kettőt elég csúnya kiütéssel, ellenben Medeiros mióta súlycsoportot váltott, mindhárom mérkőzését idő előtt fejezte be, ebből kettő bónuszt is ért. Ezért úgy gondolom, hogy egy igazi ki-ki meccset követően Medeiros fog nyerni, annak köszönhetően, hogy kevésbé megviselt teste jobban fogja bírni az adok-kapokot.

 

Derrick Lewis vs. Marcin Tybura


Fizikailag a két bunyós egyike sem bír látványos előnnyel a másikkal szemben, ez alól legfeljebb a súly jelent kivételt, hiszen az amerikai bunyós rendszeresen a nehézsúly felső határa körül mér be, míg a lengyel Tybura ennyire nem centizi ki a dolgot. Állásból a fő különbséget az jelentheti, hogy Tyburát majdnem kétszer annyi ütés éri átlagosan percenként, mint Lewist.

Feladásra kényszerítéssel egyik harcos sem bajlódik, ugyanakkor a földön minden téren Tybura produkált eddig jobb eredményt. Mivel azonban egyikük sem a földön vinni döntésre a dolgot, így szerintem Lewis ütőereje és jobb védekezése lesz, ami az ő javára dönti el a meccset.

 

James Vick vs. Fransisco Trinaldo


Vick majdnem 9 évvel fiatalabb brazil ellenfelénél, aki idén augusztusban tölti a negyvenet! Emellett ütőtávja több, mint 15 centivel nagyobb. Az egyetlen dolog, ami kellemetlenségre adhat okot első blikkre, az, hogy Trinaldo fordított alapállású. Vick állásból többet dolgozik, ugyanakkor Trinaldo pontosabb és kevesebbszer is találják el.Levitelek terén szintén a brazil áll jobban, bár feladásra kényszerítéssel az Vick próbálkozik több alkalommal. Jelen esetben úgy látom, hogy a fizikai előnyök és az agresszivitás Vicket segítik győzelemhez.

 

Thiago Alves vs. Curtis Millender


Millender négy évvel fiatalabb, mint a „Pitbull” és hatalmas ütőtávbeli előnnyel bír – 15 centi. Állásból hasonló értékekkel dolgozik minkét bunyós, nüansznyi különbségek vannak csak kettejük között.

A levitelekkel és az ellenük való védekezés terén Millender áll jobban.

Ennek ellenére az UFC-ben a főkártyán bemutatkozni elég rizikós, a harcosok alig 40% nyeri meg debütáló mérkőzését, ha az a főműsorszámok közt kap helyet. Ugyanakkor Alves majd egy éves kihagyás után tér vissza, tavaly áprilisban bunyózott utoljára, ami a statisztikák tükrében szintén nem túl jó előjel a számára. Millendert látom esélyesebbnek a fizikális előnyök miatt, valamint azért is, mert Alves mindig is küszködött a sok földrevitelt alkalmazó ellenfelek ellen és sokat is hagyott ki az utóbbi időben.

 

Steven Peterson vs. Brandon Davis


Két nagyon hasonló fizikai kvalitásokkal bíró harcos kerül egymással szembe ezen a meccsen. Davisnél ütőtávja mintegy 5 centivel hosszabb. Állva hasonló értékekkel dolgoznak, Peterson pontosabb az ütéseivel, de gyengébb a védekezése és többször is találják el. Levitelekkel többször próbálkozik, de Davis többször sikeres ezen a téren és jobban is védi őket. A fentiek miatt Davist tartom esélyesnek.

 

Sage Northcutt vs. Thibault Gouti


Northcutt kilenc évvel fiatalabb, mint Gouti. A francia valamivel többet üt, azonban az amerikai jóval pontosabb, jobban védekezik és kevesebbszer is találják el. Emellett többször igyekszik a földre vinni ellenfelét, ugyanakkor a levitelek elleni védekezésnél Goutinál az előny, bár kopogtatni Northcutt próbálkozik többször.Sage Northcutt eddigi két vereségét feladásra kényszerítéssel szenvedte el, amiben Gouti nem áll rosszul. Ugyanakkor a franciát pont ugyan ennyiszer kopogtatták le és még egyszer ki is ütötték az Oktagonban. Emiatt és mert Sage jobb állva, nálam az amerikai a favorit.

 

Jared Gordon vs. Diego Ferreira


Ferreiránál van a jelentős ütőtávbeli előny. Gordon állásból majdnem kétszer annyiszor talál, pontosabban is dolgozik és sokkal jobban védekezik, mint ellenfele, aminek köszönhetően jóval kevesebb ütést is kap.

Az ellenfelek földrevitelével szintén Gordon próbálkozik többször és nagyobb pontossággal is, mint Ferreira. A leviteli kísérleteket szintén jobban védi Gordon, ugyanakkor Ferreira többször próbálja kopogtatni a másikat.

A számok Gordon mellett szólnak, ahogy az is, hogy a brazil több, mint két éve nem bunyózott.

 

Geoff Neal vs. Brian Camozzi


Neal fordított alapállású, míg Camozzi élvezi az előnyt az ütőtáv terén. Neal kétszer annyit és több mint kétszer pontosabban üt, mint Camozzi. Emellett sokkal jobban védekezik és sokkal kevesebbszer is találják el.

Levitellel egyikük sem nagyon próbálkozik. Camozzi többször próbál kopogtatni, míg Neal levitel védelme a jobb.

Tekintve, hogy Camozzinak eddig két vereség jött össze az UFC-ben, mindkettő TKO-val és hogy ellenfele sokkal jobb számokat hoz állásban és elég KO erős, így én Geoff Nealnak adom a meccset.

 

Roberto Sanchez vs. Joby Sanchez


Jobynál az ütőtávbeli előny – 5 cm. Jelentősen többet üt, mint ellenfele, kevesebbszer találják el és sokkal jobb a védekezése is.

Roberto ugyanakkor többször és sikeresebben próbálkozik levitellel. A levitel védelme illetve a feladásra kényszerítéseinek a száma Jobynak jobb, emiatt őt tartom esélyesnek.

 

Sarah Moras vs. Lucie Pudilova


Pudilova jelentősen többet üt, rúg, ugyanakkor őt magát is sokkal nagyobb mértékben éri találat, mint ellenfelét. A levitelekkel Moras próbálkozik többet, de Pudilova levitel védelme sokkal jobb, mint az övé. Kopogtatással közel egyforma mértékben próbálkoznak. Elég nehéz bármit is mondani, de Moras eddig jobban muzsikál az Oktagonban és Pudilova elég gyakran kap ütést, így hajszálnyival Morast látom esélyesebbnek.

 

Joshua Burkman vs. Alex Morono


Közel azonos számok már, ami a fizikai paramétereket illetik, de Morono 10 évvel fiatalabb Burkmannál, aki most fogja tölteni a 38-t. Morono jóval aktívabb állva, kevesebbszer találják el és sokkal jobb a védekezése is.

Levitellel Burkman próbálkozik többször és védelme is jobb ezen a téren, mint Morononak.

Burkman mérlege elég gyenge mióta visszatért az UFC-hez, 4 vereség zsinórban, Morono pedig jobb állva. Az ifjú titánra szavazok

 

Oskar Piechota vs. Tim Williams


A statisztikákat illetően ennél a bunyónál eléggé a sötétben tapogatózunk. Piechotának eddig egy UFC-s jelenése volt, amit meg is nyert pontozással. Williams a TUF-ig jutott, ahol két vereséget és egy győzelmet gyűjtött be, ami nem adódik hozzá hivatalos mérlegéhez. A lengyel Piechota veretlen, míg amerikai ellenfele eddig három vereséget szenvedett profi karrierje során, ebből kettőt KO-val, egyet kopogtatással értek el nála. Ez azért is hátrányos Williamsre, mert Piechota 10 győzelméből 4-t KO-val, 5-t pedig kopogtatással abszolvált. Emellett a lengyel mellett szól az is, hogy fordított alapállású.

 

Ezek az én tippjeim. Vasárnap kiderül, mi valósul meg belőlük.


Szólj hozzá