Thug Rose, a litvánok büszkesége
MMA

Thug Rose, a litvánok büszkesége


A jelen egyik legmeghatározóbb kevert harcművésze, Rose Namajunas litván bevándorlók gyermeke. A szülei a jobb élet reményében vándoroltak az államokba annak is az északi részébe ahol végül Wisconsin legnagyobb városában Milwaukee-ban találtak új otthonra.

Rose származása fontos szerepet tölt be az életében és mindmáig rendszeresen látogatja a balti országot. Korai versenyein kezében litván zászlóval vonult a küzdőtérre.


Childhood


Namajunas szülővárosának egy keményebb környékén, drogok és bűnbandák közt nőtt fel, így mondhatni Rose gyermekkora nem volt épp rózsás.

Idővel a család élete az édesapa betegsége miatt még nehezebb lett. A családfő skizofréniában szenvedett és ahogy romlott az állapota elhagyni kényszerült a családját, majd amikor Rose 16 éves lett a férfi elhunyt. Erről az időszakról így nyilatkozott.
“Úgy nőttem fel, hogy sok harag, frusztráció és erőszak volt a szívemben" (...) "Az édesapám meghalt, és míg élt a skizofrénia miatt nem vehetett részt az életemben, ezért mióta csak az eszemet tudom ez az a betegség ami ellen az egész családom harcol„

Kiskorában szexuálisan zaklatták. Elmondása szerint az édesanyja rengeteget dolgozott, és a testvére, Nojus, aki jelenleg kickboxal próbálkozik, sosem tartózkodott otthon. Erre az időszakra így emlékszik:
“Egy olyan házban éltem, ahol nem éreztem jól magam, így egész életemben csupán egy helyet szerettem volna: ahol biztonságban érzem magam, és ahol senki sem bánthat."A nehézségek ellenére a kislány hamar megismerkedett a küzdősportok világával. Mindössze 5 évesen kezdett taekwondozni majd karatézni. Az edzéseket sikerek koronázták ez pedig nem csupán a véletlen műve mivel nagyapja Algis Andriukonis, többszörös litván birkózó bajnok volt, így a küzdősportok iránti szeretet és tehetség kódolva volt az örökölt génekben.A főiskolán terepfutásban nyert több díjat, míg a karatéban ekkor már fekete övet birtokolt, majd később végzősként, nagyapja példáját követve a birkózással is megismerkedett. Thug Rose édesanyja zongoraművész édesapja pedig képzőművész volt ezért nem volt kérdés, hogy iskolaévei alatt ezt a vonalat sem engedi el.

Későbbi nyilatkozatában ki is emelte mennyit segítette őt a harcban a zongora és az így megszerzett ritmusérzék.

MMA


Namajunas 2010-ben, csupán 18 évesen kezdett MMA szabályrendszerben versenyezni. Az amatőrök között 4-0 rekorddal bizonyítva, hogy a jövő egyik nagy tehetsége fejlődik a Minnesotai MMA Academy falai között. Greg Nelson neve pedig a biztosíték volt arra, hogy Rose jó edző irányítása alatt készül a profi MMA nagyszínpadára lépni.

Az amatőr győzelmek után az első profi mérkőzését az Invictaban vívta ahol Namajunas a harmadik menetben egy RNC-vel győzte le Emily Kagan-t.

A második megmérettetés szintén az Invicta égisze alatt zajlott ahol egy flying armbar lett Kathina Lowe végzete, ami annyira jól sikerült, hogy abban az éven ez a teljesítmény a 11. helyezett lett a legjobb submission kategóriában.

Mondhatni erős kezdés a második profi mérkőzésén annak ellenére is, hogy a következő alkalommal Tecia Torres ellenében Rose elszenvedte élete első vereségét, ami bár fájdalmas volt mégsem vetette vissza a karrierjét. Olyannyira nem, hogy Rose 2013 végén aláírt az UFC-hez ahol az Ultimate Fighter keretein belül keresték a promóció első strawweight női bajnokát.Itt a még mindíg csak 21 éves lány magabiztosan menetelt egészen a döntőig ahol alulmaradt Carla Esparza ellen. Namajunas töretlen fejlődését a földharcban a veresége ellenére sem lehetett elvitatni, hiszen a döntőre zsebében két kimura és egy RNC győzelemmel érkezett.

Mindannyiunk kedvenc Kojak hasonmása, Dana White a mérkőzés előtt nem véletlenül “a következő Ronda Rousey„-ként utalt Rosera és bár Esparza nyerte a versenyt és ezzel a címet az Ultimate Fighter 20. évadának köszönhetően Thug Rose sokak kedvence lett.

Az Ultimate Fighter után az UFC nem engedte el Namajunas kezét és szerepet kapott a számozott gálákon is ahol magabiztosan verte Hillt, VanZantot és három év után visszavágott Torresnek az Invictaban elszenvedett vereségért. Itt egy hajvágás erejéig megállnánk.

A VanZant elleni mérkőzés azért is ígérkezett érdekesnek mert az UFC két "jócsaja" állt egymással szemben amikor is Rose úgy döntött, hogy szinte kopaszra nyírja a haját mivel zavarta őt a felkészülésben.


"A harc nem szépségverseny" - magyarázta döntésének hátterét, majd megnyerte a mérkőzést amivel nem az Instagram követőit gyarapította hanem sokkal inkább a ketrecben kiharcolt hírnevét.

Rose az utóbbi években bizonyította, hogy nem szabad lebecsülni vagy azt gondolni, hogy egy vereség után képtelen visszakapaszkodni a csúcsra. Chael Sonnen mondta róla:
"Rose tiszta fejjel egy nagyon hatékony és ijesztő Rose" - ezt Andrade egyszer, Jedrzejczyk kétszer is megtapasztalta.

Nickname


A Jessica Andrade elleni második felvonás után Namajunas arca tanúskodott arról, hogy valóban rászolgált a Thug Rose névre mit annak idején egy jamaicai szomszéd, Erica Gibbst aggatott rá mégpedig azért, mert a főleg feketék lakta környéken egyedüli fehér gyerekként Rose próbált vadnak, keménynek és így erősnek látszani.

Ez a mentalitás felnőtt korában is megmaradt. Vőlegénye és edzője, Pat Barry úgy emlékszik az első találkozásukra, hogy Rose arcon ütötte majd kérdőre vonta a nehézsúlyú harcost, hogy miért nem látta jönni az ütést.Namajunas szereti az állatokat, főleg a kutyákat, négylábú társa egy terápiás kutya Mishka, aki az edzésekre is elkíséri. Egy újságírónak elmesélte, hogy gyerekként a legjobb barátai a kutyák voltak és bár céljai közt mindenképp szerepelt, hogy egyszer UFC bajnok legyen a legnagyobb álma mégis az, hogy ő legyen a világ legjobb farmere.

Namajunas az Urban Farming vagyis a városi kertészkedés híve, mely azt tűzi ki célul, hogy az emberek képesek legyenek városi környezetben is zöldséget termeszteni.
“Miután befejezem a harcot ez az amit csinálni szeretnék, városi kerteket szeretnék építeni és megtanulni, hogy lehetnék még jobb farmer, mivel kislányként ez volt az álmom„Végezetül pedig megosztjuk veletek, hogy Rose szereti a krumplit és a savanyú káposztát. Kertészkedni szerinte azért is hasznos dolog mert így nem kell fizetni a zöldségért és otthon is képesek vagyunk megtermeszteni a napi betevőt. Így pedig már nem volt kérdés, hogy az UFC egyik legszimpatikusabb női harcosát 2019-ben beiktassák az amerikai litván hírességek csarnokába.

Szerző: Jozi Koller


Támogasd a munkánkat, mert ezzel segítesz!

Mi naprakészen tartunk a UFC és más küzdősportok, harcművészek fontos híreivel kapcsolatosan, Te pedig most segíthetsz, hogy ezt még sokáig csinálhassuk.

Legyen az kicsi vagy nagy mértékű támogatás, egyszeri vagy rendszeres, mi nagyon hálásak leszünk és nagyra értékeljük, hogy hozzájárulsz a TOTALDAMAGE Magazin jövőjéhez.

Válaszd ki a havi támogatás összegét

Válassz egy egyszeri támogatási összeget

Ft

Banki átutaláshoz szükséges adatok

Bankszámlaszám:
10300002-10606292-49020012

Cégadatok:
TOTALDAMAGE MEDIA KFT.
1037 Budapest, Jablonka út 83/a
Cégjegyzékszám: 01-09-179960
Adószám: 24743105-2-41Szólj hozzá