TD|History: Innen jött a kimura elnevezés
bJJ

TD|History: Innen jött a kimura elnevezés


Az MMA világában gyakran halljuk azt, hogy "kimura". Egy brazil jiu jitsu-ban is használatos kivégzési technikát hívnak így. De tudtad, hogy mi a szó eredete?

A submission nem úgy kapta a nevét, hogy valaki vadul elkezdte ütlegelni a billentyűzetet, aztán véletlenszerűen kiválaszott pár értelmesnek tűnő karaktert.

1951-ben egy bizonyos judós legenda, Masahiko Kimura úgymond egy MMA, pontosabban stílus a stílus ellen bunyót nyomott le a szintén legendás BJJ-s Helio Gracie-vel Brazíliában. Kimura egy markáns mozdulattal eltörte Gracie karját. A győzelemnek akkora jelentősége volt, hogy a technikát elnevezték Kimurának.

Masahiko mester kivételes tehetség volt: negyedik danos fekete övre már 15 évesen levizsgázott, 6 év gyakorlás után. 1935-ben ő lett minden idők legfiatalabb 5. danos mestere, miután legyőzött 8 ellenfelet is a Kodokan Dojo-ban. Húszéves korára All Japan Open Weight Judo Bajnok lett, címét 13 évig senki sem tudta elvenni tőle, ezzel őt tartják minden idők egyik legjobb judósának.

Állítólag 1000 fekvőt nyomott le naponta, 9 órákat edzett.

1993-ban, 75 éves korában halt meg tüdőrákban. RIP.


Szólj hozzá