Street Jesus - egy sikersztori Miami utcáiról

Street Jesus - egy sikersztori Miami utcáiról


Nem túlzás azzal kezdeni, hogy a 90-es évek páratlan volt. Az akkori vezető hírek közt helyet kap, hogy a VHS kazettákat felváltja a DVD, véget ér a hidegháború, a CERN szabadon elérhetővé teszi a világhálót és egy bizonyos Bill Clinton is megmutatja, miért jó, ha te vagy az USA elnöke, és talán nem a CNN, de egy kisebb adó beszámol arról is, hogy több év börtönre ítéltek egy drogkereskedőt.

A történetünk akár egy élethű Vice City is lehetne, címszavakba foglalva – napsütés, Miami, szegénység és az abból való kitörésig megtett út egy cubano kissrác szemével.

A kezdetek


- Úgy végzed majd, mint az apád! - üvöltött Mama Dukes a fiára, akit aznap vágtak ki a suliból.
- Az apám a seregben van, valami kiba$ott generális vagy mi a szar! – válaszolta a fiú.
- Az apád nincs a seregben. Az apád börtönben van – jött a válasz.

Gamebred így tudta meg, hogy édesapja nem egy hazáját szolgáló katona, hanem egy tizennyolc évre leültetett bűnöző. Innentől kezdve látogatni kezde apját a börtönben egészen addig, míg nem szabadult.De ugorjunk kicsit még távolabb az időben. Idősebb Jorge Masvidal, a kommunista Kuba szülötte egy nap úgy döntött, hogy két társával együtt traktorgumi bárkát tákol és a szabadabb élet reményében nekivág a tengernek. Az út veszélyes volt, de végül célt értek. Az Egyesült Államok nem küldte vissza a Castro rezsim elől menekülő embereket, így a hajóút résztvevői maradhattak. A férfi már az államokban ismerte meg a perui, szintén bevándorló feleségét. Közös fiuk 1984-ban született és a két szülő számára a gyermek valamiképp az amerikai álom beteljesülése volt, azonban a családi idill nem tartott sokáig, mivel Jorge születése után négy évvel az apját lecsukták.

Az így magára maradt nő keményen dolgozott és az állásai mellett az utcán árult gyöngyökből készült nyakláncokkal is próbált némi pénzhez jutni.
"Az édesanyám két állásban dolgozott, így minden reggel négykor kelt. Mindig úgy éreztem, hogy én vagyok a legszegényebb gyerek a környéken. Úgy gondoltam igazságtalan, hogy mindig le vagyunk égve."

Jorge 9 évesen aratta első győzelmét. A sztori szerint Miami utcáin biciklizett pár haverral, amikor idősebb fiúk egy csoportja állta útjukat. Az egyikük előhúzott egy kést, amivel a biciklik megszerzése volt a cél. A terv végül nem jött be. Az idő telt és hat hónappal később Masvidal egyik barátját megpofozták. Mikor Gamebred meglátta, hogy az elkövető ugyanaz a srác, aki hónapokkal ezelőtt kést fogott rá, kihívta egy ökölharcra.
"Egy kávézó háta mögé mentünk lerendezni a dolgot. Előtte már láttam pár Kung-Fu filmet ezért tudtam, hogy kell ütni, így hát megsoroztam. Plusz sikerült a fején is eltalálni, amitől eltört az orra."

A korai verekedések mellett azért jutott idő más dolgokra is, például egy Salsa táncversenyre is, ahol a jövőbeli BMF első helyet nyert. Szerencsénkre végül a táncparkett helyett a ketrecet választotta.Az UFC leggyorsabb KO rekordját tartó Masvidal tiniként kezdett edzőtermekbe járni. Az ökölvívással kezdett, utána jött a karate, majd a birkózás. A fiatal srác itt ismerte meg Kimbo Slice-t, aki akkoriban a Miami utcai harcok Don King-je volt. Egy nap Jorge a McDonald's-ban ülve hívást kapott. Kimbo hívta egy Street Fight ajánlattal. Az ellenfél egy Ray nevű kidobó volt aki sokkal nehezebb, nagyobb és tapasztaltabb is volt a kubai fiúnál.

A mérkőzést Slice házának hátsó kertjében tartották. Masvidal győzött, majd később a visszavágón is nyert, és így gazdagabb lett pár száz dollárral. Ezekben az időkben Jorge mindent egy lapra feltéve edzett, hajszolva az álmait és így biztos állás nélkül szüksége volt a pénzre.
"A parkolóban az autómban aludtam vagy ha engedték az edzőteremben a boxring alatt, sokszor éhesen feküdtem le – és nem azért mert fogyasztanom kellett. (...) Nem érdekelt, hol alszom, vagy hogy mit csinálok, amíg le tudtam menni az edzőterembe."

MMA - 2003


Jorge első profi mérkőzését Brendon Bledsoen ellen vívta, majd jött még négy győzelem az AFC promóció gáláin. Ezt követte egy vereség, majd 2006-tól immáron a Strikeforce keretein belül két év alatt lehozott egy 8 mérkőzéses nyerő szériát. A UFC on Fox 7 -re már mondhatni veterán bunyósként érkezett, a háta mögött 23-7-es mérleggel. Itt pontozással legyőzte Tim Means-t majd, három hónappal később lefojtotta Michael Chiesa-t.

Ezután a UFC-ben nyújtott teljesítménye változó volt. Volt, hogy nyert, volt, hogy veszített. A Darren Till elleni mérkőzésre underdog szerepben érkezett, ennek ellenére a második menetben a londoni közönség előtt ütötte ki az angolt. Ezután következett az Askren elleni rekord idejű kiütés, ami utat nyitott a BMF-övért kiírt küzdelemnek. A többi pedig már történelem.


Street Jesus Tények


Proper Twelve? Fenéket. Ha valóban inni akarsz, akkor csakis Gamebred mezcal-ja a tuti. Masvidal – csakúgy, mint McGregor – saját alkohol brand tulajdonosa, ami a 2020-as évben a World's Spirits Competition versenyen egy arany és egy ezüst díjat is bezsebelt.Masvidal vérvonala tele van merész és bátor felmenőkkel. Az anyai részről leginkább a nagyapjára büszke:Jorge – szintúgy, mint White és Covington – eltökélt Trump szavazó. Olyannyira, hogy nem csak szavaz, de nyíltan támogatja is a volt elnököt. Részt vett például a Fighters Against Socialism kampányban, ami egy busztúra volt a választások előtt. Bár Masvidal soha nem élt Kubában, édesapja miatt ellenzi a szocializmust.Nemrég indított egy online akadémiát, ahol tanácsokat ad és lehet tőle tanulni, továbbá szerepelt az Exatlonban is, nagyra tartja az USADA munkáját, mert úgy gondolja, elősegítik az MMA fejlődését. Jorge amellett, hogy egy harcos és saját szavaival élve egy "dirty south goon" (mocskos déli tökfilkó), leginkább családapa. Két kislánya és fia a legfontosabb az életében.
"Mindenen túl a legfontosabb számomra – még a barátoknál is – az, hogy küzdhessek az övért, mert ez a srácaim jövője. Ez nem hangzik szépen, de ha az édesanyámé lenne a bajnoki öv, jobban tenné, ha leadná, mert ez az öv a biztosítéka annak, hogy a gyerekeimnek lesz mit enni. Ha képes lennék megküzdeni az anyámmal az övért, képzeld el, mit tennék egy baráttal."

A cikket írta: Jozi Koller
Lektorálta: td_stryder


Támogasd a munkánkat, mert ezzel segítesz!

Mi naprakészen tartunk a UFC és más küzdősportok, harcművészek fontos híreivel kapcsolatosan, Te pedig most segíthetsz, hogy ezt még sokáig csinálhassuk.

Legyen az kicsi vagy nagy mértékű támogatás, egyszeri vagy rendszeres, mi nagyon hálásak leszünk és nagyra értékeljük, hogy hozzájárulsz a TOTALDAMAGE Magazin jövőjéhez.

Válaszd ki a havi támogatás összegét

Válassz egy egyszeri támogatási összeget

Ft

Banki átutaláshoz szükséges adatok

Bankszámlaszám:
10300002-10606292-49020012

Cégadatok:
TOTALDAMAGE MEDIA KFT.
1037 Budapest, Jablonka út 83/a
Cégjegyzékszám: 01-09-179960
Adószám: 24743105-2-41Szólj hozzá