Royce Gracie, a Család Legerősebbje – I. rész

Royce Gracie, a Család Legerősebbje – I. rész


Április 14-én Budapestre érkezik a Bellator MMA. A gálán hazánk fiai is komoly szerepet kapnak, emellett a Bellator elhozza nekünk az MMA egyik úttörőjét, Royce Gracie-t is. A Gracie klán neves képviselője nem csak díszvendégként lesz jelen, de edzést is tart majd, továbbá ellátogat a TDMG Store-ba is, ahol randevút ad rajongóinak. Úgy vélem, ezt a lehetőséget egyetlen BJJ/MMA fan sem hagyhatja ki.

Ha már Royce-nál tartunk, a legtöbbeknek az ugrik be róla, hogy ő az a vékony pasas, aki az első UFC gálák alkalmával sikert sikerre halmozott. Három részes cikksorozattal kívánjuk jobban bemutatni az embert a név mögött, vagyis azt, hogy mit csinált a UFC előtt, mi történt vele, miután elhagyta a szervezetet, és természetesen kitérünk arra is, hogy mivel vívta ki magának a világ elismerését.Út a UFC-ig

Royce Gracie 1966. december 12-én látta meg a napvilágot, Helio Gracie nagymester gyermekeként. Összesen kilencen voltak testvérek: Royce-nak két nővére mellett 6 fivére volt.

A ránk maradt információk alapján a Gracie gyerekeknek már korán megmutatták a jiu-jitsut, de senkit sem köteleztek arra, hogy részt vegyenek az edzéseken, hagyták őket, hogy maguktól éledjen fel bennük a küzdelem iránti vágy. Ez a hozzáállás életképesnek bizonyult, Royce esetében is – ha vetünk egy pillantást a családfára, láthatjuk, hogy nemcsak Royce vitte tovább a család jó hírét.Nyolc évesen már elindult élete első versenyén, 14 évesen pedig már kivette részét a családi „vállalkozásból”, hiszen elkezdett oktatni is (akinek volt ennél jobb diákmunkája valaha is, fel a kezekkel). Mindezt még fehérövesként tette, mert a Brazil Jiu-Jitsu Szövetség akkori szabályai szerint kék övet leghamarabb akkor kaphatott az ember, ha elmúlt 16 éves. Ezt követően nem sokat kellett várnia, hogy eljusson a fekete övig.

Apja, Helio unhatta már a szabályokat, hiszen nem várta meg, hogy fia betöltse a fekete öv viseléséhez szükséges 18. életévét: még a jeles napot megelőzően pár hónappal fekete övessé avatta fiát. A ceremónia fényét emelte, hogy Helio mellett ott volt a Gracie család terminátora, Royce bátyja, Rickson is, akivel közösen adták át az övet cikkünk főszereplőjének.

[caption id="attachment_11240" align="aligncenter" width="613"] Helio Gracie - középen ülve - és hat fia. Felső sor, balról jobbra: Royce, Rorion, Relson, Rickson. Térdelnek, balra Rolker, jobbra Royler. A nagymester fiai közül, Robin hiányzik csak a képről.[/caption]

Royce-nek eleinte kevesebb babér termett fekete övesként, hiszen nála tapasztaltabb és idősebb versenyzőkkel kellett szembenéznie. Nem sokkal később csatlakozott testvéréhez, Rorionhoz, aki ekkor már az USA-ban élt, és nála kezdett jiu-jitsut tanítani. Privát órákat tartott Rorion garázsában, volt, amikor 10 órán keresztül szinte megállás nélkül. A Gracie testvérek kemény és áldozatos munkájának meglett a gyümölcse: 1989-ben, Torranceben, Kaliforniában, Rorion, Royce, Rickson, és Royler megalapították a Gracie Jiu-Jitsu Akadémiát.

A jiu-jitsu Brazíliában ugyan ismert volt a szélesebb rétegek előtt is, azonban ekkoriban inkább a tehetősebbek engedhették meg maguknak, hogy aktívan részt vegyenek az edzéseken. Ez – valamint az a cél, hogy az egész világgal megismertessék a Gracie jiu-jitsut – vezette arra a család férfi tagjait, hogy az egész világon szerencsét próbáljanak.

Az USA, mint a világ legnagyobb piaca, érthető okokból vonzó célpontnak számított a terjeszkedni kívánó Gracie-k számára. Royce lehet, hogy a mai napig az akadémia egyik legnevesebb oktatója volna, ha 1993-ban nem robban be a harcművészetekkel foglalkozók tudatába, az UFC 1-en mutatott teljesítményével.

https://www.youtube.com/watch?v=VL4iiHk_tpA

Folyt. köv.

A Bellator Kickboxing gálájára jegyek a Broadway jegyirodákban és a helyszínen válthatók, valamint a TDMG Store-ban. A belépőből hat verzió van, a 4.990 forintos alapjegytől az 59.990 forintos full extrásig.

bellator.hu / Totaldamage Magazin / broadway.hu


Szólj hozzá