Ronda Rousey élete nyitott könyv, de ez a könyv nem lányregény
MMA

Ronda Rousey élete nyitott könyv, de ez a könyv nem lányregény


A női MMA első számú sztárja visszatérése alkalmából elolvastam Rowdy önéletírását, a My Fight- Your Fight-ot.


Életem első e-könyve, ami nem tankönyv, nemrégiben jutott a kezembe. Ez nem más volt, mint Ronda Rousey: My Fight- Your Fight című önéletrajzi alkotása. A könyvet végig olvasva, gondoltam megosztom veletek a tapasztalataimat, hátha kedvet csinálok az olvasáshoz.

Rousey önéletrajza, a Dana White által írt bevezetőt eltekintve, első szám egyes személyben íródott, vagyis az egész mű alatt, az UFC első női bajnoka „szól” az olvasóhoz. A könyv időrendben halad, a fonalat Ronda születésének és a vele járó komplikációknál veszi fel. Ezt követően gyermek –és fiatalkorát, valamint judo karrierjét taglalja. A judo iránti elköteleződés, az oldalszámon is meglátszik, hiszen nagyjából az olvasmány két harmadát teszi ki. Eközben megismerjük a Rousey család, sokszor cseppet sem irigylésre méltó helyzetét. Az ifjú Ronda sportkarrierje mellett, magánéleti botlásai is terítékre kerülnek. Végül pedig az Cat Zingano elleni győzelmet követően zárja gondolatait az író.

Az egyes fejezetek általában a volt bajnoknő moralizálásával kezdődnek, ami egyfajta bevezető a továbbiakhoz. Ezeket a bevezető sorokat, néha elég fellengzősnek éreztem, ugyanakkor mások, inkább a volt bajnoknő emberi, sebezhető oldalát mutatják be. Ez a sebezhetőség leginkább a magánéletében érhető tetten, hiszen a könyv lezárultakor, Ronda még veretlen volt MMA pályafutása során. A veretlenség nimbusza sokszor visszaköszön a sorokból, ami érdekes ízt kölcsönös a fentieknek, hiszen azóta tudjuk, hogy Holly Holm személyében az ő makulátlan rekordjára is árny vetült.

Ha már a veszteségeknél tartunk, az is kiderül, hogyan élte meg az olimpiai szereplést és az egész judo karriert, annak szépségeivel és árnyoldalával egyetemben. Hogyan ért véget ez a karrier, és milyen nehézségekkel kellett szembenéznie, hogy újra pályára tudjon állni. Ezekből a sorokból, azok is inspirációt nyerhetnek, akik egyébként nem érdeklődnek a harcművészetek világa iránt. A szerző a legtöbbször igyekszik is, olyan igazságok megfogalmazására, ami a mindennapi ember számára is hasznos lehet. És egy-két kivételtől eltekintve, hangozzanak ezek bármennyire is közhelyen, nem csinálja rosszul, sőt, valóban inspirálólag hatnak.

Az MMA pályafutását taglaló fejezetek külön érdekességet jelentenek, hiszen bemutatják kapcsolatát, az igencsak ellentmondásos edzőjével Edmond Taverdyannal. Néha, ugyan ellentmondásba keveredik magával, és az is előfordul, hogy kicsit önmosdatás íze van a leírtaknak, ugyanakkor rendkívül érzékletesen írja le a profi pályájuk kezdetén lévő bunyósok mindennapos nehézségeit.

A könyv főként a Ronda sportkarrierjére és a magánéletére koncentrál. A hollywood-i szerepek, csak kisebb részben vannak említve, mondjuk arányaiban ezek kisebb részét is tették ki pályafutásának eddig. Ellenben a WWE-s vendégszereplésről szó sem esik. Viszont olyan hangsúlyos, ámbár kevésbé szem előtt lévő dolgokról is többet tudhatunk meg, mint az edzőtáborok menete, az étkezés, fogyasztás vagy a szociális média szerepe a sportolók életében.

A leírtakon végig érezni lehet, hogy milyen szoros és meghatározó kötelék van a bajnoknő és édesanya között, aki első edzője és mentora is volt egyben. Ez a kapcsolat, azonban közelről sem felhőtlen.

Összességében mindenkinek tudom ajánlani a könyvet, akit érdekelnek a küzdősportok, vagy csak inspirációt szeretne meríteni a mindennapos taposómalom leküzdéséhez. Aki pedig esetleg attól aggódna, hogy a könyv túlzottan feminista, ne tegye. Mindenki számára élvezetes olvasmány feltéve, ha az ember tud angolul, hiszen Magyarországon kereskedelmi forgalomban még nem kapható. Ugyanakkor, ha valamelyik kiadó kiadná, én ismerek valakit, aki szívesen megírná a magyar fordítást.


Támogasd a munkánkat, mert ezzel segítesz!

Mi naprakészen tartunk a UFC és más küzdősportok, harcművészek fontos híreivel kapcsolatosan, Te pedig most segíthetsz, hogy ezt még sokáig csinálhassuk.

Legyen az kicsi vagy nagy mértékű támogatás, egyszeri vagy rendszeres, mi nagyon hálásak leszünk és nagyra értékeljük, hogy hozzájárulsz a TOTALDAMAGE Magazin jövőjéhez.

Válaszd ki a havi támogatás összegét

Válassz egy egyszeri támogatási összeget

Ft

Banki átutaláshoz szükséges adatok

Bankszámlaszám:
10300002-10606292-49020012

Cégadatok:
TOTALDAMAGE MEDIA KFT.
1037 Budapest, Jablonka út 83/a
Cégjegyzékszám: 01-09-179960
Adószám: 24743105-2-41Szólj hozzá