Puma-támadás: itt a megoldás!

Puma-támadás: itt a megoldás!


A világsajtót és hazánk híreit is bejárta annak a férfinak az esete, aki hétfőn indult futni egy coloradói nemzeti parkba, majd puma támadás áldozata lett. Így elsőre ez valami felnőttfilm sztorija is lehetne. A férfi súlyos sérülésekkel került kórházba a támadás után, a puma pedig a boncasztalra.

A ragadozó halálát fulladás okozta. A futó férfinak sikerült megfojtania a pumát. Miért foglalkozunk mi is, ezzel a nem mindennapi, de a küzdősportokhoz kevéssé kapcsolatos sztorival?

Nos, a hátsó fojtás egy gyakran alkalmazott technika mind BJJ-ben, mind MMA-ban. A technika neve portugálul mata leao vagyis az oroszlán gyilkos. A pumákat – a ragadozó nagymacskát, nem a fehérmájú érettebb hölgyeket – hívják hegyi oroszlánnak is.

A megtámadott férfi kilétét nem hozták nyilvánosságra, de játszunk el kicsit a gondolattal. Ha az illető nem járt még brazil jiu-jitsu edzésen és mégis lefojtott egy pumát az önmagában is megsüvegelendő, de ha járt volna, akkor lehet, hogy elkerüli a súlyos sérüléseket! Ugyanakkor, ha ismerős a szelíd művészetben, akkor nem árthat gyakorolni, hogy „csak” kórházba kerüljünk ilyen esetben.

Persze, mi volna ennek az értelme, kérdezhetnétek? Magyarországon még állatkertben sincs nagyon puma. A hiúzok ellenben kezdenek újra megtelepedni az országban!

Irány edzeni!


Szólj hozzá