Pár érdekesség Israel Adesanya-ról
MMA

Pár érdekesség Israel Adesanya-ról


Sokak szerint (köztük jómagam is) azt gondolják, hogy ez mindenidők egyik legjobb középsúlyú címmérkőzése, ugyanis két rendkívül képzett és csiszolt állóbunyósról van szó, akiknek szinte az összes mérkőzése tartalmaz izgalmakat, nagy csatákat megannyi közönség kedvenc megmozdulással fűszerezve. Nem beszélve arról, hogy fizikai, illetve teljesítménybeli prime-jukban vannak mindketten.

Ez a cikk azonban nem az esélylatolgatásokról szól, sokkal inkább a szombati főmérkőzés kihívóját hivatott bemutatni, megismertetni és közelebb hozni minden egyes nézőnek, illetve olvasónak. Amikor már azt hittük, hogy mindent tudunk erről a szégyenlősnek és csendesnek egyáltalán nem mondható Adesanya-ról, akkor jön egy ilyen cikk és lám…új infók in 3…2…1…

- Adesanya-ról köztudott, hogy Afrikában született, pontosabban Nigériában. Az viszont már kevésbé volt közhír, hogy egy viszonylag gazdag családban született, ahol a szülők gyakran tartottak dadusokat (4 testvére van és ő a legidősebb), akik nem csak a gyerekekkel törődtek, hanem a házban és az udvaron szükséges munkákat is elvégezték.

- Az indok, amiért elhagyták Nigériát a rendkívül gyenge egyetemi oktatás volt, ami finoman szólva sem volt alkalmas a nyugati országokban való boldoguláshoz. Először úgy volt, hogy Amerikába költözik a család, de a 9/11-es katasztrófa arra késztette Adesanya édesapját, hogy tervet változtasson és nyugat helyett inkább keletre vegyék az irányt, egyenesen Új-Zélandra. Adesanya elmondása szerint akkor hallotta először a csodás szigetországról.

- Aki már látta táncolni Adesanyát, annak egyből leesett, hogy jó táncos. Természetesen ez sem véletlen. Ahogy Lomachenko például, úgy Adesanya is nagyon sok időt töltött táncosokkal, hogy leutánozza a mozdulatokat és javítson az atletikusságán, amit később beépíthet az edzéseibe. Ezzel leginkább a lábmunkáján szeretett volna javítani. Fiatal korában még azon ment a hezitálás, hogy táncos vagy harcos lesz e belőle. Voltak továbbá olyan tervei is, hogy koreográfusként dolgozna, mivel elmondása szerint táncolni bárhol és bármikor lehet, bunyózni nem (*BJ Penn enters the chat*).- Mint sok más küzdősportoló (GSP, Bas Rutten), Adesanya is áldozata volt a különféle zaklatásoknak, terrorizálásoknak gyermekkorában. Az első új-zélandi városban, ahol letelepedett a családjával csupán a lakosság 1%-a volt fekete bőrű, ezért napi szinten kapott hideget-meleget. Próbált beilleszkedni, úgy beszélni, úgy járni, úgy viselkedni, ahogy az új-zélandi fiatal, de a végeredmény elmondása szerint mindig ugyan az volt (a bőrszíne miatt).
Az ilyen, és ehhez hasonló negatív tapasztalatokból származik a mellkasán található „Broken Native” (Megtört Eredet) tetoválás is, amely egy nigériai kis srác új-zélandivá válását szimbolizálja és az ezzel kapcsolatos rögös utat.

- Taekwon-do volt az első küzdősport, amivel Adesanya megismerkedett, szimplán azért, hogy legyen mivel az időt töltenie iskola után. A rengeteg Jackie Chan film azonban megtette hatását, mert történt egyszer, hogy eltörte a kezét, miközben minden bútort szétrúgott a lakásban. Ez után Adesanya édesanyja (ezt olvasd vissza még egyszer kérlek J) gyorsan leállította kis fiát és eltiltotta a küzdősportoktól. Hét év szünet után (itt már 18 évesen) Adesanya újra edzésbe állt, még pedig egy Ong-Bak című muay-thai film hatására. Ezt követően csupán 6 hét után meg is vívta élete első kick-box mérkőzését egy nála 20 fonttal (9 kiló) nehezebb harcos ellen.- Adesanya sokaknak ismeretlen volt a UFC debütálása előtt, pedig már több, mint 100 kick-box mérkőzése volt, köztük 32 amatőr, végig veretlen mérleggel. Majd 2014-ben szenvedte el második vereségét zsinórban, ami pont az egyik legnagyobb kick-box promócióban (Glory) való debütálása volt.

- Adesanya ez után részt vett egy „King of The Ring” tornán, amely 24 versenyzőből és 3 tornából állt, mindez 3 este alatt. Itt sikerült neki összeszorgoskodni 9 győzelmet, amiből 7 KO-val ért végett. A harmadik torna előtt Adesanya elveszítette az egyik közeli barátját és edzőpartnerét, aki egy autóbalesetben szenvedett halálos sérüléseket. Ezt a címet úgy hódította el, hogy az előző két tornán cirkálósúlyban küzdő (200 font/90 kg) Adesanya felment nehézsúlyba és itt is egy este alatt 3 győzelmet bunyózott össze, amivel meglett a harmadik „King of The Ring” címe is.

- Ezt követően Adesanya visszatért a Gloryba és megnyerte a középsúlyú kihívóknak szervezett tornát is. A címmérkőzését Jason Wilnis ellen vívta, aki az akkori középsúlyú bajnok volt. Itt alulmaradt egy állítólag nagyon szoros pontozással és végül nem sikerült neki elnyerni a középsúlyú övet. Nem egész két hónap elteltével Adesanya kapott egy visszavágót Alex Pereira ellen, aki egy év évvel ezelőtt már legyőzte Adesanya-t. Nem árulok el titkot, de az emberünk másodjára is kikapott Pereira-tól, ráadásul egy szép kiütéssel (bal horog). Adesanya két vereséggel a háta mögött váltott MMA-ra és azóta is veretlen (17-0). Vagy mégsem?

- Mégsem! Adesanya nem veretlen az MMA karrierje során. Az első és egyetlen amatőr MMA mérkőzését elveszítette, ahol egy birkózó ellen küzdött, aki az állandó nyomásával és birkózásával le tudta győzni Adesanya-t.

- A becenevét egy a hazánkban kevésbé ismert amerikai rajzfilm inspirálta „Avatar – The Last Airbender” (Nekem a Brunson által kapott „The Last Pretender” jobban tetszett).Bízom benne, hogy ez a cikk hozott Nektek pár új és érdekes infót erről a rendkívül karizmatikus és megosztó fiatalemberről. Ha tudtok még más érdekes infókat is Israel Adesanya-ról dobjátok kommentbe.

A többit meg már úgyis tudjátok:

- Sport 1 élő közvetítés, 04:00 – 06:00

- UFC 243, Melbourne, Ausztrália

- Középsúlyú címmérkőzés Robert Whittaker (C) vs. Israel Adesany (IC)


Támogasd a munkánkat, mert ezzel segítesz!

Mi naprakészen tartunk a UFC és más küzdősportok, harcművészek fontos híreivel kapcsolatosan, Te pedig most segíthetsz, hogy ezt még sokáig csinálhassuk.

Legyen az kicsi vagy nagy mértékű támogatás, egyszeri vagy rendszeres, mi nagyon hálásak leszünk és nagyra értékeljük, hogy hozzájárulsz a TOTALDAMAGE Magazin jövőjéhez.

Válaszd ki a havi támogatás összegét

Válassz egy egyszeri támogatási összeget

Ft

Banki átutaláshoz szükséges adatok

Bankszámlaszám:
10300002-10606292-49020012

Cégadatok:
TOTALDAMAGE MEDIA KFT.
1037 Budapest, Jablonka út 83/a
Cégjegyzékszám: 01-09-179960
Adószám: 24743105-2-41Szólj hozzá