Pár érdekesség Dustin Poirier-ről
MMA

Pár érdekesség Dustin Poirier-ről


Aki még csak most vagy nem olyan régen csöppent bele az MMA világába, azoknak az alábbi cikk nagyon sok újdonsággal szolgálhat. Véleményem szerint azonban azok is találnak egy-két új infót az irományban, akik már jó ideje az MMA szurkolók egyre jobban gyarapodó családjába tartoznak.

Tudjuk, hogy holnap lesz a UFC 242, azt is tudjuk, hogy Abu Dhabi-ban szervezik és elég sokat tudunk az est főszereplőjéről is, a dagesztáni születésű Khabib Nurmagomedovról.

De vajon ki is az a jól fésült, csendes ám szépen kipattintott és agyon tetovált amerikai srác, akivel az imént említett Nurmagomedov fog összecsapni.

Hogyan került ide? Mit tett lesz az asztalra? Nem tolja a trash talk-ot, de még is itt van. Vajon miért? Ki ő egyáltalán? De legfőképpen, miért ennyire magabiztos?

Úgy gondoltam, hogy talán érdemes egy picit közelebb hozni ezt a srácot a Kedves nagyérdeműnek és írni egy picit róla, mivel jóval nagyobbak az esélyei, mint ahogy azt a Vegas-i fogadóirodák jósolják.

Összegyűjtöttem pár érdekes infót (legalább is remélem, hogy annak fogjátok találni) és akkor lássuk, hogy ki is ez a Dustin Poirier.

- Dustin Poirier Lafayette városában nőt fel, amely Louisiana álamban található. A szülei egész pici korában elváltak és gyakorlatilag a gyermekkora nagy részét a két szülő közötti ingázással töltötte. Pici kora óta szerepet játszott a sport az életében, de ezt is leginkább a folyamatos váltások jellemezték. Próbálkozott birkózással, amerikai focival, baseballal, de végül akadt egy sport, ami nagyon megfogta. Ez pedig a boksz volt. Amit leginkább azért választott, mert balhés környéken nőtt fel és napi szinten keveredett összetűzésbe a vele egykorú srácokkal. Volt ez miatt egy bírósági ügye is, mert 10 évesen kiütötte egy 15 éves srác fogát egy illegális bokszmérkőzésen (10 évesen, érted?!).

- A jelenlegi feleségét még általános iskolában ismerte meg, amit drága barátunk be sem fejezett, mert amikor nyolcadikos volt, kizárták az iskolából. Ez után egy alternatív iskolába kezdett járni, ahová az olyan diákok mentek, akiket viselkedési vagy más okok miatt zártak ki az iskolából.
Végül kilencedikesként kilépett az iskolából és le sem érettségizett.

- Amikor elkezdte az MMA edzéseit kb. 200 font (!!!) volt. Első hét amatőr meccsét tükörsimán hozta az akkori USA MMA családi vállalkozásként működtetett szervezetnél. Ezek a gálák egy fedett rodeó csarnokban kerültek megrendezésre. Annyira domináns volt Poirier, hogy már alig tudtak neki kihívót találni. Ekkor viszont jött egy fekete öves bjj harcos, Ronnie Lis (2009-ben) aki azt mondta, hogy kevesebb, mint egy percre van szüksége Poirier ellen. A fagyi viszont csúnyán visszanyalt, mivel Poirier kopogtatta őt 51 másodperc alatt egy szép karfeszítéssel, szóval az idő stimmelt.

- 2011-ben készült egy viszonylag undergroundnak mondható dokumentumfilm az MMA világáról, amiben Poirier elég sokat szerepelt Tim Credeur-al együtt, aki egy ex UFC veterán és Louisiana álam MMA úttörője. Ő vezette be Poirier-t is az MMA rejtelmeibe.

- Talán kevesen tudják, de Poirier egyből az első UFC mérkőzése után elnyerte az elsőszámú kihívó státuszát. Amikor a Zuffa LLC felvásárolta a WEC (World Extreme Cagefighting) szervezetet, az összes ottani bunyós azonnal átkerült a UFC égisze alá. Mivel akkoriban még a UFC-nek nem volt pehelysúlyú (145 font) bajnoka (sőt súlycsoportja sem), automatikusan a WEC bajnok kapta meg ezt a státuszt, aki egy bizonyos Jose Aldo volt, akinek Josh Grispi ellen (aki 10 meccses győzelmi szériában volt) kellett volna címet védeni. Aldo azonban sérülés miatt visszalépett és itt jött képbe Poirier, akinek négy hete volt felkészülni az összecsapásra. Grispi volt a toronymagas favorit, de Poirier egyhangú pontozással (3x 30-27) simán verte a pehelysúly elsőszámú kihívóját. Utána még nyert három bunyót zsinórban, majd Chan Sung Jung „Korean Zombie” kopogtatta őt, aki utána (mint azt már tudjuk) Aldo ellen mehetett címmeccsezni. Szóval Poirier-nak egy bunyó híján majdnem összejött egy címmeccs 2013-ban.
- Rengeteget jótékonykodik. 2017-ben először bocsájtotta aukcióra az eBay-en az Eddie Alvarez elleni első mérkőzésen viselt felszerelését (nadrág, kesztyű, póló), amit végül több mint 5000 dollárért sikerült eladni (ezt azóta is csinálja és pl. a Holloway elleni bunyó után még Holloway is beszált és Poirier-nak adta a meccsükön viselt felszerelését). Azóta rengeteg jótékonysági eseményen vesz részt vagy szervez feleségével, akivel tavaly egy közös „The Good Fight Foundation” alapítványt is létre hoztak. Érdekesség még, hogy többször is együttdolgozott egy régi tanárjával, aki sokat segített neki fiatal korában. Ezeket a jótékony megmozdulásokat a szülővárosában élő emberekért teszi és minden alkalommal őket segíti.

- Bár ez sosem látszott rajta és jó magam sem találtam volna ki, de Poirier kedvenc időtöltése a küzdésen és családján kívül a főzés (ezt látszatra inkább Johny Hendricks-ről hittem volna el). Többször is előfordult már vele, hogy fogyasztás közben is főzőműsorokat nézett időtöltés gyanánt, ami kb. olyan lehet, mintha egy villanyszerelő zuhanyozás közben cserélné ki a villanykörtét…öngyilkosság...Az MMA karrierje után egyébként szeretne egy saját főzőműsort is indítani, aminek a lényege az lenne, hogy körbe utazná a világot és mindenhol megkóstolná a helyi specialitásokat. De hogy az MMA se maradjon ki, a műsorban mindig ellátogatna egy helyi küzdősport terembe is egy-egy edzésre. Állítólag már neve is van a még meg sem született műsornak, ami a „Dinner with Diamond” lenne.

- Május 2019, közvetlenül a Holloway bunyó után Poirier az ideiglenes könnyűsúlyú övvel a vállán megkapta Lafayette polgármesterétől a város kulcsát. Mindazért, amit a városért, illetve a közösségért tett.

A fenti információk nem a győztes meccseiről szólnak vagy az eddig elért mérlegéről, esetleg statisztikákról, mivel azt mindenki meg tudja nézni az interveben. Ez a cikk sokkal inkább arról hivatott szólni, illetve olyan információkat szeretett volna közölni, amikről kevés szó esett eddig és nem lettek a közbeszéd tárgyai sem.
Nagyon remélem, hogy ez a rövid írás hozott pár új infót Dustin Poirier-ről és aki eddig nem szimpatizált vele, vagy egyszerűen közömbös volt neki, az is egy picit jobban megkedveli.

Szóval, Szombat este, 20:00, UFC 242, Abu Dhabi, Sport TV, elő közvetítés, Khabib Nurmagomedov vs. Dustin Poirier könnyűsúlyú címmérkőzés, földrevitelek, pofonok, rúgások, sírás, nevetés, ölelkezés, pacsizás, majd végül a megkoronázás.


Támogasd a munkánkat, mert ezzel segítesz!

Mi naprakészen tartunk a UFC és más küzdősportok, harcművészek fontos híreivel kapcsolatosan, Te pedig most segíthetsz, hogy ezt még sokáig csinálhassuk.

Legyen az kicsi vagy nagy mértékű támogatás, egyszeri vagy rendszeres, mi nagyon hálásak leszünk és nagyra értékeljük, hogy hozzájárulsz a TOTALDAMAGE Magazin jövőjéhez.

Válaszd ki a havi támogatás összegét

Válassz egy egyszeri támogatási összeget

Ft

Banki átutaláshoz szükséges adatok

Bankszámlaszám:
10300002-10606292-49020012

Cégadatok:
TOTALDAMAGE MEDIA KFT.
1037 Budapest, Jablonka út 83/a
Cégjegyzékszám: 01-09-179960
Adószám: 24743105-2-41Szólj hozzá