Október 13. és 15. között Budapest lesz Közép-Európa capoeira fővárosa

Október 13. és 15. között Budapest lesz Közép-Európa capoeira fővárosa


Megszakítjuk adásunkat egy különleges cikk érdekében.

A szemet gyönyörködtető akrobatikus elemekkel tarkított brazil harcművészet világhódító útján Magyarországot sem kerüli el. Budapesten rendezik ugyanis a "Visegrádi Játékokat", amit az idén 11 éves Abadá Magyarország csoport szervezett. Háromnapos capoeira bajnoksággal, brazil partyval és látványos bemutatókkal fűszerezték meg a versenyt, ami a négy visegrádi ország részvételével zajlik majd, és Brazíliából is érkeznek majd vendégek.

A csoport supervisora és az esemény egyik fővédnöke a 2013-as világbajnok, Estácio Da Silva lesz. Tíz testvérével együtt, Goiana városában nőtt fel, a harcművészetnek hála ma már Németországban él és adja tovább a tudását, számos európai országból érkeznek hozzá tanítványok.


Mi is az a capoeira pontosan?


A capoeirás csoportok húsz éve jelentek meg Magyarországon, elsőként még Brazíliából érkezett tanárok vezetésével, de mára már kinevelődött egy teljes magyar tanárgeneráció. Ez idő alatt sokszor felbukkant a kissé bántó kérdés, hogy tánc-e a capoeira, vagy harc.

Arról nem is beszélve, hogy a kettő remekül megfér egymás mellett, technikai szinten a capoeirában megtalálhatóak a rúgások mellett a fejelések, a térd és a könyök használata, az ütések pedig nyitott tenyérrel történnek. Igen széles repertoárt ismerhetünk meg a földrevitelek terén, valamint a lábsöprések, gáncsok, dobások, lábollók is nagyon gyakoriak a capoeira körben. Tiltva szinte semmi nincs, viszont a gyakorlói vigyáznak egymásra, hiszen aki véletlenül belenéz egy villámgyors köríves sarokrúgásba, az aznap már csak pépeset ehet – pont emiatt van olyan fontos szerepe a stílusban a reflexek fejlesztésének és a jól kivitelezett védekezési technikáknak.

A legalapvetőbb szabály a capoeirában, hogy egy elhajlással nem csak a sérülés kerülhető el, hanem a folyamatos támadásból és ellentámadásból építkező játszma, a „jogo” is kialakítható. Ebben a stílusban nem feltétlenül cél a partner minél gyorsabb leuralása, a játék lehet barátságos is. A látszólag védtelen pozíciókkal a játékosok egyszerre mutathatják ki fölényüket és téveszthetik meg a partnerüket.

A csel, a meglepetés egyébként is az egyik legfőbb fegyvere ennek a harcművészetnek, és akkor még a törzsi hangszerek által szolgáltatott ritmusról nem is beszéltünk.

Az MMA világában több ismert harcos használja a capoeirás technikákat a ketrecben, még maga Conor McGregor is.

https://www.youtube.com/watch?v=U60da38UXUY&feature=youtu.be

De ott van például Marcus "Lelo" Aurelio is, aki aktív éveiben nem szégyellte a pusztító rúgásokon túl a „gingát”, a capoeira hintázó tánclépését is bevetni. A küzdelem után pedig nem lehet eldönteni, hogy a rögtönzött szaltókkal és akrobatikákkal a közönséget, vagy inkább saját magát szórakoztatja.


Szólj hozzá