Október 13. és 15. között Budapest lesz Közép-Európa capoeira fővárosa

Október 13. és 15. között Budapest lesz Közép-Európa capoeira fővárosa


Megszakítjuk adásunkat egy különleges cikk érdekében.

A szemet gyönyörködtető akrobatikus elemekkel tarkított brazil harcművészet világhódító útján Magyarországot sem kerüli el. Budapesten rendezik ugyanis a "Visegrádi Játékokat", amit az idén 11 éves Abadá Magyarország csoport szervezett. Háromnapos capoeira bajnoksággal, brazil partyval és látványos bemutatókkal fűszerezték meg a versenyt, ami a négy visegrádi ország részvételével zajlik majd, és Brazíliából is érkeznek majd vendégek.

A csoport supervisora és az esemény egyik fővédnöke a 2013-as világbajnok, Estácio Da Silva lesz. Tíz testvérével együtt, Goiana városában nőtt fel, a harcművészetnek hála ma már Németországban él és adja tovább a tudását, számos európai országból érkeznek hozzá tanítványok.


Mi is az a capoeira pontosan?


A capoeirás csoportok húsz éve jelentek meg Magyarországon, elsőként még Brazíliából érkezett tanárok vezetésével, de mára már kinevelődött egy teljes magyar tanárgeneráció. Ez idő alatt sokszor felbukkant a kissé bántó kérdés, hogy tánc-e a capoeira, vagy harc.

Arról nem is beszélve, hogy a kettő remekül megfér egymás mellett, technikai szinten a capoeirában megtalálhatóak a rúgások mellett a fejelések, a térd és a könyök használata, az ütések pedig nyitott tenyérrel történnek. Igen széles repertoárt ismerhetünk meg a földrevitelek terén, valamint a lábsöprések, gáncsok, dobások, lábollók is nagyon gyakoriak a capoeira körben. Tiltva szinte semmi nincs, viszont a gyakorlói vigyáznak egymásra, hiszen aki véletlenül belenéz egy villámgyors köríves sarokrúgásba, az aznap már csak pépeset ehet – pont emiatt van olyan fontos szerepe a stílusban a reflexek fejlesztésének és a jól kivitelezett védekezési technikáknak.

A legalapvetőbb szabály a capoeirában, hogy egy elhajlással nem csak a sérülés kerülhető el, hanem a folyamatos támadásból és ellentámadásból építkező játszma, a „jogo” is kialakítható. Ebben a stílusban nem feltétlenül cél a partner minél gyorsabb leuralása, a játék lehet barátságos is. A látszólag védtelen pozíciókkal a játékosok egyszerre mutathatják ki fölényüket és téveszthetik meg a partnerüket.

A csel, a meglepetés egyébként is az egyik legfőbb fegyvere ennek a harcművészetnek, és akkor még a törzsi hangszerek által szolgáltatott ritmusról nem is beszéltünk.

Az MMA világában több ismert harcos használja a capoeirás technikákat a ketrecben, még maga Conor McGregor is.De ott van például Marcus "Lelo" Aurelio is, aki aktív éveiben nem szégyellte a pusztító rúgásokon túl a „gingát”, a capoeira hintázó tánclépését is bevetni. A küzdelem után pedig nem lehet eldönteni, hogy a rögtönzött szaltókkal és akrobatikákkal a közönséget, vagy inkább saját magát szórakoztatja.

Támogasd a munkánkat, mert ezzel segítesz!

Mi naprakészen tartunk a UFC és más küzdősportok, harcművészek fontos híreivel kapcsolatosan, Te pedig most segíthetsz, hogy ezt még sokáig csinálhassuk.

Legyen az kicsi vagy nagy mértékű támogatás, egyszeri vagy rendszeres, mi nagyon hálásak leszünk és nagyra értékeljük, hogy hozzájárulsz a TOTALDAMAGE Magazin jövőjéhez.

Válaszd ki a havi támogatás összegét

Válassz egy egyszeri támogatási összeget

Ft

Banki átutaláshoz szükséges adatok

Bankszámlaszám:
10300002-10606292-49020012

Cégadatok:
TOTALDAMAGE MEDIA KFT.
1037 Budapest, Jablonka út 83/a
Cégjegyzékszám: 01-09-179960
Adószám: 24743105-2-41
Szólj hozzá