Mostantól a UFC és a USADA sem büntet marihuána-használatért
MMA

Mostantól a UFC és a USADA sem büntet marihuána-használatért


A Diaz-fivérek, Israel Adesanya, Sean O'Malley, és még sokan mások fellélegezhetnek (bocs az erőltetett poénért), mert mostantól a UFC és a USADA nem büntet marihuána-használat miatt, "kivéve, ha egyértelműen kimutatható, hogy az atléta teljesítmény-növelés céljából fogyasztotta a szert" (ezt a kitételt mindjárt megmagyarázzuk).

Állítólag – az alkohollal ellentétben – az váltotta ki a szabályok megváltoztatását, hogy problémás a marihuána által való befolyásoltság kimutatása. Nincs egy szám, ami alapján be lehetne sorolni, hogy ki mennyire van beállva a fűtől. De még ha lenne is, az sem lenne lenne mérvadó, mert nincs két ember, akire ugyanúgy hatna x mennyiségű THC (a marihuána fő pszichoaktív összetevője). A példa kedvéért, ha az "A" személyben és a "B" személyben is pontosan ugyanannyi THC van, lehet, hogy "A"  jobban be vagy állva, mint "B".

A UFC-ben korábban volt egy felső határ (180 ng/ML), ami alatt negatív lett a tesztje a bunyósnak, de mint az előbb elhangzott, lehet, hogy valaki ezt meg se érzi, más meg menni sem tud tőle (ezzel a példával értelemszerűen sarkítottunk).

Ha a füves ciginek nem volt teljesítmény-növelő hatása, akkor a USADA és a UFC elnézi a dolgot, és nem büntet. Ha viszont rájönnek, hogy valaki mégis teljesítmény-növelés céljából füvezett, például vörös szemekkel, füves cigitől bűzölögve akarna bunyózni, akkor igen:
"Minket egyedül az érdekel, mennyire van a fogyasztó a szer hatása alatt a meccsen."– magyarázta az MMAFighting-nek a USADA fejese, Jeff Novitzky.

A szakértő szerint a legtöbb marihuánás ügynél a fogyasztók szervezetében volt ugyan THC, de nem járt teljesítmény-növelő hatással.

A mostani hír tehát nem jelenti azt, hogy mostantól szabadon fogyaszthatnak marihuánát a UFC bunyósok, hiszen minden államban és országban egy kicsit más a törvényhozás. Nevadában például még mindig vasszigorral lépnek fel a füvezőkkel szemben: ha a felső limitet (ez itt 150, nem 180) túllépi valaki, akkor az még mindig komoly büntetésre számíthat.

Jeff figyelmeztette a UFC-seket, hogy ugyan a UFC és a USADA nem bünteti őket mariskáért, az atlétikai bizottságok még megtehetik, mert ezek tőlük függetlenül működnek. Valójában sok minden nem változott, mert a legtöbb bunyót Nevadában rendezik, de Novitzky reméli, hogy idővel jobb, modernebb belátásra tudják bírni majd ezeket a bizottságokat is.

Ez a folyamat már el is kezdődött. A kaliforniai atlétikai bizottságnál – ahol mindössze 100 dolláros bünti jár a füvezésért, nem no contest meg eltiltás –, az ottani főnök, Andy Foster beszélt már Jeff-fel, és helyeselte az új irányt.

Jeff szerint baj, hogy a Xanax (szorongásoldó, nyugtató-altató, izomlazító és görcsgátló) meg a Vicodin nem tiltólistás, a marihuána viszont igen, mert így a legtöbb bunyós ezekhez a gyógyszerekhez nyúl bunyó előtt, pedig ezek sokkal veszélyesebbek és addiktívabbak, mint a marihuána.

A változtatás január 1-étől hatályos, azaz már életbe is lépett.


Támogasd a munkánkat, mert ezzel segítesz!

Mi naprakészen tartunk a UFC és más küzdősportok, harcművészek fontos híreivel kapcsolatosan, Te pedig most segíthetsz, hogy ezt még sokáig csinálhassuk.

Legyen az kicsi vagy nagy mértékű támogatás, egyszeri vagy rendszeres, mi nagyon hálásak leszünk és nagyra értékeljük, hogy hozzájárulsz a TOTALDAMAGE Magazin jövőjéhez.

Válaszd ki a havi támogatás összegét

Válassz egy egyszeri támogatási összeget

Ft

Banki átutaláshoz szükséges adatok

Bankszámlaszám:
10300002-10606292-49020012

Cégadatok:
TOTALDAMAGE MEDIA KFT.
1037 Budapest, Jablonka út 83/a
Cégjegyzékszám: 01-09-179960
Adószám: 24743105-2-41Szólj hozzá