MMA gálák törlése – a 10 legőrültebb sztori (1. rész)
MMA

MMA gálák törlése – a 10 legőrültebb sztori (1. rész)


Elsősorban remélem és bízom benne, hogy mindnyájan jól vagytok, és jól szolgál az egészségetek, mert ez a legfontosabb (és nem csak az elmúlt hetek miatt).

Másodsorban a karanténnak is köszönhetően újra találtam időt az írásra és arra gondoltam, hogy elhozok Nektek egy két részes cikket, amely aktualitásában nem is időzíthetett volna jobban.

Megnézünk tíz olyan esetet, amikor egy egész MMA gála törlésre került egészen bizarr/fura/őrült történések miatt.

10. Affliction Trilógia

Aki elég régóta követi az MMA világát, annak az „Affliction” megnevezés ismerős lehet.

Igen, így van…Egy ma már nem működő ruhamárka volt és olyan harcosok viselték magukon, mint Cain Velasquez vagy éppen Randy Couture (még a UFC-ben is).

Az Affliction Clothing vezetői úgy gondolták, hogy a ruhamárka sikere képes egy teljes MMA gálát elcipelni a hátán, ezért nem tétlenkedtek, és összehoztak egy nagyon pöpec estét. Az Amerikai Egyesült Államok jelenlegi elnöke Donald Trump volt az első, aki segített, beleértve a promózást is (Trump vett pár Afflictiton részvényt is). Ennek köszönhetően 2008 Július 16-án sikerült is összehozni az első gálát), amely az „Affliction Banned” nevet kapta. Olyan harcokat felvonultatva, mint például Fedor Emelianenko, Tim Sylvia, Josh Barnett, Andrei Arlovski vagy éppen Antonio Rogério Nogueira.A második gála 2009 Január 24-én került megrendezésre, amely szintén nagy nevetek hozott. Látszólag minden szépen alakult, a nézőszámok korrektek lettek, a kártyákon küzdő harcosok szinte mind kivétel nélkül nagy nevek voltak, de a harmadik gála előtt egy ici-pici szardarab került a palacsintába.

A főmérkőzésre egy legendás összecsapást tűztek ki a szervezők Fedor Emelianenko és Josh Barnett személyében, de Barnett dopping tesztje szétszakadt a tiltott szerektől, ezért rögtön el is tiltották. A gála főmérkőzés nélkül maradt és a szervezők úgy döntöttek, hogy törlik az egész eseményt (pl. Gegard Mousasi is rajta volt a kártyán). Ami azonban ennél is furcsább volt, hogy az „Affliction Clothing” mindössze két nappal a gála eredetileg kitűzött időpontja után végleg lehúzta a rolót és teljes csődöt jelentett.

9. Az eredeti UFC 12

Ez a számozott gála több okból is érdekes. A UFC 12 volt az első esemény, ahol bemutatták a súlycsoportokat (nehézsúly -200 font és több-, könnyűsúly -199 font és kevesebb-) és ahol Mark Coleman lett a UFC első hivatalosan is elismert nehézsúlyú bajnoka (Jerry Bohlander lett a könnyűsúlyú bajnok). Ezen a gálán debütált először egy bizonyos Joe Rogan, illetve Vitor Belfort is, tehát történelmi szempontból egy rendkívül fontos estéről volt szó, amely majdnem törlésre került…..igazából két verziója is volt, melyek nem történtek meg…(tudom tudom, de  mindjárt kifejtem)A 90-es évek végén az MMA egy barbársportnak kikiáltott, a fiatalok számára rossz befolyással bíró eseménysorozatnak volt titulálva, ezért a politikus és sport bizottságok egy emberként ellenkeztek az MMA legalizálása ellen. Ennek köszönhetően a lehetséges „pay per view” közvetítők megszüntették (vagy el sem kezdték) a UFC-vel való együttműködést. Innen már csak egy lépés volt a sportág betiltása szinte az összes államban.

A UFC 12-t eredetileg a New York-i Buffalo-ban tartották volna, de az előző történésekre való tekintettel törlésre került, mivel a bizottság úgy döntött, hogy az MMA túl bizarr és az is marad a következő 19 évben (hogy miért pont 19, azt nem tudni.). Ez után a UFC egyezkedni kezdett Oregon állammal, de nem sokkal ezt követően ők is beadták a kulcsot. Így a szervezők kénytelenek voltak egy harmadik alternatíva után nézni. Így jött szóba még egy lehetséges helyszín és időpont. A UFC 12 végül (harmadjára) Alabamában került „megrendezésre”.

El tudjátok képzelni, hogy mi lett volna, ha mondjuk ez a gála nem jön létre és esetlegesen kevesebbek leszünk egy Rogan-el vagy Belfort-al?

8. UFC 196

Most sokan felröhögtök és/vagy felcsodálkoztok, hogy milyen okból került ez a gála a listára? Hiszem ez volt minden idők legsikeresebb gálája a Conor McGregor vs. Nate Diaz első összecsapásának köszönhetően. De mondom a részleteket…(őrület…)

Január 13-án (2015) a UFC felfedte, hogy ezt a gálát eredetileg Brazíliában hozzák tető alá, és egy UFC nehézsúlyú bajnoki címmérkőzés lesz a főmeccs Fabrício Werdum (akkori bajnok) és Cain Velasquez (korábbi kétszeres bajnok) között. A második számú főmérkőzésnek Anderson Silva összecsapását tervezték Michael Bisping ellen. A sok sérülés miatt a UFC kénytelen volt áttenni a nehézsúlyú bunyót egy külön rendezvényre, amelyet február 6-ra terveztek és az eredeti UFC 196 lett volna. Ez a változás majdhogynem érdektelenné tette a hoppon maradt Március 5-re tervezett gálát.A brazilok érdeklődésének fenntartása érdekében a UFC ezt követően két brazil harcost szeretett volna egymásnak ereszteni, Anderson Silva és Vitor Belfort személyében. Belfort azonban visszautasította a szervezet megkeresését, mert meg akarta várni a UFC 194 középsúlyú címmérkőzés végeredményét (Luke Rockhold vs. Chris Weidman). Ez volt az utolsó csepp a pohárban, ami elindította a brazil kártya törlését és a Las Vegasba történő áthelyezését. Január 27-én kiderült, hogy a Werdum vs. Velasquez csatát (amelyet 2016. február 6-án tervezték a UFC 196-ra), teljes mértékben törlik (Velasquez háta sérült meg) és a UFC 196 helyett lesz egy UFC Fight Night 82, ahol Johny Hendricks és Stephen Thompson lesz az est főmérkőzése. Végül az eredetileg tervezett UFC 197 eseményt nevezték át UFC 196-ra.

7. A 2007-es Könnyűsúlyú Pride Grand Prix

A Pride 34 volt az eseménysorozat utolsó hivatalos gálája, mielőtt a Zuffa LLC. felvásárolta volna a szervezet jogait. Ezt megelőzően azonban a vezetőség bejelentette, hogy készülnek még egy Könnyűsúlyú Grand Prix-vel is, de mivel a Pride már az utolsókat rúgta, ezért sajnálatos módon törlésre került, aminek a Yakuza botrány, illetve a tv-jogok elvesztése csak olajként szolgáltak az egyébként is tornyosuló tűzre. Miután megtörtént az átvétel, Dana White bejelentette, hogy egyszerre fogják üzemeltetni a UFC-t és a Pride-ot, mint két különálló márkát.

Ez után azonban kiderült, hogy a Pride szervezet által megkötött szerződések illegálisak voltak és a UFC végül is csak egy névért, illetve az összes bunyó felvételéért fizetett, amik ramaty minőségben voltak feljátszva. Ezt követően a UFC nem tartott semmilyen gálát Japánban a következő öt évben, aminek a Könnyűsúlyú Pride Grand Prix is áldozata lett.

6. Az utolsó Dream gála

A promóció kevesebb, mint egy évvel az utolsó Pride kártya után bukkant fel. A fő céljuk az volt, hogy megmentsék az MMA-t Japánban. Négy éven keresztül hozták a jobbnál jobb Újévi gálákat, nyolc különálló Grand Prix-t és sok más jó mérkőzést. A szervezetnél 2010-ben pénzügyi problémák kezdtek mutatkozni, mivel a szponzorok és a tv jogokat szolgáltató csatornák kezdtek elpártolni tőlük. 2011-ben terveztek egy hatalmas visszatérést, de a Japánt sújtó földrengések és tsunamik negatív hatással voltak az egész gazdaságra, így nem jött össze a nagy visszatérés.

Egy évvel későbbre csúszott a várva várt visszatérés, ám annak is komoly feltételeket szabtak. Japán leghíresebb arénája, a Saitama Super Arena volt a helyszín, azonban a tulajdonosoknak az volt a kikötésük, hogy két gálát kell rendezniük a csarnokban (egy Újévi és egy másik Júliusi gálát). Májusban sajnálatos módon a szervezet bejelentette a csődöt, így nem tudták megtartani a Júliusi gálát, amivel egyből ugrott a Saitama Super Arena tulajdonosaival kötött egyesség (két gála egy évben). Itt véget is ért a Dream korszak.

A Glory Kickboxing  azonban felvásárolta a Dream jogait és meg is tartotta az Újévi kártyát (Dream 18 név alatt) de a minőség óriásit csökkent és az lett végül az utolsó gála, amely a Dream nevet viselte.

Ez lett volna tehát a cikk első része, és ha már csak egy-két új infóval gazdagodtatok, megérte. A folytatás is jön pár napon belül J

VIGYÁZZATOK EGYMÁSRA!


Támogasd a munkánkat, mert ezzel segítesz!

Mi naprakészen tartunk a UFC és más küzdősportok, harcművészek fontos híreivel kapcsolatosan, Te pedig most segíthetsz, hogy ezt még sokáig csinálhassuk.

Legyen az kicsi vagy nagy mértékű támogatás, egyszeri vagy rendszeres, mi nagyon hálásak leszünk és nagyra értékeljük, hogy hozzájárulsz a TOTALDAMAGE Magazin jövőjéhez.

Válaszd ki a havi támogatás összegét

Válassz egy egyszeri támogatási összeget

Ft

Banki átutaláshoz szükséges adatok

Bankszámlaszám:
10300002-10606292-49020012

Cégadatok:
TOTALDAMAGE MEDIA KFT.
1037 Budapest, Jablonka út 83/a
Cégjegyzékszám: 01-09-179960
Adószám: 24743105-2-41Szólj hozzá