Ma öt éve ment el Joe Frazier

Ma öt éve ment el Joe Frazier


A klasszis legemlékezetesebb meccse egy vereség – mely győzelemmel ért fel. Felelevenítjük a „Manilai Thrillert.”


Smokin’ Joe Frazier a valaha élt egyik legnagyobb nehézsúlyú ökölvívó. Pályafutása során mindössze két embertől kapott ki, George Forman-től és Muhammad Alitól. Olimpiai bajnok, 1970 és 73 között vitathatatlan nehézsúlyú világbajnok.

Rendkívül kellemetlen ellenfél volt, fejét állandóan mozgatta, végig folyamatos nyomást gyakorolt és balhorogja pusztító erejű volt. Utolsó címmeccsét Ali ellen vívta 1975-ben. Ez volt harmadik összecsapásuk, az elsőt ő, a másodikat Ali nyerte. A „Manilai Thriller” sokak szerint a világ legjobb világbajnoki bokszmérkőzése.

Az összecsapás, melyet óriási felhajtás övezett - főleg Ali folyamatos trash talk-ja miatt, melyben Frazier-t „gorillaként” emlegette - helyi idő szerint reggel 10-kor kezdődött, melynek következtében az arénában iszonyú meleg volt. A legendás meccs idején mindkét bajnok túl volt már fénykorán, mégis 14 meneten keresztül csépelték egymást szünet nélkül, mindketten mérhetetlen sok ütést mérve a másikra.

Ali későbbi Alzheimer kórjának kialakulásában sokan a mai napig nagy faktornak tartják ezeket a beszedett ütéseket. A hetedik menet elején Ali azt mondta ellenfelének: „Nekem azt mondták, Joe Frazier-nek már befellegzett.” Frazier válasza: „Hazudtak.”

A szauna atmoszférájú arénában 14 menetet bokszoltak végig őrületes intenzitással. Ali később azt nyilatkozta, még sosem volt ilyen közel a halálhoz, mint ez alatt a meccs alatt. A pontozólapokon Ali vezetett. Smokin’ Joe arca iszonyúan feldagadt, jobb szeme félig, bal szeme teljesen becsukódott, alig látott. Edzője, Eddie Futch nem engedte ki a tizenötödik menetre. Állítólag ugyanekkor Ali is kérte saját edzőjét, Angelo Dundee-t, hogy vágja le a kesztyűit, habár ezt ők később cáfolták. Mikor látta, hogy Frazier nem jön ki a sarkából, Ali felállt, elkezdte ünnepeltetni magát és összeesett. A ring közepén egy székre ültették és legyezni kezdték. Harmadik, utolsó meccsüket így is ő nyerte technikai K.O.-val és a Manilai Thriller egyből bokszktörténeti klasszikussá vált.

Joe Frazier 67 évesen halt meg májrákban. Ugyan kettejük között végig feszült maradt a viszony, Ali a temetésen így nyilatkozott róla:
A világ ma egy nagy bajnokot veszített el. Joe-ra mindig tisztelettel és csodálattal fogok emlékezni.

Mikor Manilában nem engedték ki az utolsó előtti menetre, Frazier tiltakozott, de edzője ezt súgta neki: „Ülj le, fiam. Senki nem fogja elfelejteni, amit ma itt tettél.”

Igaza volt.Szólj hozzá