Ma lett 99 éves a történelmi Jack Dempsey vs Georges Carpentier bokszmeccs

Ma lett 99 éves a történelmi Jack Dempsey vs Georges Carpentier bokszmeccs


Jack Dempsey simán van akkora legenda, mint Muhammad Ali, csak azért nem hallunk róla annyit, mert korábban született. Ugyanaz az ő idejében még nem volt annyira kiforrott a sport – és akkor még enyhén fogalmaztunk –, de már akkor is milliók rajongtak érte.

Dempsey a kivételesen agresszív stílusáról és óriási ütőerejéről volt ismert, és most kapaszkodj meg. Annyira pusztító volt az ereje a ringben, hogy miatta találták ki azt a szabályt, hogy egy leütés esetén a bokszolónak egy semleges sarokba kell visszavonulnia, hogy legyen esélye a másiknak összeszednie magát.

Jack vitathatatlanul nagy szerepet töltött be az ökölvívás népszerűsítésében, meccseire állandóan eladtak minden jegyet, pedig akkoriban még nem kényelmes arénákban, hanem 40 fokos tűző napon csodálták a találkozókat a nézők a szabad ég alatt.A 1920-as éves kultúrikonja 1919 és 1926 között volt a nehézsúlyú világbajnok, és azért épp ma emlegetjük fel őt, mert ma van 99 éve, hogy sporttörténelmet írt egy francia kihívóval, egy első világháborús hőssel, Georges Carpentier-rel.

A mérkőzésre helyi idő szerint július 2-án (nálunk ez 3-a) 1921-ben rendezték. 91.000 nézővel ez volt az első mérkőzés a történelem során, ami átlépte az egymillió dolláros jegybevételt. Egymillió dollár. Akkoriban. Észbontó!!! Még egy mérföldkövet hozott ez a nehézsúlyú világbajnoki címmeccs, ez volt az első bokszmérkőzés, amit nemzetközileg közvetítettek élőben a rádióban.

A meccs az Évszázad Mérkőzésének titulálták, de sokan egyhangú Dempsey győzelmet vártak. Ehhez képest a második menetben a francia keményen elkapta Jack-et egy jobbossal. Erre Jack egy 25 ütésből álló kombinációval válaszolt 31 másodperc alatt. (forrás)A harmadikban sajnos eltört Carpentier hüvelykujja, ami megpecsételte sorsát: a negyedikben fejezte be a meccset Jack. A mérkőzésről légi felvételt is készítettek, furcsa mód egy oktagon alakzatban alakították a nézőteret.

Jack 68-6-11-es mérleggel fejezte be karrierjét, miután kikapott egy másik őrületesen nagy legendától, akit legközelebb külön cikkben mutatunk be nektek. Elöljáróban annyit, hogy annak a bokszolónak a mérlege 82-1-4 volt.


Támogasd a munkánkat, mert ezzel segítesz!

Mi naprakészen tartunk a UFC és más küzdősportok, harcművészek fontos híreivel kapcsolatosan, Te pedig most segíthetsz, hogy ezt még sokáig csinálhassuk.

Legyen az kicsi vagy nagy mértékű támogatás, egyszeri vagy rendszeres, mi nagyon hálásak leszünk és nagyra értékeljük, hogy hozzájárulsz a TOTALDAMAGE Magazin jövőjéhez.

Válaszd ki a havi támogatás összegét

Válassz egy egyszeri támogatási összeget

Ft

Banki átutaláshoz szükséges adatok

Bankszámlaszám:
10300002-10606292-49020012

Cégadatok:
TOTALDAMAGE MEDIA KFT.
1037 Budapest, Jablonka út 83/a
Cégjegyzékszám: 01-09-179960
Adószám: 24743105-2-41Szólj hozzá