Könyvajánló: R. Szabados Tamás: Modern harcművészet az iskolai oktatásban

Könyvajánló: R. Szabados Tamás: Modern harcművészet az iskolai oktatásban


Fontosnak tartjuk a TD-nél, hogy ahol lehet propagáljuk a harcművészetekkel foglalkozó irodalmat. Ez különösen igaz, akkor ha hazai szerző veszi a fáradtságot és foglalkozik ezzel a sokszor nem túl hálás témával. A múlt héten a kezünkbe akadt egy ilyen témájú kiadvány, egészen pontosan R. Szabados Tamás: Modern harcművészet az iskolai oktatásban. Ebben a cikkben erről a könyvről fejtjük ki véleményünket.

A könyv szerzője egyetemi keretek között oktat ninjutsut. Első olvasatra ez nem valami bizalomkeltő, aztán az sem, hogy a könyvben lényegében nincs hivatkozási jegyzék, három jegyzetecskét leszámítva.

Ugyanakkor abszolút pozitívum, hogy R. Szabados Tamás munkájában igyekszik a harcművészeteket övező, sokszor teljesen alaptalan mítoszokat lerombolni. Így szót ejt arról, hogy valójában mikor is beszélhetünk érdemben vett harcművészeti oktatásról és arról, hogy erre a nyugati országoknak sokkal nagyobb hatásuk volt, mint azt képzelnénk. A ninjutsut övező misztikus ködöt is megpróbálja elűzni a szerző.

Ezen a vonalon megjelenik a harcművészetek és az iskolai oktatás összekapcsolása is. Japánban az 1800-es évek végétől, tantárgy volt a judo. Modernkori párhuzam, hogy egyes gazdag olaj monarchiákban a brazil jiu-jitsu vált kötelezővé.

A könyvben szereplő fejezetek jól felépítettek és logikusan követik egymást. Az önvédelem iránt érdeklődők számára is tartogat hasznos kijelentéseket.

Az sajnos nem lett számunkra kristálytiszta, hogyan lehetne beemelni a harcművészeteket a mai magyar oktatásba, ami amúgy is komoly reformokra szorulna, de a könyv mindenképpen érdekes olvasmány.

Ha kritikát szeretnénk megfogalmazni az mindenképpen a hivatkozások hiánya, ami azért bosszantó, mert ezek meglétével még inkább alá lehetne támasztani a szerző állításait, valamint segítenék a témában való elmélyülést.

Egy másik dolog, ami személyesen érintett az a földharcra tett több negatív kijelentés volt. Ez, azonban lehetséges, hogy a személyes érintettség okán ébresztett bennem kellemetlen érzéseket.

A fentiekkel együtt is mindenkinek csak ajánlani tudjuk a könyv elolvasását!

Fotó: ringcsoda.blog.hu


Szólj hozzá