Könyvajánló: Fightnomics, avagy miért nem létezik olyan, hogy egyenlő küzdelem
MMA

Könyvajánló: Fightnomics, avagy miért nem létezik olyan, hogy egyenlő küzdelem


Karácsony előtt került a kezembe Reed Kuhn és Kelly Trigger Fightnomics című könyve, ami azt ígérte, hogy mire a végére érek, sokkal jobban fogom érteni, hogy pontosan mi is történik az UFC ketrecében egy-egy meccs előtt/alatt/után. Nos, annyit elmondhatok, hogy ezt a vállalását a könyv egészen jól hozta. És, hogy ez miért érdekes nekünk?

A könyv átrágása után úgy döntöttünk, hogy az olvasottak alapján, mi is statisztika alapon igyekszünk megtippelni, kik nyerik a soron következő UFC gála mérkőzéseit. Tesszük ezt azzal a céllal, hogy teszteljük a leírtakat továbbá, hogy megvilágítsuk, mi állhat egy-egy győzelem vagy vereség hátterében. A szerencsejáték függőknek, azonban nem tudunk mit ígérni, hiszen legyen bármilyen alapos is egy statisztikai elemzés az MMA-t azért imádjuk, mert lényegében szinte bármi megtörténhet, számok ide vagy oda!

A szerzőkről, Reed Kuhn okleveles közgazdász, aki úgy gondolta, hogy csokorba gyűjti az UFC hivatalos adatait gyűjtő és azokat közzétevő fightmetric.com adatait, majd azok alapján igyekszik rájönni ki, miért, hogyan nyert vagy vesztett egy-egy meccsen. Vállalásában Kelly Trigger volt segítségére, aki az USA seregéből szerelt le alezredesi rangban és már vagy egy évtizede ír különböző cikkeket MMA témában.

Az alkotókat könnyen vádolhatnánk elfogultsággal, hiszen kutatásaik jó része az UFC-re fókuszál. Ennek, azonban prózai oka van, semelyik másik MMA promóciónak sincsen ilyen adatbázisa. A fightmetric.com munkatársai minden bunyót többször végig néznek szuper lassítva, hogy semmi se kerülje el a figyelmüket – állítólag a Dominick Cruz Demetrious Johnson bunyót 90 percig nézték vissza, annyi akció volt. A szerzők ezeket az adatokat gyűjtötték össze és szép színes grafikonokkal ábrázolva tárták elénk megfigyeléseinket.

Olyan már-már mítoszszámba menő kérdéseket is vizsgáltak, minthogy valóban előnyt jelent-e ha az egyik harcos magasabb az ellenfelénél vagy, hogy a fordított alapállásúak tényleg többször nyernek-e, mint a hagyományos küzdőállásban küzdők, létezik-e olyan, hogy hazai pálya? Mekkora egy átlagos UFC bunyós?Ha elolvassátok a kötetet erre mind fény derül. Ezt könnyen meg is tehetitek, hiszen az internetről többféle formátumban, teljesen ingyen letölthető angol nyelven. Ha esetleg valaki lefordíttatná, én tudok rá jelentkezőt!

Kritikaként – amellett, hogy nincs magyar fordítás, ami nem is igazán kritika – annyit tudnék felhozni, hogy azokban a fejezetekben, melyek a szerzők eltérnek az elemzéstől, könnyen tesznek olyan megállapításokat, amiket a sporttudomány már megcáfolt, lásd a küzdősport kialakulásáról szóló fejezetet.

Ez ugyanakkor egyáltalán nem zavaró, mert nem sok ilyen van belőle, sőt. Nem árt, azonban észben tartani, hogy a könyv 2013-ig bezárólag gyűjtött adatokból dolgozik, így a benne foglaltak közül valami már megkopott, így 2018-ra, de a lényeg változatlan.

A szerzőpáros saját weblapján hosszas elemzéseket is közzétesz, legutóbb az UFC 204-ig voltak készen.

Ha sikerült felcsigáznom az érdeklődést ne habozzatok az MMA iránt érdeklődők és angolul olvasók számára egy rendkívül hasznos, tartalmas és érdekes olvasmányt biztosít.

Ami pedig minket illet, egy ideje már igyekszünk a gyakorlatban is kipróbálni, amit ebből a remekműből tanultunk. Ennek pedig ti is tanúi lehettek, hiszen ahogy írtam nem sokára jövünk az UFC 221 győzteseinek és veszteseinek megtippelésével.


Szólj hozzá