Ki lesz az új könnyűsúlyú bajnok?
MMA

Ki lesz az új könnyűsúlyú bajnok?


Mint már azt bizonyára mindenki tudja, Khabib Nurmagomedov megvédte a címét a UFC 254-en, a Bunyó Szigeten Justin Gaethje ellen és visszavonult. Elég komolynak tűnt a bejelentése a veretlen bajnoknak, családi körben is megígérte, hogy ez lesz az utolsó bunyója így véleményem szerint hihetünk neki. De akkor ki lesz a következő, aki betölti a jelenleg betöltetlen trónt? (Ali Abdelaziz, Khabib menedzsere értetlenkedett egy sort Twitteren, hogy „Miért betöltetlen?” Bár valószínűleg csak a szokásos Ali kötekedést láthattuk tőle.) Szóval vizsgáljuk meg kik lehetnek a trónkövetelők.

Hogy ne legyen könnyű a helyzetünk vannak egy páran, akik jogosan igényt tarthatnak az övre. Ki mással is kezdhetnénk, mint Conor Mcgregor. Bár nem azért, mert annyira aktív lenne az ír szupersztár, hanem mert már van egy szóbeli megállapodása Dustin Poirier ellen egy meccsre. Ezt Dana White a UFC feje is leokézta (sőt a felek nélküle is összehozták volna, bár lehet csak blöfföltek) így gondolhatnánk, hogy remek megvan a címmeccsünk de azért jogosan lennének felháborodva a harcostársak a súlycsoportban.

Ott van Justin Gaethje természetesen, aki bár kikapott Khabibtól, de nem lehet tőle elvenni, hogy az egyik legjobb és legizgalmasabb harcos a könnyűsúlyban és a meccsük előtt ő volt az ideiglenes bajnok. Tony Ferguson is jogosan adhatna be igényt egy címmeccsre. Igaz, hogy elveszítette a tizenkét meccses veretlenségét pont Gaethje ellen idén májusban, de lehetne honorálni azt, hogy az akkori biztos kihívói státuszát kockára tette, ahelyett, hogy várt volna Nurmagomedovra, hogy megküzdhessenek. Ők négyen mindenképp ott vannak a képben.

Na és itt jön Dana White. Ugyanis időközben leigazolta a Bellatorból az egykori bajnokot Michael Chandlert. Az amerikai úgy érkezett a UFC-be, hogy itt is megkaparintja az övet minél előbb. Ennek megfelelően ő volt a beugró a mostani Khabib vs Gaethje meccsre. Be is mért sikeresen a mérlegelésen, de nem volt szükség rá. Szerencsére lement a hivatalos forgatókönyv szerint a meccs. Nem gondolnám, hogy Dana azért szerződtette volna Chandlert, hogy ellavírozzon egy darabig, szerintem egyből bedobná a könnyűsúly sűrűjébe.

Ha a ranglistára is ránézünk (elvileg ez lenne a mérvadó, de manapság már nem annyira) láthatjuk, Dan Hooker és Charles Oliveira is megérdemelhet egy lehetőséget. Bár nem azok a kimondott szupersztárok jelenleg, mint az eddig felsoroltak, de a teljesítményük alapján mindenképp számolni kell velük. Hooker legutóbb Dustin Poiriertől kapott ki nagy csatában pontozással. Itt is bizonyította, hogy kemény dió lehet bárki számára. Oliveira pedig hét meccses nyerő szériában van. Ráadásul mindet idő előtt tette, ami külön megsüvegelendő. A submission specialista amúgy is bajlódik az ellenfél találással. Véleménye szerint (és szerintem is jogosan) nagyobb ellenfeleket érdemelne már mint (nem megbántva és egyébként remek harcos) Beneil Dariush, aki a ranglistán csak a tizenegyedik.

Ez így már hét harcos és ember legyen a talpán, aki tudna igazságos döntést hozni. Ami persze a biznisznek is jó nyilván Danának az az első. Az én ötletem pedig az lenne a megoldásra, hogy rendezhetne egy tornát a UFC is a Bellator mintájára. Nyolc harcos kieséses alapon. Vagy a rangsor alapján párosítanák őket (első a nyolcadikkal második a hetedikkel stb. bár ez Chandler miatt bajos mivel még nincs is rangsorban) vagy mint a Bellatorban az első négy választhatna magának ellenfelet a másik négy bunyós közül. Nyolcadik embernek én Diego Ferreirát raknám be a tornára, aki öt meccses nyerő szériában van. (Lehetne még pár embert felsorolni helyette, ez csak az én véleményem.)

Sajnos ez szerintem nem fog megtörténni, mivel akkor elég hosszú időre nem lenne a 155 fontos súlycsoportnak bajnoka. A másik és szerintem nagyobb érv pedig az, hogy már a Bellator megcsinálta ezt és a UFC-nek nem lenne túl jó reklám, hogy ők másolják a tőlük kisebb szervezetet.

Pedig a szurkolók kajálnák az ötletet szerintem és amikor ellenfelet választanak a harcosok fellehetne eléggé hype-olni, élőben közvetíteni. Legalább annyian néznék, mint egy gyengébb Fight Nightot.

Szerintetek mi lenne a legjobb döntés annak érdekében, hogy új bajnokot találjunk a könnyűsúlynak? Ki az a nyolc bunyós, akit beraknátok egy ilyen tornára?

Írjátok meg kommentben!

Szerző: Balogh Béla


Támogasd a munkánkat, mert ezzel segítesz!

Mi naprakészen tartunk a UFC és más küzdősportok, harcművészek fontos híreivel kapcsolatosan, Te pedig most segíthetsz, hogy ezt még sokáig csinálhassuk.

Legyen az kicsi vagy nagy mértékű támogatás, egyszeri vagy rendszeres, mi nagyon hálásak leszünk és nagyra értékeljük, hogy hozzájárulsz a TOTALDAMAGE Magazin jövőjéhez.

Válaszd ki a havi támogatás összegét

Válassz egy egyszeri támogatási összeget

Ft

Banki átutaláshoz szükséges adatok

Bankszámlaszám:
10300002-10606292-49020012

Cégadatok:
TOTALDAMAGE MEDIA KFT.
1037 Budapest, Jablonka út 83/a
Cégjegyzékszám: 01-09-179960
Adószám: 24743105-2-41Szólj hozzá