Ki az a Travis Fulton?
MMA

Ki az a Travis Fulton?


Travis Fulton életéről és munkásságáról már jó ideje terveztem cikket írni, de egyesek beelőztek, ami nem engedte a további halogatást. Az úriember neve, ha máshonnan nem is, de tegnapi cikkünkből ismerős lehet. A szemfülesebbek, talán látták, hogy Végh „Pumukli” Attila is megküzdött vele 2017-ben. A meccset Pumukli nyerte karháromszög fojtással az első menetben.

Miért pazaroljunk mégis még egy cikket erre az emberre? Nos, hát, mert minden valószínűség szerint neki van a legtöbb jegyzett, profi MMA bunyója, jelenleg 255 (257) győzelem – 54 vereség-10 döntetlen-1 no contest-es mérlege van.

Az Ironman, Vasember becenévre hallgató Fulton már a negyedik X-t tapossa, 1977. május 29-n született Waterlooban, Iowában. Korai éveit tekintve az amerikai MMA bunyósok archeotípusát fedezhetjük fel. Az általános iskolában kezdett birkózni, de baseballban is tehetséges volt. A középiskolai birkózó csapat állandó tagja lett volna, ha nem rúgják ki majd veszik be újra a csapatba, amiért ellógta a tanítási órákat. Emellett aranykesztyűs ökölvívó és fekete öves amerikai kenpos. Fulton az UFC 3-t megnézve esett szerelembe a kevert harcművészetekkel, innen egyenes út vezetett a legendás Pat Miletichhez, aki elkezdte felépíteni Fulton MMA karrierjét is.A debütálásra 1996. július 26-ig kellet várni. Ezt a bunyót hátsó fojtással elveszítette, de két év alatt 50 vale tudo meccset hozott le, 37-11-2-es mérleggel. Az UFC-ben is megfordult, két alkalommal. Először az UFC 20-on, ahol kopogtatással kapott ki, majd az UFC 21 alkalmával pontozásos győzelmet aratott, de ez volt az utolsó UFC jelenése. Ugyanakkor azóta elképesztő dolgokat művelt.

3-nál többször nem veszített zsinórban karrierje alatt, sőt 2017 óta ez a szám kettőre csökkent.

8 alkalommal bunyózott Rory Prazakkal (22-25), Bryan Robinsonnal (45-65) hétszer, Dan Wheatleyvel (2-25) pedig hatszor. Ugyanakkor a fenti úriemberek rekordja nem túl meggyőző.

Igazi világutazó, 13 országba jutott el eddig hivatásának köszönhetően, ezek a következők: Fehéroroszország, Brazília, Kanada, Horvátország, Németország, Japán, Mexikó, Oroszország, Szlovákia, Ukrajna, Egyesült Királyság és Guam.

Természetesen az Egyesült Államokat sem hanyagolja el. Csak a szűkebb pátriájának tekinthető Iowában 171 meccset vívott eddig.

Nála a hétvégék sem a pihenésről szólnak. Eddig 20 alkalommal bunyózott egymást követő napokon.

A pihenés mellett a KO vereségek sem voltak ismertek számára hosszú ideig. Noha korábban is állították már le meccsét orvosi okokból vagy, mert a sarka bedobta a törölközőt, de egészen a 268. bunyójáig nem tudták ütésekkel a padlóhoz szegezni. Ez Travis Wiuffnak sikerült. Érdekesség, hogy Pumukli őt is legyőzte.

31 volt vagy jelenlegi UFC és Pride bunyóssal osztotta meg a ketrecet idáig. Ezen a szinten, azonban már jóval kevesebb babér termett neki, 8-29-4 a mérlege az ilyen kaliberű arcok ellen. 6 UFC bajnokkal is sikerült megverekednie 1-9-es eredménnyel. Andrei Arlovski, Dan Severn, Evan Tanner, Forrest Griffin, Ricco Rodriguez és Rich Franklin ellen mind próbálkozott.

A fentiekből kitűnik, hogy Fulton inkább a mennyiségi bunyóval hívja fel magára fel a figyelmet, mintsem a minőségivel. Erre talán még jobb példa, profi ökölvívói mérlege 19-32-1, 2013-ig. Igen ő már jóval régebb, 1999 óta szimultán űzi ezt a két sportot, mint egyesek, akik hülyére keresték magukat vele.

Ugyanakkor az a mennyiségű bunyó, amit eddig lehozott és az, hogy még mindig aktív olyan teljesítmény, ami megsüvegelendő. A profi küzdősportok világában, talán csak a thai, muay thai bunyósok büszkélkedhetnek hasonlóan magas mérkőzésszámmal.

És ha ez nem lenne elég, egy képpel szeretnénk illusztrálni, hogy Fulton mekkora király is. Egy korábbi ellenfele – Johnathan Ivey, aki miatt a kezdett el MMA-ni az arcképét tetováltatta magára.


Szólj hozzá