Khabib Nurmagomedov és a dagesztáni titok
MMA

Khabib Nurmagomedov és a dagesztáni titok


Khabib edzései a medvéjével csak a jéghegy csúcsa.A UFC egyik legfényesebb csillaga kétségkívül Khabib „The Eagle” Nurmagomedov, rajta kívül azonban még legalább ötven honfitársa verekszik különböző MMA szervezeteknél, mint a UFC, Bellator, a kínai RUFF vagy az M1 Global. Dagesztán az Oroszországi Föderáció tagköztársasága és mindössze 3 millió ember lakja, így az onnan kikerülő, küzdősportok élvonalában szereplő bunyósok aránya elképesztően magas. Mi lehet az oka annak, hogy ez a kis hegyvidéki ország ennyi faszagyereket termel ki?

Először is mióta az eszüket tudják, háborúznak. Dagesztán hegyi népe megküzdött a rómaiakkal, perzsákkal, náluk is volt tatárjárás, 35 évig szorongatták őket az oroszok és nem olyan régen, ’99-ben lerohanták őket a csecsenek is. A konfliktus utórezgései még 2012-ben is érezhetőek voltak, azóta is több radikális szunnita milícia aktív. Dagesztánban 13 etnikum és együtt, - nem mondhatjuk, hogy nagy békében - a lakosság 83%-a mohamedán vallású és tartják törzsi szokásaikat.

Khabib büszke avar származására, pásztor népe tradicionális, bárányszőrből készült fejfedőjét, a „papakhát” minden mérlegelésen és bevonulásnál hordja. A harc a hegyi emberek vérében van, a birkózás és a sambo nemzeti sport, több szabadfogású birkózó világ- és olimpiai bajnok került ki innen. A birkózás mellett a kickbox is népszerű, csak tavaly tíz versenyzőjük kvalifikálta magát az orosz csapatba. A régió szegény, de az edzőtermek jól felszereltek és az utcán minden második szembejövő férfinak karfiolfüle van. A grappling-et nyolc évesen kezdik a gyerekek, így egyrészt hamar tanulnak fegyelmet, másrészt a sport segít a fiatalokat távol tartani a bűnözéstől és a radikalizálódástól.Így kezdte Khabib édesapja, Abdulmanap Nurmagomedov is, akinek elévülhetetlen érdemei vannak a dagesztáni bunyósok sikereiben. A seregben és az egyetemen is sportolt, judo és sambo bajnok volt Ukrajnában. Dagesztán nemzeti bajnoka is lett birkózásban, ami nem kis teljesítmény, ha belegondolunk, hogy ott gyakorlatilag majdnem mindenki birkózik. Később edzőként dolgozott, húsz évig foglalkozott gyerekekkel, mert fontosnak tartja, hogy már fiatalon elkezdjenek egy küzdősportot.
„Egy férfi mindig álljon készen a harcra, még békeidőben is. A háború nálunk a Kaukázusban állandó téma.” – mondja.

Eladott négy tehenet és a pénzből felszerelt egy edzőtermet. A körülmények meglehetősen spártaiak volt, de Khabib visszatekintve nem bánja, mert ez csak keményebbé tette. Akkoriban folyóvíz sem volt a teremben, ma már fűtés is van. Fiait és unokaöccseit Abdulmanap már egészen fiatalon naponta kétszer edzette, így Khabib gyermekkora olyan volt, mint a katonaság és azt, hogy az udvarban tartott házi medvéjükkel birkózott, még nem is említettük. A kis „Sas” a birkózás után hamar tehetségesnek bizonyult sambo-ban és judo-ban is. Apja szerint fia két legnagyobb erőssége a fegyelme és a kardiója. Utóbbit főként a ritka levegőjű, hegyes környezetnek köszönheti, illetve apja kőkemény edzéseinek. Abdulmanap szerint a hegyi edzés elengedhetetlen, ha 3-5 menetet kell végigküzdeni.

Miután Fedor Emelianenko világhírűvé vált az MMA-nak köszönhetően, orosz fiatalok ezrei fordultak a kevert harcművészetek irányába. Khabib már 16 évesen mondogatta apjának, hogy a UFC-ben akar bunyózni, de ez akkor még nevetséges álomnak tűnt. Abdulmanap bizonytalan volt, mert az MMA szakterületén kívül esett, de miután fia 2008-ban profinak állt és nyolc meccset nyert zsinórban, már nem kételkedett a döntés helyességében. Végül Khabib 16-0 rekordja elég volt ahhoz, hogy első oroszként leszerződtette a UFC, és ez óriási sikernek számított.

Három hónapon keresztül megszállottan készült debütáló meccsére, elmondása szerint minden másodpercben a mérkőzés járt a fejében, még álmában is. Természetesen megnyerte, mint azóta minden meccsét a szervezetnél. Apja sajnos egyetlen UFC meccsén sem lehetett ott, mert nem kapott vízumot, így testvére, Khabib nagybátyja segítette felkészüléseit.

Nurmyt pályafutása alatt sokszor hátráltatta sérülés, amit nagybátyja a folyamatos, szünet nélküli edzésnek tulajdonít, amit Khabib gyakorlatilag gyerekkora óta végez. Mikor emiatt két évet ki kellett hagynia, Khabib úgy fogalmazott, hogy olyan érzés volt, mintha börtönbe zárták volna. Egész életében edzett és küzdött, nem találta a helyét az edzőtermen kívül. Végül idén két fantasztikus meccsel visszatért – egy TKO-val és egy kopogtatással - és jelenleg az első számú kihívó könnyűsúlyban, így az öv karnyújtásnyira van.Míg Khabib jelenleg Kaliforniában él, addig apja a dagesztáni fővárosban, Mahacskalában edzi a jövő nagy bajnokait. Legsikeresebb tanítványai a teljesség igénye nélkül:

- Islam Makhachev, aki eddig két meccset nyert és egyet vesztett a UFC ben. Legközelebb februárban lép a ketrecbe Nik Lentz ellen.

- Abubakar Nurmagomedov - Khabib unokatestvére - eddig zsinórban négy meccset nyert a WSOF-nél, a K1 legenda, Ray Sefo szervezeténél.

- Shamil Zavurov, Khabib másod unokatestvére M1 Global bajnok volt váltósúlyban és jelenleg a csecsen diktátor, Ramzan Kadyrov szervezetében, az Akhmat FC-nél bunyózik.

- Magomedrasul Khasbulaev, Shamil unokatestvére, aki az M-1 után a Bellatorban folytatta és jelenleg ő is az Akhmat FC-t erősíti.

Abdulmanapra otthon az „MMA atyjaként” tekintenek, mert négy UFC versenyzőt és több mint húsz combat sambo világbajnokot nevelt ki. Khabib Nurmagomedov mindössze 28 évesen elképesztő, 24 meccses győzelmi sorozata jelenleg rekord az MMA-ban. Apja szerint egy dagesztáni UFC bajnok óriási lökést adna otthon az MMA-nak és mivel Oroszország hatalmas, a következő évtizedben jóslata szerint honfitársai dominálni fogják a sportágat.

Reméljük, hogy Dagesztán kiválóságainak ezentúl a küzdősportot, mint kultúrájuk szerves részét, a harcmező helyett továbbra is csak a ketrecben kell használniuk.

via: td_sly


Támogasd a munkánkat, mert ezzel segítesz!

Mi naprakészen tartunk a UFC és más küzdősportok, harcművészek fontos híreivel kapcsolatosan, Te pedig most segíthetsz, hogy ezt még sokáig csinálhassuk.

Legyen az kicsi vagy nagy mértékű támogatás, egyszeri vagy rendszeres, mi nagyon hálásak leszünk és nagyra értékeljük, hogy hozzájárulsz a TOTALDAMAGE Magazin jövőjéhez.

Válaszd ki a havi támogatás összegét

Válassz egy egyszeri támogatási összeget

Ft

Banki átutaláshoz szükséges adatok

Bankszámlaszám:
10300002-10606292-49020012

Cégadatok:
TOTALDAMAGE MEDIA KFT.
1037 Budapest, Jablonka út 83/a
Cégjegyzékszám: 01-09-179960
Adószám: 24743105-2-41Szólj hozzá