Karate Combat: elstartolt a full-kontakt karate liga, a karate forradalma

Karate Combat: elstartolt a full-kontakt karate liga, a karate forradalma


Újjáélesztették a karatét.

Történelmi jelentőségű dolog vette kezdetét tegnap. Útnak indítottak egy profi küzdősport ligát, a legelső igazán profi karatés ligát, a Karate Combatot, amelyhez nekünk is van némi közünk. Egyrészt a világjátékok győztes, többszörös vb érmes, tizenkétszeres magyar karatebajnok, S. Kovács Ádám (aka @skovax) révén, aki a Karate Combat szakmai vezetője (Head of Karate) lett, és olyan nevekkel van emlegetve a szervezet újonnan indult honlapján (karate.com), mint Chuck Liddell és Bas Rutten.

Másrészt azért, mert zárt ajtók mögött már lezajlott Budapesten a szezon előtti esemény is, a Karate Combat: Genesis, amit a TDMG kis csapata szervezett le (a promóciónak is a TDMG csinálta az összes ruhát és mezt, ha már szóba került).Itt van a gáláról az összefoglaló videó:

Check out our minute Legends Trailer! Time for full contact striking only👊 #karatecombat

Check out our minute Legends Trailer! Time for full contact striking only👊 #karatecombat . Visit www.karate.com for fully interactive heads up display.

Közzétette: Karate Combat – 2018. április 4.


A Karate Combatról


A promóció CEO-ja, Michael DePietro szerint a KC indulásával "visszatért a karate", ami egy ősi sport, de valamiért a 21. században senki sem aknázta ki a benne rejlő lehetőségeket: több millió ember karatézott már versenyszerűen, és eddig nem volt egyetlen profi liga sem. DePietro szeretné, hogy újra a köztudatba kerüljön a karate, méghozzá a Karate Combat által, ami hipermodern és innovatív.

Ez lesz az első olyan liga, ahol a karatésok gyengeségeiről és az erősségeiről sokat eláruló adatokat (biometrikus, táplálkozási, képzési és DNS-alapú adatokat) tudhatnak a rajongók, mindezt ráadásul valós időben, egy heads-up kijelzőn keresztül. Olyan lesz egy kicsit, mint egy videojáték.

Mivel itt nincs ketrec, jobban lehet majd látni azt is, mi zajlik a küzdőtéren: ez főként azoknak jó hír, akik szeretnek ellátogatni ezekre a gálákra.

A szabályrendszerről


A promóció forradalmian új szabályrendszerét top bunyósok és neves harcművész szakemberek dolgozták ki. A bunyók nem ketrecben vagy ringben, de nem is tatamin, hanem a lejtős Karate Combat Fighting Pit-ben (UFC-ben ez az Oktagonnak felel meg) zajlanak majd, három menet lesz, mindegyik három perces, mint a kick-boxban. A pontozáskor a bírók többre értékelik majd a támadásokat, mint a kontrákat: tehát aki aktív, és megy előre, mint egy gép, az valószínűleg nyer, ha pontosan talál.

A meccseket szüneteltetni fogják, ha mindkét küzdősportoló a földre kerül, hiszen azért mégiscsak karatéról beszélünk, ami állóharc, az ütésekre és a rúgásokra koncentrál. A Karate Combat legnagyobb változtatása a karatéhoz, mint sportághoz képest, hogy itt az akció megállás nélküli, folyamatos lesz, az előbb említett "dupla KO"-t leszámítva persze. Ahogy azt a promókból láttam, földön lévő ellenfelet lehet ütni, és kell birkózni is, illetve földreviteli kísérletekkel is lehet majd próbálkozni.

A szervezet már több mint 100 harcost leigazolt, a leghíresebb köztük a tízszeres Európa-bajnok karatés, Rafael Aghayev, aki valószínűleg az első karatés olimpiai bajnok lesz 2020-ban, az Olimpiai játékokon, nála jelenleg nincs jobb karatés az egész bolygón.

A szervezet indulásáról itt írt a Black Belt Magazine, a Sports Illustrated pedig itt, tehát tényleg egy nagy horderejű dologról beszélünk. Az első, Karate Combat: Inception nevű gálát április 26-án rendezik a tőlünk egész távoli Miami Beach-en.

A Karate Combat szerte a világon rendez majd gálákat, remélhetőleg előbb-utóbb hazánkban is. A gálákat online lehet majd nézni iOS-es és Androidos készülékeken, okostelefonos applikációkon keresztül, vagy számítógépről a karate.com honlapon.


Szólj hozzá