Jack Johnson és az évszázad meccse a Nagy Fehér Reménységgel

Jack Johnson és az évszázad meccse a Nagy Fehér Reménységgel


Jack Johnson, a "Galveston-i Óriás" az első fekete bőrű nehézsúlyú ökölvívó világbajnok volt, kora szupersztárja.1878-ban született, szülei felszabadított rabszolgák voltak. 12 éves korában állon vágta egy osztálytársa, ő pedig el akart szaladni, de nagymamája rászólt: "Vagy elvered ezt a fiút, vagy én verlek el." A bunyó megnyerése egész későbbi életére kihatott.

Egyik korai munkahelyén főnöke szerette nézni, ahogy barátai sparringolnak, Johnson ott húzott életében először kesztyűt. Nem gondolt arra, hogy hivatásos bokszoló legyen, csak miután elverte egy haragosát, aki sokkal nagyobb és erősebb volt nála. Stílusa különbözött az akkoriban megszokottól, defenzíven kezdett és szerette inkább kifárasztani, cukkolni ellenfeleit, majd egyre agresszívabban támadni a meccs előrehaladtával. Akkoriban még sokmenetes meccseket vívtak, így volt ideje játszadozni ellenfeleivel. Technikás bunyós volt, félelmetes ütőerővel és remek lábmunkával.

Jack-Johnson2
A feketék bajnokaként célja természetesen a nehézsúlyú öv volt, de az akkori bajnok, Jim Jeffries nem állt ki ellene: akkortájt a fehérek nem is sparringoltak feketékkel, a nehézsúlyú világbajnoki cím pedig pláne elérhetetlen volt a színesbőrűek számára.
A trónon Jeffries-t Tommy Burns váltotta, akit Johnson két éven át üldözött, hogy álljon ki ellene. Végül 30.000 dollárért nagy nehezem meg is tette, ez akkoriban hatalmas pénz volt. Az egyoldalú mérkőzést a 14. menetnél szakította félbe a rendőrség és Johnson-t kikiáltották győztesnek.
Innentől kezdve egész Amerikát az foglalkoztatta, hogy megtalálja a "Nagy Fehér Reménységet", aki leveri a fekete bajnokot. Végül a visszavonult Jim Jeffries-t citálták vissza, hogy visszavegye a fehérek becsületét. Szegény Jeffries-nek esze ágában nem volt visszatérni, hat éve nem állt ringben, boldogan farmerkedett és 50 kilóval volt nehezebb, mint fénykorában. A több hónapnyi győzködés és a felajánlott 120 ezer dollár (ami manapság 3,1 millió dollárnak felel meg) viszont megtette hatását.
Az "Évszázad Meccsét" 1910 július 4-én vívtak meg 20 ezer ember előtt, az eseményre külön épített helyszínen. Jeffries nagy lendülettel kezdett, haditerve az volt, hogy gyorsan kiüti ellenfelét, de ez nem sikerült, hiszen Johnson számított erre. A tizenötödik menetben leütötte A Nagy Fehér Reménységet, akinek arca ekkor már véres masszára emlékeztetett és pályafutása során először került a földre. Ekkor még nem volt "semleges sarok", ahogy a leütött bunyós felállt, ellenfele egyből üthette tovább és Johnson nem is volt rest. A második leütésnél Jeffries kiesett a ringből, úgy segítették vissza. A harmadiknál is a kötelek fogták meg és akkor szorítósegédjei úgy döntöttek, elég volt.


Ezután már senki nem kételkedhetett a fekete ökölvívó bajnok legitim mivoltában. A meccs után Jeffries azt nyilatkozta, fénykorában sem tudta volna megverni Johnsont. A győzelem óriási ünnep volt a feketéknek, akik országszerte az utcára vonultak. Az ünnepségeket sok helyen próbálták leverni, többen meghaltak és megsebesültek a zavargásokban.
Johnson extravagáns életstílusa nagy fricska volt a rasszista társadalomnak: mindháromszor fehér nőt vett el, imádta a sportkocsikat és szórta a pénzt, míg végül csak elkapták egy koholt váddal: egy év börtönre ítélték, amiért államhatáron átutazott barátnőjével, aki akkor még nem volt a felesége. A nőt ezáltal prostitúcióval, őt pedig nők futtatásával vádolták. Johnson Európába szökött és hét évig ott is élt.

Bajnoksága alatt a fekete társadalomtól is sok kritika érte, nemcsak hivalkodó élete miatt, hanem mert nem állt ki színesbőrű bokszolókkal, mivel ő akart maradni a nagy fekete bajnok.


A világbajnokságot 37 éves korában Havannában vesztette el, mikor Jess Willard kiütötte. A meccs után Johnson azt állította, lefeküdt, mert pénzre volt szüksége, illetve megígérték neki, hogy börtönbüntetését eltörlik, ha kikap egy fehér bokszolótól.
Végül visszatért hazájába és kénytelen volt leülni büntetését, habár relatív kiváltságos körülmények között. Az egyértelműen rasszista indítékból született ítéletet többször terjesztették már fel a Kongresszusnak poszthumusz rehabilitációra, hogy a bajnok nevét tisztára mossák.

Jack-Johnson3
Jack Johnson mozgalmas életet élt, 60 éves koráig bokszolt, 114 meccséből 80-at nyert meg, 45-öt kiütéssel. Beválasztották a Bokszoló Hírességek Csarnokába és a mai napig az egyik legnagyobb valaha élt ökölvívóként tartják számon.

1945-ben halt meg autóbalesetben. Az első színesbőrű Nehézsúlyú Világbajnok 68 évet élt.


Támogasd a munkánkat, mert ezzel segítesz!

Mi naprakészen tartunk a UFC és más küzdősportok, harcművészek fontos híreivel kapcsolatosan, Te pedig most segíthetsz, hogy ezt még sokáig csinálhassuk.

Legyen az kicsi vagy nagy mértékű támogatás, egyszeri vagy rendszeres, mi nagyon hálásak leszünk és nagyra értékeljük, hogy hozzájárulsz a TOTALDAMAGE Magazin jövőjéhez.

Válaszd ki a havi támogatás összegét

Válassz egy egyszeri támogatási összeget

Ft

Banki átutaláshoz szükséges adatok

Bankszámlaszám:
10300002-10606292-49020012

Cégadatok:
TOTALDAMAGE MEDIA KFT.
1037 Budapest, Jablonka út 83/a
Cégjegyzékszám: 01-09-179960
Adószám: 24743105-2-41Szólj hozzá