Holly Holm nem golyóálló
MMA

Holly Holm nem golyóálló


A volt női harmatsúlyú bajnok kikapott Valentina „Bullet” Shevchenkótól a UFC on FOX 20 főmeccsén, és még csak nem is ez az igazi meglepetés, hanem az, hogy milyen simán kapott ki.Holly Holm meglepetésre vereséget szenvedett Valentina Shevchenkótól. A volt női harmatsúlyú bajnok öt menet frusztráció után nagyon egyhangú pontozással kapott ki, a bunyó java részében úgy tűnt, esélye sincs a győzelemre. És mivel az orosz-kirgiz-perui hármasügynök a mérkőzés 99%-ában állóharcban múlta felül, a mezőny legjobb kick-boxolója-cím is simán gazdát cserélt.

Shevchenko azzal a tervvel a fejében lépett ketrecbe, hogy megkontrázza a kontrabunyóst, és ezt maximálisan meg is valósította, az első menet kezdetétől az ötödik végéig. Kivárt Holly vezetésére, az ugrasztásoknak nem ült fel, és jobbjával rendre belevert ellenfele támadásaiba. Kis túlzással ennyivel le is írható a meccs.

Holmnak is megvoltak azért a maga pillanatai: az első menet elején leütötte az oroszt, a végén pedig sikeresen klincselt össze vele, és később is rendre megnyerte a csimpaszkodós párbajokat. Pedig Shevchenko világbajnoki övekkel megrakott thai boksz múltja miatt itt kevés esélyt adtak az amerikainak, de Holly okosan felnyomta riválisát a kerítésre, és ezzel elvette Bullet térdeseinek az erejét, a sajátjaiba viszont annál több kakaó jutott. De a mérkőzés messze nem a klincselésről szólt.

A meccsen végig visszafogott tempójú, de feszült állóharcos matekozás ment, és a második menetben vált teljesen nyilvánvalóvá, hogy állva Shevchenkónál van az előny. Továbbra is ültek a kontra-jobbhorgai és -csapottai, és néhányszor ráment a levitelekre is, sikerrel. A harmadikban Valentina a menet felét Holmon heverve töltötte, de túl sokat mondjuk nem kezdett a domináns pozícióval, és később ezt a se íze, se bűze földharcot már nem is erőltette. Folyamatosan kísérletezett viszont forduló ellentámadásokkal, és ezek közül több be is talált, az alábbi meg pont nem:

Holly szeme sarkánál a bőr egy klincsben való összefejeléstől felrepedt, de ez nem befolyásolta a bunyót. A negyedik menetben Holm már a saját terveit teljesen hátrahagyva abszolút Shevchenko játékát játszotta, az ötödikről meg már semmi újat nem tudok elmondani. Egy pillanatig sem volt kérdéses Shevchenko győzelme. Igazi mesterművel rukkolt elő ezen a gálán Valentina Shevchenko, a távolságkontrollja és az időzítése egészen elképesztő volt. Mondani sem kell, hogy karrierje legnagyobb győzelmét aratta, és mivel néhány hónappal ezelőtt egy nagyon szoros meccsen kapott ki az azóta már bajnokká avatott Amanda Nunestől, kész is a remek forgatókönyv a visszavágóra. Ami most már nem három-, hanem ötmenetes lenne. Izgi. Ami Holmot illeti, iszonyúan frusztrált volt végig, és most a teljes bunyóskarrierje első kétmeccses vereségsorozatát éli. Talán ideje fújni egy kicsit.

Edson Barboza és Gilbert Melendez meccse háborút ígért és háborút hozott. A két könnyűsúlyút egymás semlegesítésére találták ki: Barboza, ha teret adnak neki, képes bárkit szétrúgni, Melendez meg, ha addig nem rúgják szét, bokszával és birkózásával pont a vadlábúak ellenszere. De most nem neki kedvezett a csillagok állása: egy éves doppingeltiltásból tért vissza, míg ellenfelének azt az időt, amit ő a partvonalon töltött, aktív harccal ütötte el, Barbozának tavaly nyár óta ez volt a negyedik meccse. Meg is nyerte.

Melendeznek egyértelműen a belharc erőltetése volt a cél, és ebben vitte is a prímet, de sokáig nem tudta oda kényszeríteni a küzdelmet. A levitelei se nagyon jöttek össze. Barboza a UFC egyik legdurvább rúgója, és mivel igazi nyomasztással nem szembesült, rövid idő alatt hamburgerhússá puhította Melendez lábait. A lábak a második menetben feladták a harcot, nélkülük pedig nehéz lábmunkát végezni, és normálisan ütni is, úgyhogy Melendeznek tulajdonképpen annyi is volt. Süvegeljük meg a keménységét: Jose Aldo-Urijah Faber-szinten szétrúgva is bicegett előre, ahogy csak bírt.

A meccset egyhangú pontozással Barboza nyerte. Ő most zsinórban két top arcot győzött le, Melendez előtt Anthony Pettist küldte csomagolni a pehelysúlyba. Ez tehát két volt bajnok skalpja, egyhuzamban. Nagy előrelépés: Barboza korábban, bár mindenkit dominált, de a legjobbak ellen mindig a rövidebbet húzta. Most úgy tűnik, kezd igazi bajnoki kihívóvá érni. A meccs utáni interjúban éleslátón ki is jelölte magának az utat: Khabib Nurmagomedov, Rafael dos Anjos vagy Tony Ferguson következhet (utóbbi másodjára), aztán, ha győz, és addig az élen sem történik változás, akkor jöhet a haver és csapattárs a csúcson, Eddie Alvarez. Mindegyik párosítás ínycsiklandó.

francis-ngannou-bojan-mihajlovic-ufc-on-fox-20

Francis Ngannou és Bojan Mihajlovic meccse nem tartott sokáig. Mihajlovic nehézsúlyútól szokatlanul könnyedén körözött a kerítés mentén, és hirtelen beugrásokra fűzött parasztlengőkkel próbált a meglepetés erejére, és „vak tyúk is talál szemet”-KO-ra játszani. De ebből is csak néhányra jutott ideje, a lassan lépkedő Ngannou egyszer csak nekilódult, a kerítésnél elkapta, és földre pofozta. Többségében nem tiszta találatok voltak ezek, és a szerb elborulásában maga a kameruni gőzmozdonyszerű lendülete is benne volt. Lent aztán jöttek a brutális kalapácsütések Ngannoutól, de többnyire a blokkon csattantak. Néhány beakadt, Mihajlovic pedig nem veszítette el az eszméletét, de azon kívül, hogy feküdt, és a fejét takarta, nem tett semmit, így Herb Dean bíró hamar le is intette a meccset, és újabb gyors kiütéssel gazdagodott Ngannou karrierje. A leintéssel Mihajlovic vitatkozott, de akkor sem volt rajta vitatni való, ha szó szerint nem ütötték ki: magzatpózban várakozni nem fér bele az intelligens védekezés halmazába.

felice-herrig-kailin-curran-ufc-on-fox-20

A főkártyát Paige VanZant korábbi áldozatai indították. Felice Herrig és Kailin Curran meccse se tartott sokáig: a helyi nő óriásit ment, az első menetben kivégezte a vendégbunyóst. Herrig esélyt se hagyott a hawaii lánynak: rögtön az elején gyors tempóban elkezdte büntetni a fejet és a testet is, nagyon jó és friss, MMA-ra fordított thai boksz lőgyakorlatot mutatott be. Rövid, álló haddelhadd után földre kerültek a dolgok, ahol Herrig megint csak nem vesztegette az idejét, gyorsan és simán megkerülte a guardot, majd a szerencsétlenül forduló Curran hátába került, bekulcsolta a lábait, beakasztotta a hátsó fojtást, és már meg is volt a kopogás. Az est legdominánsabb győzelme volt, igazi adrenalinfröccs, mely az MMA változatosságát szépen megmutatva remek bemutatkozás volt a műfajt még nem ismerő, Sport TV-s közvetítés elé leülő arcoknak. Ennél szebb csak akkor lehetett volna, ha még eltart egy darabig.

A felvezető kártyáról emeljük ki a harmatsúlyú Eddie Winelandet, aki a harmadik menetben így végezte ki TKO-val Frankie Saenzet:

Úristen, ez mennyire szép menekülés volt karfeszítésből J. C. Cottrelltől Michel Prazeres ellen:

És a végére: Joanna Jedrzejczyk, Rashad Evans és Matt Hughes ledobta a cukiságbombát.

Támogasd a munkánkat, mert ezzel segítesz!

Mi naprakészen tartunk a UFC és más küzdősportok, harcművészek fontos híreivel kapcsolatosan, Te pedig most segíthetsz, hogy ezt még sokáig csinálhassuk.

Legyen az kicsi vagy nagy mértékű támogatás, egyszeri vagy rendszeres, mi nagyon hálásak leszünk és nagyra értékeljük, hogy hozzájárulsz a TOTALDAMAGE Magazin jövőjéhez.

Válaszd ki a havi támogatás összegét

Válassz egy egyszeri támogatási összeget

Ft

Banki átutaláshoz szükséges adatok

Bankszámlaszám:
10300002-10606292-49020012

Cégadatok:
TOTALDAMAGE MEDIA KFT.
1037 Budapest, Jablonka út 83/a
Cégjegyzékszám: 01-09-179960
Adószám: 24743105-2-41Szólj hozzá