GSP: még mindig könnyű átmenni a doppingteszteken, az USADA mellett is
MMA

GSP: még mindig könnyű átmenni a doppingteszteken, az USADA mellett is


Georges St-Pierre mindig is doppingellenes volt, MMA karrierjét is – elvileg – azért hagyta abba egy időre 2013-ban, mert látta, hogy sokan doppingolnak. A kanadai nemrég tért vissza az Oktagonba, de sajnos nem azért, mert az UFC-t felügyelő USADA (Amerikai Doppingellenes Ügynökség) olyan effektíven csípné fülön a gazembereket.

A Michael Bispinget nyugdíjazó kanadai Joe Rogan podcastjában dumált a mostani doppinghelyzetről:
“Még most is könnyű csalni. Tegyük fel, hogy egy szurit szeretnék egy olyan szerből, ami egy-két napig kering a szervezetemben. Tudom, hogy két napig nem szabad, hogy teszteljenek. Ilyenkor csak előveszem az USADA-s telefonos alkalmazást, beírom, hogy elutazom a kibaszott Antarktiszra, vagy bárhová, ami hihetőbb, aztán két nap múlva visszajövök. A cucc csak pár napig van a szervezetben, de a hatását akár egy hónapig is kifejtheti. Sokan nem tudják ezt és nem is értik. Azt mondják, ez nem számít. Pedig nagyon sokat számít egy sportoló esetében.”

“A nyolcvanas években a tiltott teljesítménynövelő szerek erősebbé tettek, kitartóbb lettél tőle. Basszus, a mai technológiával már olyan szereket is tudnak csinálni, amik megváltoztatják a reakcióidődet, és magabiztossá tesznek. És ez hatalmas, hatalmas előny. Usain Bolt – többek közt – azért futott gyorsan, mert gyorsabb az idegrendszere. Ha pedig gyorsabbá teszed az idegrendszered, jobb leszel, bármilyen sportról legyen szó. Persze ez a hatás nem tart örökké, de van ez az izommemória dolog, ami örökké is tarthat. Szóval ahogy említettem, nagyon könnyű szedni valamit."


"Tudom, hogy ki szed szteroidokat a UFC-ben, 99,9%-ra biztosan meg tudom mondani, de bizonyítékom nincs. Nagyon nehéz fülöncsípni a csalókat. Ha csalni akarnék, én biztos így csinálnám: elutaznék messzire, két nap múlva visszajönnék, és így nem buknék le."


Szólj hozzá