Filmajánló: Born a Champion

Filmajánló: Born a Champion


Kedvenc hárombetűs MMA szerveztünk a hétvégén szünetet tart, de ez nem ok a búslakodásra. A napokban jelent meg a Born a Champion címre hallgató film, amit szeretnénk pár sorban bemutatni nektek, kedvcsináló gyanánt. Vigyázat spoilert nem tartalmaz!

A film alapsztorija rém egyszerű. 1993-ban járunk, főhősünk éppen Dubaiba tart brazil jiu-jitsut oktatni a helyi herceg fiának. Itt belekeveredik a szerelmi szál is a történetbe, de ez afféle háttérül szolgál a lényeghez. A dátum azért fontos, mert ebben az évben tartották az első UFC gálát. A film tele van ilyen utalásokkal, kitekintésekkel. Ahogy halad előre a cselekmény jó képet fest arról a küzdelemről, ahogy ezekben a korai években a sportolók, promóterek, azért küzdöttek, hogy elfogadtassák a később MMA névre keresztelt sportot a világgal.

Nagyon jó képet kaphatunk hogyan szolgáltak ezek a korai melyik stílus a legjobb indíttatású bunyók a vegyes harcművészetek megszületéséhez. Ez a korszak volt a 90-es évek közepe, 2000-es évek eleje a szabályok nélküli küzdelmek, angolul No Hold Barred virágkora. Ezen bunyók szabályozott keretek közé szorítása hozta el nekünk az MMA-t.

A főszerepet játszó Sean Patrick Flanery nagyon jól hozza a veterán tengerészgyalogost, aki Renzo Gracietől kapta a fekete övét. Már csak azért is, mert Flanery valóban fekete öves jitsus és még oktat is. Ilyen felvezető után talán mondanom sem kell, hogy a küzdelmi jelenetek kiválóak. Megoldásaikban leginkább Rickson és Royce Gracie bunyóit hozzák.

Itt még az MMA születése előtti korszakban vagyunk. A szabályok minimálisak és mindenkit az érdekel, melyik stílus a legjobb. Ma már tudjuk a végeredményt, de a film nagyon jól mutatja be, hogy a BJJ-nek bizony nem volt könnyű útja a mainstreamig.

A történet előrehaladtával Flanery karaktere családot alapít és mivel szeretne nekik szebb jövő képet adni, bunyózni kezd, nem is kevés eredménnyel. A film erős érzelmi vetülettel bír. A karaktereknek súlya van és a történetszövés is igen izgalmas, így simán meglehet nézni olyanoknak is, akik egyébként nem különösebben rajonganak a harcművészetekért. Akik meg rajonganak, azoknak kötelező! Több neves bunyós is feltűnik Renzo Gracie, Edson Barboza Mickey Gall.

A film nem titkoltan egy szerelmeslevél a jiu-jitsuhoz, amire a Nicolas Cage fémjelezte ámokfutás után nagy szükség is van. Ettől függetlenül nemcsak azok élvezhetik, akik BJJ-nek, de azok is, akiket érdekel az MMA ezen korai szakasza, vagy bírják a családi filmeket.

Támogasd a munkánkat, mert ezzel segítesz!

Mi naprakészen tartunk a UFC és más küzdősportok, harcművészek fontos híreivel kapcsolatosan, Te pedig most segíthetsz, hogy ezt még sokáig csinálhassuk.

Legyen az kicsi vagy nagy mértékű támogatás, egyszeri vagy rendszeres, mi nagyon hálásak leszünk és nagyra értékeljük, hogy hozzájárulsz a TOTALDAMAGE Magazin jövőjéhez.

Válaszd ki a havi támogatás összegét

Válassz egy egyszeri támogatási összeget

Ft

Banki átutaláshoz szükséges adatok

Bankszámlaszám:
10300002-10606292-49020012

Cégadatok:
TOTALDAMAGE MEDIA KFT.
1037 Budapest, Jablonka út 83/a
Cégjegyzékszám: 01-09-179960
Adószám: 24743105-2-41Szólj hozzá