Februárban utoljára láthatjuk a ringben Roy Jones Jr.-t

Februárban utoljára láthatjuk a ringben Roy Jones Jr.-t


Közeleg a vég.

Mielőtt azonban tovább olvasnátok, kattintsatok erre a videóra, adjuk meg az alaphangulatot a cikknek!A hamarosan 49 éves Roy Jones Jr. (65-9, 47 KO)négy súlycsoportban volt világbajnok, összesen hatszor, és ő az egyedüli ember a világon, aki nagyváltósúlyban kezdte, de nehézsúlyú világbajnok lett. Ő a valaha élt egyik legjobb bokszoló a világon, utolsó meccsét február 8-án vívja, ellenfele a 30 éves Scott Sigmon (30-11) lesz. Sok embernek – köztük nekem is – inkább jó hír az, hogy úgy döntött, végre végleg szögre akasztja kesztyűit, mintsem rossz, hiszen elért ő már mindent, amit bokszban csak el lehet érni, ez alól csak egy olimpiai aranyérem a kivétel, hiszen 1988-ban "CSAK" ezüstérmet tudott szerezni Szöul-ban. No, de itt álljunk meg egy szóra, mert ennek óriási jelentősége van. A zene még szól, úgyis van időd olvasni :).

Jones aranyat érdemelt volna, csakhogy félrepontozták a meccset, szándékosan. Az amerikai 86 ütést vitt be, a hazai pályát élvező Park Si-Hun pedig csak 32-t, és mind gyenge találat volt. Park utólag elnézést kért Jones-tól a bírói döntés miatt, ő is tudta, hogy simán kikapott. Három helyszínen lévő pontozóbírót felfüggesztettek a botrány után, és most jön a csavar: az amerikai szakkommentátor megjegyezte, hogy a magyar és az orosz pontozóbírók Jones-nak adták a meccset. Ketten viszont Parkot látták jobbnak, egy ugandai pedig döntetlent ítélt. Jones évekkel később megkapta a legstílusosabb bokszolónak járó Val Barker trófeát, amit a mai napig minden egyes Olimpián az aranyérmesnek adnak át.

A ringben sokáig szó szerint megüthetetlennek tűnő Jones 1989-ben, egy évvel a nyári olimpiai játékok után kezdte profi pályafutását, közületek sokan meg sem születtek még akkor (bár visszaveszek a pofámból, mert én sem voltam túl öreg akkor). Egyhuzamban 34 meccset nyert, 29 kiütéssel vagy technikai kiütéssel, majd diszkvalifikálták, miután Montell Griffin-t megütötte a földön, így született meg élete első veresége.

Azonnali visszavágót rendeztek, Jones az első menetben mereve ütötte Griffint, ezzel bizonyítva azt, hogy az a vereség valójában semmis. Ezután nyert 15 meccset, hihetetlenül magabiztos, látványos, izgalmas és pimasz "játékkal", rengeteg hátratett kézzel, villámgyors visszatámadásokkal. Varázslatosan csinálta.

Ha azt a vereséget nem vesszük figyelembe, akkor Roy lehetett volna az, aki túlszárnyalja Rocky Marciano legendás mérlegét, élete 50. meccsén ugyanis le tudta győzni Antonio Tarvert, de 50-0 helyett 49-1 volt ekkor a mérlege. Ha a számmisztikát nézzük, akkor pech, mert így Floyd Mayweather döntötte meg Rocky mérleglét Conor McGregor legyőzésével.

Visszatérve cikkünk főszereplőjéhez, gyermekkorom egyik kedvenc bokszolójához: "Hook kapitány" Antonio Tarvertől szenvedte el első igazi vereségét, ami egy csúnya TKO volt a második menetben. Összesen 5 nehézsúlyú világbajnoki övet (!!!) veszített el egyben, és a lehetőséget is, hogy szerezzen egy hatodikat.

Érdekesség, hogy Anderson Silva kihívta tavaly év végén (vagyis pár hete, ha úgy nézzük) Roy Jones-t egy bokszmeccsre, és úgy tűnt, a bokszlegenda is benne lenne ebben, de ezidáig nem jött új hír ezzel kapcsoaltban.

Akárhogyan is, az élő legenda szülőhazájában, a floridai Pensacolában búcsúzhat el a sporttól, az Island Fight 46 elnevezésű gálán, ahol ökölvívó és MMA meccseket is rendeznek.Jegyeket itt tudtok rá venni.


Szólj hozzá