Ez már másféle csodák kora
MMA

Ez már másféle csodák kora


B. J. Penn, a Prodigy véget vetett nyugdíjának, és visszatért a ketrecbe, de rövid úton ismét rá kellett ébrednie, hogy eljárt felette az idő. Most már Yair Rodriguez az igazi csoda.


Ahhoz képest, hogy B. J. Penn személyében micsoda legenda tért vissza a ketrecbe a UFC Fight Night 103 főmeccsén, kimondottan visszafogott netes habzás előzte meg a Prodigy második eljövetelét. Ez főként két dolognak tudható be. Az egyik az, hogy az utolsó meccsén, Frankie Edgar ellen Penn helyett egy sápadt kísértet lebegett a ketrecben, és az akkor elszenvedett totális megsemmisülés emlékét azóta se feledtette semmi. Persze nem is tudta volna, hát eleve, B. J. azon vereség után vonult vissza, és azt követően 1, beválasztották a UFC Dicsőségcsarnokába 2, megvádolták szexuális zaklatással (amiből végül elegendő terhelő bizonyíték híján nem lett bírósági ügy).

A másik, ami miatt sokan csak legfeljebb illendőségből kezdtek el izgulni, az, hogy amióta Penn tavaly év elején bejelentette visszatérését – pedig akkor még tényleg vetett vele hullámokat – háromszor is el kellett halassza a meccset. Ebből egyszer a zaklatásos ügy nyomozása, egyszer sérülés, egyszer meg enyhe doppingvétség miatt kellett újratervezni az utat: Penn nem volt tisztában az új, USADA-szabályokkal, és egységnyi idő alatt a megengedettnél több sóoldatot töltött vissza. Ezek a sorozatos nekifutásból pofára esések komolyan erodálták a visszatérés miatt felbugyogott izgatottságot, és a végén alighanem még a legkeményvonalasabb pennisták lelkesedése is megcsappant. Amikor hétfő hajnalban végre tényleg eljött az idő, és B. J. az öltözőben melegített, sokan már csak legyintettek rá. Nem is jött el újra a Csoda.Penn ellenfele ugyanis nem valami megbízható, de nem kiemelkedő iparos volt, hanem az egyik legizgalmasabb feltörekvő tehetség a UFC pehelysúlyában. Yair Rodriguez már az első menetben könnyedén leradírozta a hawaii legendát, bemutatót tartott védjegyszerűen látványos rúgásaiból, és talált fejre, testre és lábra is. A Prodigytől az volt a csoda, hogy ennyi rombolás után egyáltalán még kiállt a második menetre, főleg úgy, ha belegondolt az ember: ő maga nem sokat szagolt hozzá a bunyóhoz, alig sikerült eltalálnia fiatal riválisát. Aztán rögtön a második felvonás elején jöhetett a függöny is: Pantera egy szép frontrúgás-jobbhorog kombinációval a földre küldte, lent pedig egy hektikus, kalapácsütésekkel és horgokkal tűzdelt, leginkább a földet kaparó kutyák mozdulataira hasonlító ground-and-pounddal befejezte a küzdelmet. Tényleg nem sok mindent lehet erről elmondani.

Annyit persze mindenképp, amit ilyenkor mindig: vannak, akik nem tudják, mikor kell befejezni, illetve mikor nem kell már újrakezdeni. Mert hiába a hihetetlenül gazdag örökség és a hatalmas szív, pusztán azokkal nem lehet meccseket nyerni. B. J. Penn tehát ismét súlyos vereséget szenvedett. Kérdés, hogy visszavonul-e megint, vagy szerencsét próbál-e még kevésbé pengés riválisok ellen. Rodrigueznek ez a győzelem inkább szimbolikus, mint bármi más: előbbre aligha lépett vele szakmailag, viszont megszerezte karrierje első nagynevű skalpját. És ha nagyon akarjuk, ráhúzhatjuk, hogy ez amolyan stafétabot-átadás is volt, bár ahhoz el kéne felejteni, hogy Penn nem pehelysúlyban aratta a sikereit, meg hogy az elmúlt két évet nyugdíjban töltötte. Mindenesetre ismét bizonyítást nyert, amit legkésőbb a 2014-es Edgar-vereség óta mindenki tud: ez már más csodák kora.

Érdekes döntéssel ért véget Joe Lauzon és Marcin Held meccse. Az összecsapást J-Lau vitte el megosztott pontozással, de ezzel aligha értett egyet bárki is – köztük maga Lauzon is vitatta a jogosságát.
Nem értek vele egyet. Kiszúrtak velem a legutóbbi meccsemen (megosztott pontozásos vereség Jim Miller ellen), ezzel meg 100%-ban nem értek egyet. Ez nem az én meccsem volt.

- mondta Lauzon, miután a magasba emelték a kezét. Az első menetet könnyedén vitte, ellenfelére mért könyököszápora miatt majdnem leintették a bunyót, de a második menetre az addig csak szenvedő Held nagyon is magára talált, Lauzonnak csak a menet végén voltak szubmissziós kísérletei. A végső menetet egyértelműen a Held vitte, Lauzon akkorra már annyira kifáradt, hogy érdemben nem tudott mit hozzátenni a felvonás cselekményéhez. Aztán mégis őt hozták ki győztesnek. Őszinte és önkritikus megállapítása a ketrec-interjúban persze aláhúzza, mennyire jó srác ő, de hát ezt eddig is tudtuk.

Ben Saunders egyhangúan kipontozta Court McGeet. A váltósúlyú viadalon Saunders főként testrúgásokkal dolgozott, melyek közül elég betalált ahhoz, hogy az első két menetet bebiztosítsa neki. McGee nagyon nyomott a harmadikban, de kivégzést nem tudott elcsípni, így az első két felvonás halványabb teljesítménye miatt mindhárom pontozókártyán 29-28-ra alulmaradt.

Sergio Pettis nagy falatot nyelt le: egyhangú pontozással legyőzte John Moragát.A légsúlyú Showtime már az elején alaposan rálépett a gázpedálra, lerohanta beugrós ellenfelét, és a menet végén még le is ütötte. A másodikban Moraga összeszedte magát, és eredményesen visszatámadott, de a harmadikban megint Pettisé volt a siker, és ezzel a győzelmet is bezsákolta.

A felvezető meccsek közül ki kell emelni a nehézsúlyú Aleksei Oleinik teljesítményét, aki meccsük első menetének közepén Ezekiel fojtással kopogtatta Viktor Pestát. A UFC-ben eddig így még soha senki nem győzött.A leintés után a győztes azt mondta, hogy persze, tök jó, hogy övé az első Ezekiel a UFC-ben, de ő Oroszországban ezzel kopogtatta az embereket jobbra-balra, és ott amúgy ezt a technikát úgy is hívják, hogy Oleinik fojtás. Arc.

Frankie Saenz megosztott pontozással kikapott Augusto Mendestől, de a UFC nem véletlenül emelte ki a Twitterén ezt a könyökösét:A Fight Pass-felvezetők főmeccsén győzelmet aratott a harmatsúlyú női bajnok Amanda Nunes partnere, Nina Ansaroff. A szalmasúlyú Ansaroff a harmadik menetben hátsó fojtással kopogtatta Jocelyn Jones-Lybargert.A nehézsúlyú Walt Harris a második menetben kiütötte Chase Shermant. Na de hogy, hát nézzétek már ezt a kegyetlenséget:A félnehézsúlyú Joachim Christensen a harmadik menetben olyan felütést vitt be, aminél jobbat ebben a súlycsoportban Anthony „Rumble” Johnson bírt csak produkálni tavaly, Glover Teixeira ellen:Meg is lett az eredménye, Christensen kiütötte Bojan Mihajlovićot.Cyril Asker megszerezte első győzelmét a UFC-ben, az első menetben full mountos ground-and-pounddal ütötte ki Dmitri Smoliakovot. Ez a meccs is nehézsúlyú volt.


Támogasd a munkánkat, mert ezzel segítesz!

Mi naprakészen tartunk a UFC és más küzdősportok, harcművészek fontos híreivel kapcsolatosan, Te pedig most segíthetsz, hogy ezt még sokáig csinálhassuk.

Legyen az kicsi vagy nagy mértékű támogatás, egyszeri vagy rendszeres, mi nagyon hálásak leszünk és nagyra értékeljük, hogy hozzájárulsz a TOTALDAMAGE Magazin jövőjéhez.

Válaszd ki a havi támogatás összegét

Válassz egy egyszeri támogatási összeget

Ft

Banki átutaláshoz szükséges adatok

Bankszámlaszám:
10300002-10606292-49020012

Cégadatok:
TOTALDAMAGE MEDIA KFT.
1037 Budapest, Jablonka út 83/a
Cégjegyzékszám: 01-09-179960
Adószám: 24743105-2-41Szólj hozzá