Elhalasztják a 2020-as Olimpiát

Elhalasztják a 2020-as Olimpiát


Tokióban rendezték volna meg (hosszú ideig Budapest is harcolt a rendezés jogáért) idén a nyári olimpiai játékokat, a következő számunkra érdekes sportágakkal, amelyek az MMA szerves részei is: birkózás, ökölvívás, karate, taekwon-do, judo.

Természetesen nem más, mint a Covid-19 koronavírus miatt halasztják el a világversenyt, amit 2021-re terveznek. A döntést az segítette elő, hogy Kanada és Ausztrália megtagadta sportolói kiutaztatását Japánba, és egyre több ország jelezte, hogy el kellene napolni most a sporteseményt.

Eddigi történelmünk során mindössze három Olimpia (1916, 1940 és 1944) maradt el, mindhárom a világháborúk miatt (a második vh miatt két téli Olimpia is elmaradt 40-ben és 44-ben). A 2020-as az első olyan Olimpia, amit elhalasztottak.

Japán miniszterelnöke azt mondta, nagy volt az egyetértés abban, hogy ez a drasztikus lépés biztosítja majd, hogy minden versenyző a lehető legjobb formáját tudja nyújtani a versenyen, és hogy a nézők egészségi épségét ne kockáztassa semmi.

Várható volt ez a lépés, és azért extrán fájdalmas, mert a sport karate most debütált volna az Olimpián kumite (küzdelem) és kata (formagyakorlat) versenyszámokban. 1970 óta próbálták ezt eléri. Mondanunk sem kell, hogy hatalmas gazdasági csapás ez a világra nézve, bár of korsz az egészség mindennél fontosabb. Japán eddig 12 billió dollárt költött az eseményre, és ebbe nincsenek benne a szponzorok és kommentátorok díjai.

Az Olimpia lángja Japánban marad, a reményt szimbolizálja a világnak ezekben a nehéz időkben.


Szólj hozzá