Cro Cop nyerte a RIZIN nyílt súlyú tornát
MMA

Cro Cop nyerte a RIZIN nyílt súlyú tornát


Öreg Cro Cop nem vén Cro Cop.Mikor 2006-ban Mirko Cro Cop megnyerte a Pride Fc nyílt súlyú tornát, azt mondtam magamban, hogy Mirko felért a csúcsra. Ezt annak fényében gondoltam, hogy Fedortól kikapott, az orosz akkor legyőzhetetlen volt, Big Nog ellen sem ment neki, valamint nem sokkal ezt követően Gonzaga majdnem a halálba rúgta. Mirko nem is találta magát ezt követően, ha szemét akarok lenni, akkor Japánt elhagyva a szigorúbb cucc-vizsgálatok mellett ez nem is volt csoda, látványosan szenvedtek a Pride Fc-ből nyugatra érkező bunyósok.
Viszont az a nyílt súlyú torna akkor bivaly volt, még Fedor nélkül is, Cro Cop addigi pályafutásának ékköve. Mondhatjuk, hogy az addig hiányzó K-1 WGP címet is behúzta 2012-ben, de az az öv már korántsem a régi K-1 szervezet által definiált presztízzsel bírt. És azt is be kell látni, hogy ez a RIZIN sem Pride FC kaliber. Ettől függetlenül Mirko 42 évesen három meccset hozott TKO-val két nap alatt, ezzel pedig 10 év után ismét nyílt súlyú bajnok lett.

Kezdete King Mo ellen, erről írtunk az első RIZIN-körös összefoglalóban, aki bár félnehézsúlyú alapjáraton, de híresen tele van, mint reggeli metró. Emellett Mirko utóbbi évek ellenfelei közül messze ő volt a leginkább képzett (Gonzaga mellett). A ma délelőtti Baruto elleni meccs blama-számba ment volna, ha nem hozza. Hiába ment Baruto clinche-be, vagy izé, valami olyasmibe, az első térdese Mirko-nak már szét is szedte a srácot, hasát fogva elterült a földön. Baruto egy kedves nagy maci, akit az anyja hátán erőszakolna meg bármely közepes MMA nehézsúlyú. Közben a másik ágon Amir Aliakbari megosztott pontozással verte Valentin Moldavsky-t, így a bukiknál toronymagas esélyesként érkezett a döntőbe Mirko ellen.Számomra ez azért egy kicsit furcsa volt, mert Amir ugyan birkózó világbajnok volt 2010-ben, lényegesen fiatalabb Cro Cop-hoz képest, Herring ellen azonban láthattuk két napja, hogy a tapasztaltabb arcok ellen még nem magabiztos a srác. Amúgy egyedül Kiss Balázs tudta legyőzni Amirt birkóban az előző években, szóval egy csomagoló vadállatról van szó, Mirko pedig nem is akart nagyon lemenni vele. Kint maradva szurkált a horvát, Amir pedig a balos körívestől tartott, ahogy persze mindenki Cro Cop ellenfeleként. Jött is egy balos, de nem lábbal, hanem kézzel, Amir megtántorodott, majd a földre zuhanva Mirko TKO-val finishelt.


Cro Cop könnyek között ünnepelt csapata koszorújában, roppant boldognak és büszkének mondta magát. A japánok meg elárasztották éremmel, kupával, órával, övvel, vastag csekkel, meg egy barcelonai utazással (wtf?).

Az est leginkább várt meccse számomra Kron Gracie bunyója volt Tatsuya Kawajiri ellen. Kawajiri a japán MMA igazi veteránja, legendás harcosa. Japánon kívül volt mersze nyugatra menni, a Strikeforce és UFC bunyósa volt, nemrég kérte UFC szerződésének megszűntetését. Ezzel szemben Kron most készült csak negyedik MMA meccsére, Hideo Tokoro és Erson Yamamoto ellen már villantott Rickson Gracie fia, de Kawajiri nagy vad volt számára. Előzetesen legalábbis, de Kron 28 évével a Gracie jitsu vérprofi MMA-ra formálásával véleményem szerint a jövő tökéletes harcosainak mintavonásait mutatta. Némi meglepetésre clinchben nyomták a meccs első perceit, Kron pedig mikor érezte, hogy váltani kell guardba húzta Kawajirit és hol sűrű ütésekkel építette lejjebb, hol pedig űzte bele ellenfelét a szub-veszélyekbe.Kawajiri kijött egy karfesz kísérletből, meg kihúzott egy kört a hátán Kronnal, de a következő hátsó fojtási veszélyhullámot már nem tudta elkerülni. Mielőtt elájult volna, még időben kopogott a második menetben. Kron bevonulása és győzelme is félelmetes volt, a Diaz tesók strici-pofonjait átvéve hamarosan a RIZIN szűk lesz neki, és akkor veszélyben érzi majd magát pár arc nyugaton, for sure.

A cardban ezen kívül sajnos a Fradiban is birkózó Erson Yamamoto meccse nem sikerült a dörzsölt vén róka Hideo Tokoro ellen, az első menetben kapott egy szoros karfeszt, amiben valszeg meg is sérült a könyöke. Remélhetőleg nincs nagy gáz. Erson édesanyja is meccselt a cardban, Miyu Yamamoto szintén karfesszel kapott ki, szintén az első menetben, neki Andy Nguyen szállította.


És hogy zsákmányállat kergetéses képekkel búcsúzzunk, Gabi Garcia meccse pont olyan csúnya és felesleges volt, mint ahogy azt elképzeltétek: az első menetben legyalulta a nyugdíjas otthonból kölcsönzött visszeres lábú Yumiko Hotta-t.


Támogasd a munkánkat, mert ezzel segítesz!

Mi naprakészen tartunk a UFC és más küzdősportok, harcművészek fontos híreivel kapcsolatosan, Te pedig most segíthetsz, hogy ezt még sokáig csinálhassuk.

Legyen az kicsi vagy nagy mértékű támogatás, egyszeri vagy rendszeres, mi nagyon hálásak leszünk és nagyra értékeljük, hogy hozzájárulsz a TOTALDAMAGE Magazin jövőjéhez.

Válaszd ki a havi támogatás összegét

Válassz egy egyszeri támogatási összeget

Ft

Banki átutaláshoz szükséges adatok

Bankszámlaszám:
10300002-10606292-49020012

Cégadatok:
TOTALDAMAGE MEDIA KFT.
1037 Budapest, Jablonka út 83/a
Cégjegyzékszám: 01-09-179960
Adószám: 24743105-2-41Szólj hozzá