Cro Cop: az USADA meg akart zsarolni
MMA

Cro Cop: az USADA meg akart zsarolni


Mirko Filipovic egészen elképesztő történetet osztott meg a doppingellenes szervezetről.Cro Cop olyanokat mesélt az USADA-ról, hogy nem hiszed el. Az MMA-legenda a horvát RTL-nek adott interjút, melyben elmesélte tavalyi sérülése, potenciális doppingvétsége és visszavonulása körülményeit, melyek önmagukban is meredekek, de az igazi gyomrost az adja, hogy a doppingellenes ügynökség mit próbált machinálni az akkor már nyugdíjas Filipovic-csal és eltiltásával.

Filipovic tavaly novemberben került vérpadra, amikor bevallotta, hogy növekedési hormonokat használt vállsérülése rendbetételére. Cro Cop egy Anthony Hamilton elleni meccsre készült a sérülésével, amikor az USADA betoppant, és mintát vett tőle. A bunyós november 10-én jelentette be a visszavonulását, sérülésére hivatkozva. Másnap az USADA közölte, hogy Filipovic potenciális doppingvétséget követett el, és ideiglenesen eltiltották a frissen nyugdíjba vonult bunyóst. Még egy napra rá Mirko tisztázta a helyzetet, akkor mesélt a vállkezelésről és a vallomásról.

A hab a tortán az volt, hogy a mintái később tisztán jöttek vissza, így a potenciális vétség ahelyett, hogy bebizonyosodott volna, semmissé vált. De ez nem jelentett különösebb változást az ügyben, mert Mirkót a vallomása miatt büntették – határozatlan helyett ekkor már két éves eltiltással.

A friss interjúból most az is kiderült, hogy a hormonkezelésből semmi baj nem lett volna, ha előre engedélyt kér hozzá. Erre viszont már nem volt ideje, mert a sérülés az edzőtábor finishében súlyosbodott, ezért döntött úgy Mirko, hogy kockáztat, amit aztán később bevallott, és ez lett végül a veszte.
Az orvos megírta a jelentésem, és az USADA szabályzatában az szerepel, hogy ha nincs más alternatíva, akkor gyógyászati céllal megengedett a növekedési hormonok használata, amennyiben előtte konzultálunk velük. Én nem konzultáltam velük. Később felvettem a kapcsolatot egy UFC-képviselővel, és elmondtam neki, mi történt. Azt mondta, minden rendben, és azt is, hogy nem lesz probléma belőle, még akkor sem, ha nem kértem rá engedélyt.

Küldtem neki egy e-mailt, mert kérte, és ekkor dőltem be neki, naivan. Felhívott az USADA, és azt mondták, hogy dicséretes, hogy vallomást tettem. Semmit sem értettem. Az e-mailemet továbbították az USADA-nak, és úgy használták fel, mint vallomást. Két éves eltiltást adtak, mert „fair” voltam. Kihasználták a szituációt, kellett nekik egy nagy név, hogy megmutassák, övék az irányítás, és ehhez használtak fel engem. Felfordult tőle a gyomrom. Fájt a vállam, kérdéses volt, használható lesz-e még, és akkor még ez is... Dühöngtem, az anyám sírt, sok ember meg élvezkedett rajta, és befeketítették a karrierem.

Rosszul voltam az egésztől, és azt mondtam, ez már nem nekem való. Kötötték az ebet a karóhoz, és semmit sem mondtak nekem. A tesztem tiszta volt, úgyhogy nem állt jogukban, hogy ezt tegyék velem. Ott van példának (Frank) Mir ügye. Bedoppingolva küzdött, az nem gyógyszer volt. Két anabolikus szteroidot találtak nála, és ugyanazt a büntetést kapta, mint én, miközben én nem is küzdöttem. És akkor beköpnek. Én nem haragszom senkire, de ez nem volt se korrekt, se sportszerű.

A java csak ezután jött, Filipovic azt állítja, az USADA felajánlotta neki, hogy eltörlik az eltiltását, ha információkat szolgáltat nekik más bunyósokról, akik tiltott szereket használnak.
Végül azt ajánlották, hogy visszavonják az eltiltásom, ha beköpök egy másik bunyóst. Nem hittem el, hogy ilyen szinten megaláznak. Megvan a saját termem, nem tudom, ki mit használ, és még ha tudnám is, akkor se mondanám meg nekik. Megmondtam nekik, hogy abban ugyan megállíthatnak, hogy a UFC-ben küzdjek, de a lelkem nem adom. Ha egy szervezet, ami azért harcol, hogy megtisztítsa a sportot, azon a szinten van, hogy meg akarnak zsarolni egy bunyóst... lehet még ennél is mélyebbre süllyedni? A legrosszabb ellenségemmel sem tenném ezt meg. De ilyenek a szabályok, nem haragszom senkire. Lapítanom kellett volna. Végül naivabb lettem a ma született báránynál is.

Cro Cop erről az egész sztoriról már tavaly novemberben beszámolt egy videóban, amit mi is csak most láttunk, és aminek semmi visszhangja nem volt, mert... mert horvátul van felvéve?Mindenesetre, akit érdekel a teljes interjú, itt elolvashatja az angol fordítását.

Cro Cop egyébként azzal zár, hogy a UFC-vel nincs baja, velük mindig jó volt a viszony. A szervezet nemrég engedte el Filipovicot a szerződéséből, aki így a Rizin FF szeptemberi, nyílt súlyú tornáján térhet vissza a kötelek közé. Mondjuk ott, ha akar, akár doppingolhat is, lebukni nem fog, és be se kell köpnie senkit.


Támogasd a munkánkat, mert ezzel segítesz!

Mi naprakészen tartunk a UFC és más küzdősportok, harcművészek fontos híreivel kapcsolatosan, Te pedig most segíthetsz, hogy ezt még sokáig csinálhassuk.

Legyen az kicsi vagy nagy mértékű támogatás, egyszeri vagy rendszeres, mi nagyon hálásak leszünk és nagyra értékeljük, hogy hozzájárulsz a TOTALDAMAGE Magazin jövőjéhez.

Válaszd ki a havi támogatás összegét

Válassz egy egyszeri támogatási összeget

Ft

Banki átutaláshoz szükséges adatok

Bankszámlaszám:
10300002-10606292-49020012

Cégadatok:
TOTALDAMAGE MEDIA KFT.
1037 Budapest, Jablonka út 83/a
Cégjegyzékszám: 01-09-179960
Adószám: 24743105-2-41Szólj hozzá