Cage Fighting 7: összefoglaló Győrből

Cage Fighting 7: összefoglaló Győrből


Október 26-án rendezték meg a Cage Fighting 7-et, ahogy azt már megszokhattuk Veselý Tamás és Farkas Péter főszervezők jóvoltából. Két évvel ezelőtt, amikor még a Cage Fighting 3. gálájáról írtam teljes sokkolt a tény, hogy MMA-val meglehetett tölteni a révkomáromi sportcsarnokot. Gondolhatjátok milyen fejet vágtam, amikor a tudomásomra került, hogy ezúttal a győri Audi Aréna ad majd otthont az egyre nívósabb eseménynek. Nekem, akinek Révkomárom az otthona, illetve a szülővárosa sokat jelent, hogy a szeretett sportágam másodvirágzása pont innen indul.

Óriási fejlődésen ment keresztül az esemény sorozat, és aki ellátogatott a szombati gálára az csak megerősíteni tudja az álláspontomat. Hangsúlyoznom sem kell, hogy mekkora szüksége van az MMA itteni szimpatizánsainak egy ilyen promócióra, szervezetre.

Magyarországon sajnos a HFC hanyatlása után nem volt egy konzisztensen gálákat szervező promóció sem, de úgy látszik, hogy a Cage Fighting jelentheti erre a problémára a megoldást, ezért minden lehetőséget meg kell nekik adni. Nekünk szurkolóknak, illetve nézőknek az a dolgunk, hogy ellátogassunk a gálákra, terjesszük hírét és adjunk neki minél nagyobb platformot, hogy még a csapból is ez folyjon.

De térjünk végre a lényegre. Készültem Nektek egy rövid beszámolóval minden mérkőzésről és hát mit is mondjak…voltak történések bőven. Az összes mérkőzés tartalmazott izgalmas megmozdulásokat, melyeknek köszönhetően többször is felpattantam a székemről. Bármilyen elfogultság nélkül állíthatom, hogy a bunyók igazán minőségiek voltak és minden harcos szívét lelkét kitette a küzdőtéren.

Összesen 13 mérkőzésből állt a Cage Fighting 7 kártyája, ahol szerepeltek szlovák, magyar, cseh, ukrán, francia, brazil, venezuelai és grúz harcosok is. Összességében 26 versenyző 8 országból.

Kezdjük tehát az amatőr ültető mérkőzésekkel, melyek este 18:00-tól indultak.

Első mérkőzés: Vadkerti (SVK) vs. Nagy (HUN)

Az első menet elejétől látszódott, hogy Nagy-nak némi előnye van az álló harcban, amit pár jobbossal alá is támasztott. Az MMA azonban pont arról szól, hogy a saját erősségeinket erőltessük rá az ellenfélre. Így tett Vadkerti is, aki remekül ismerte fel a helyzetet és elkezdett birkózni Nagy-al, illetve a clinch-et is egyre jobban erőltette. Ezzel a taktikaváltással fordulni látszott a mérkőzés képe és Vadkerti szépen lassan kezdte felőrölni az ellenfelét. Jöttek a földre vitelek és az azt követő fojtási kísérletek is, szóval a szlovák srác a földön sem tétlenkedett és minden lehetőséget megragadt a küzdelem idő előtti befejezésére. Nagy azonban szépen védekezett, igyekezett higgadt maradni és megfontolt, aminek köszönhetően sikerült pár fojtási kísérlet meghiúsítani.

A következő menetek is hasonlóan teltek. Vadkerti szállította a földre viteleket és folyamatos nyomást, illetve veszélyt gyakorolva Nagy-ra a földön eltöltött idő közben is. Végül Vadkerti földön mutatott fáradhatatlan munkájának köszönhetően még a végső gong előtt sikerült kopogtatnia Nagy-ot egy hátsó fojtással és ezzel is bizonyítva, hogy az érsekújvári Tomáš Bilischich által vezetett BJJ akadémia tanítványai mennyire élesek a földharcban.

Győztes: Vadkerti (SVK), 3. Menet – Hátsó fojtás

Második mérkőzés: Konyári (SVK) vs. Kardos (HUN)

Az est második mérkőzését Kardos nagyon erősen kezdte és jelentkezett is egy földrevitellel, ahol majdnem sikerült is neki befejezni Konyári-t egy hátsó fojtással. Látványos scramble-k után a harcosok állva folytatták az összecsapást, amíg Kardos egy tökéletesen időzített és elhelyezett bal horoggal padlóra nem küldte Konyári-t, aki ezzel elszenvedte az első vereségét. 

Győztes: Kardos (HU), 1. Menet – KO

Harmadik mérkőzés: Nagy (SVK) vs. Lukács (HUN)

Ezt a mérkőzést leginkább a grappling és birkózás szerelmesei élvezték, mivel a küzdelmet többnyire az imént említett elemek jellemezték. Mind a két ifjú harcos mutatott látványos földre viteleket, level change-eket, ügyes scramble-ket vagy éppen szép submission kísérleteket. Az összecsapás közben azonban Nagy több időt töltött domináns pozícióban arra kényszerítve ellenfelét, hogy védekezzen, amit Lukács rendkívül jól csinált és talán ezért is akadt dolguk a pontozóbíróknak az est folyamán először. 

Győztes: Nagy (SVK), egyhangú pontozás

Ezzel a mérkőzéssel le is zárultak az est amatőr összecsapásai és 19:00-tól kezdetét vették a profi mérkőzések, kezdve természetesen az ültető bunyókkal.

Negyedik mérkőzés: Etelaky (HUN) vs. Schepanskyi (UKR)

Ez az összecsapás viszonylag hamar véget ért, mivel Etelaky szinte azonnal földre tudta vinni Schepanskyi-t, ahol az ellenfele feladta a hátát és ezt kihasználva Etelaky bekulcsolta lábait és egy felülről indított ütészáporral be is fejezte a mérkőzést. Teljes dominancia volt ez Etelaky részéről, aki ezzel a teljesítménnyel már a nyolcadik győzelmét hozta zsinórban.

Győztes: Etelaky, 1. menet - TKO 

Ötödik mérkőzés: Csibi (HUN) vs. Chateaneuf (FRA)

Véleményem szerint ez a mérkőzés bátran pályázhatott volna az est legjobb mérkőzése címre, mert az a szív, akaraterő és küzdés, amit ez a két sportoló mutatott az egészen elképesztő volt. Az első menet elején állóharcot láthattak a nézők, amit Csibi földrevitele szakított meg. Chateaneuf ügyességének köszönhetően azonban nem töltöttek ott túl sok időt, mert sikerült a franciának felállni és ketrechez szorítani Csibi-t, majd bevinni pár kellemetlen térdest. Csibi ezután egy filmbe illő forgó fejrúgással jelentkezett (Egyik legszebb pillanat az est folyamán. szerk.), amire válaszul jött egy újabb clinch pozíció Chateaneuf-tól. Az érződött, hogy a francia harcos ebben a pozícióban érzi leginkább otthon magát és ismét bevitt pár kellemetlen testre és fejre mért térdest.

A menet vége felé Csibi meg lett fogva, de köszönhetően az elképesztő küzdeni akarásának még a dudaszó előtt sikerült hoznia egy földrevitelt, így hagyva egy pozitív nyomot a pontozóbírók emlékezetében. A második menetet leginkább a földharc illetve a földreviteli kísérletek jellemezték, ami látszólag is sokat kivett a két harcosból. Az utolsó menet elején Chateaneuf talált pár nagyon kellemetlen hangot kiadó testrúgással és jól védekezett Csibi földreviteli kísérletei ellen is.

Csibi azonban nem hatódott meg és addig gyömöszölte a franciát, amíg csak összejött neki egy földrevitel. A magyar harcosnak megvolt a domináns pozíció is, ahonnan kalapács ütésekkel is tudott dolgozni egy ideig. Chateaneuf azonban az elképesztő fizikumának és atletikusságának köszönhetően fel tudott állni Csibi szorításából és visszatért a már előzőleg is jól működő térdesekhez, amikkel ismét sikerült megfognia Csibi-t.

Csibi viszont nem adta fel és sikerült ellenfelét földrevinni, de valószínűleg a fáradtságtól, illetve az elszenvedett térdesektől Chateaneuf végül képes volt Csibi háta mögé kerülni és beakasztani egy hátsó fojtást, amivel feladásra kényszerítette a magyar harcost. Elképesztő milyen mérkőzés volt ez. Tipikusan az ilyen összecsapások után szokták mondani, hogy nincs vesztes, csak győztes és én is ezt éreztem a bunyó leintése után. 

Győztes: Chateaneuf, 3. menet – hátsó fojtás

Hatodik mérkőzés: Dobiáš (SVK) vs. Soroka (UKR)

A következő mérkőzést a szlovák Dobiáš vívta az ukrán Soroka ellen és itt sem kellet sokáig várni a mérkőzés végére. Soroka ugyan jól indított két masszív lábrúgással, illetve egy földrevitellel, de Dobiáš képes volt felállni és a ketrechez szorítani az ukrán harcost. Ez után a szlovák fiú megpróbálkozott egy álló guillotine fojtással, ami első ránézésre nem tűnt szorosnak, de pár másodperc elteltével Soroka jobbnak látta, ha feladja, mivel nem tudott menekülni Dobiáš fojtásából.

Győztes: Dobiáš, 1. menet – álló guillotine fojtás

Hetedik mérkőzés: Hocz (HUN) vs. Kvelidze (GE)

Hocz egyből a kezdés után beírt a neve mellé négy kemény lábrúgást majd egy sikeres földrevitel után a grúz háta mögé került, ahonnan pár ütéssel készítette magának elő nagyon rutinosan a végzetesnek ígérkező hátsó fojtást. Szép, precíz és kalkulált munka volt Hocz részéről.

Győztes: Hocz, 1. menet – hátsó fojtás

Nyolcadik mérkőzés: Kálucz (HUN) vs. Moussa (FRA)

Végre elérkeztünk az est másik olyan mérkőzéséhez, amelyet gondok nélkül lehetne az est bunyójának is nevezni. Kálucz és Moussa olyan összecsapást hozott a nézőknek, ami ha az egyetlen az egész kártyán, már akkor is megéri jegyet vásárolni. Voltak itt kérem szépen láb, test, illetve fejrúgások, szépen előkészített ütéskombinációk és tengernyi akarat, amire Kálucz jobb horogja tette fel a pontot, mivel a mérkőzést ezzel majdnem véget is ért.

Egy dolog biztos, hogy az est legjobb menete volt Kálucz és Moussa első menete (Szerintem az est mérkőzése is az övék volt. Szerk.). A következő menetben sem kényeztették el egymást a harcosok, ahol ment az adok-kapok rendesen, és ahol Kálucz ismét leütötte egy szépen előkészített kontrával Moussa-t és egy hátsó fojtással majdnem sikerült is kopogtatnia a franciát. Azonban nem ez a mérkőzés lett volna az est egyik legjobb mérkőzése, ha nem tudott volna innen is fordítani Moussa.

A harmadik menetben, ahol már észrevehetőek voltak a fáradtság nyomai rengeteg csemege várta még a közönséget. Moussa szépen talált két erős lábrúgással, majd egy jobb fejrúgás is beszaladt, amire Kálucz csak rázta a fejét, jelezvén, hogy ennél azért több kell. A 15 percig tartó mészárlást végül a pontozóbíróknak kellett eldönteniük.

Győztes: Kálucz, egyhangú pontozás

Kilencedik mérkőzés: Horváth (HUN) vs. Garba (CZE)

Az ültető mérkőzések fő meccse sem volt piskóta és a két harcos nem csak azért jött, hogy felvegyék a csekkjüket, és beintsenek. Az első menet megkezdése pillanatában Horváth azonnal bepróbálkozott egy repülőtérdessel. Ez után sikeresen végrehajtott egy földrevitelt, amiből azonban Garba viszonylag hamar fel tudott állni. Horváth ettől nem illetődött meg és jött egy újabb földrevitellel és az előzővel ellentétben, aktívan elkezdett dolgozni egy hátsó fojtás kivitelezésén és bepróbálkozott egy karfeszítéssel is.

A második menetben egy sikeres földrevitel után Garba megszerezte a side control pozíciót és képes volt a Horváth-ra mért könyökösökkel befejezni a mérkőzést.

Győztes: Garba, TKO

A soron következő négy mérkőzés már az est főkártyáját alkotta, melyek este 21:00-tól kezdődtek.

Tizedik mérkőzés: Simon (SVK) vs. Oliveira (BRA)

El lehet mondani, hogy az egész mérkőzést leginkább a birkózás és grappling dominálta. Szép földrevitelek tömkelege, magas szintű grappling scramble-k és szép védekezések voltak az összecsapás jellemzői. Simon többször volt képes domináns pozíciók kiharcolására és a mérkőzés végén majdnem összejött neki egy hátsó fojtás is, de Oliveira tapasztalatának köszönhetően végül csak egy kísérletnek minősült az akció. A pontozó bírók azonban azt is figyelembe vették, hogy ki aktívabb a földön, illetve ki volt az, aki mindig előnyösebb pozíciót akart kiharcolni magának és a végeredmény is ennek megfelelően született meg.

Simon elmondása szerint Khabib Nurmagomedov a kedvenc bunyósa és lehetett is látni a birkózásán, hogy nagyon szeretne kedvencére hasonlítani.

Győztes: Simon, egyhangú pontozás

Tizenegyedik mérkőzés: Sényei (HUN) vs. Čambal (SVK)

Sényei személyében kaptunk egy eddig veretlen fiatal tehetséget, akinek ezúttal egy rendkívül rutinos, szlovák harcossal kellett szembe néznie Čambal személyében. Az érsekújvári bunyós már több nagyobb szervezetnél is letette névjegyét, mint például az Oktagon MMA, Titan Fight, ACB vagy éppen XFN. Ezért mindenképpen egy parázsmérkőzésre számíthattak a kedves nézők. Azonban nem MMA-ról beszélnénk, ha nem nem lennénk szemtanúi érdekes fordulatoknak.

Amint megszólalt az első menetet megnyitó gong Sényei jelentős nyomást gyakorolt Čambal-ra. Bevitt pár szép balost és jöttek tőle a kőkemény lábrúgások is. Nagyjából a harmadik rúgás után lehetett látni, hogy Čambal sántikál és valami nincs rendben a bal térdével. Ezt követően még Sényei jelentkezett egy-két lábrúgással, amik után Čambal megbicsaklott egy kicsit. Az érsekújvári csapat eleget látott és egy pillanatot sem hezitálva dobták be a fehér törölközőt, ami ellen Čambal sem tiltakozott, ezzel megelőzve egy esetleges komolyabb sérülést.

Ezek már csak találgatások, de lehetséges, hogy Čambal már sérülten érkezett a mérkőzésre és mintha az edzőstábja tudatosan készült volna erre a kimenetelre is.

Győztes: Sényei, TKO

Tizenkettedik mérkőzés: Fábián (HUN) vs. Benitez (VEN)

A gála második számú főmérkőzésén két hölgy mutatkozott be egymás ellen. Fábián Melindát kevésbé kell bemutatni a kedves olvasóknak, illetve nézőknek. Tavaly júniusban vívta Melinda élete első UFC mérkőzést Ji Yeon Kim ellen, mivel a szervezet beválasztotta őt a The Ultimate Fighter műsorába. Melinda ezt a mérkőzést sajnos elveszítette egy nagyon szoros pontozásos döntéssel, de a világ legnagyobb szervezetébe való visszakerülésére még mindig jó esélyei vannak.

Ezért  a tét magas volt az eddigi egyetlen magyar UFC-ben is bemutatkozó harcos számára. Ellenfele a nem kis rutinnal rendelkező venezuelai Benitez volt, aki karrierje során csak egyszer volt kiütve, egy bizonyos Weili Zhang által, aki a UFC szalmasúlyú bajnoka és jelenleg egy 20 mérkőzéses győzelmi sorozatnál tart. Melindának tehát fel volt adva a lecke. Három menetig tartó kick boksz mérkőzést kaptunk, ahol földrevitellel nem próbálkoztak a hölgyek. Melinda álló harca rengeteg fejlődésen ment keresztül és olyan könnyedén mozgott lábon szebbnél szebb kombinációkat összerakva, hogy öröm volt nézni.

Benitez azonban nem hatódott meg és szinte végig ment előre és főleg a harmadik menetben tudott leginkább érvényesülni és bevinni pár komolyabbnak látszó ütést is. Rendkívül technikás és taktikai mérkőzést láthattunk sok szép kombinációval fűszerezve, egészen az utolsó menet végéig, amikor Melinda egy kiválóan időzített fejrúgással padlóra küldte a venezuelai ellenfelét. Ezzel meg is született az est legszebb győzelme és egy olyan kiütés szemtanúi voltunk, ami nem túl gyakori. Nem beszélve arról, hogy ezzel Melinda jelentős lépést tett a UFC-be való visszakerülése irányába.

Győztes: Fábián, 3. menet, KO 

Rövid összefoglaló a mérkőzésről:Tizenharmadik mérkőzés: Buchinger (SVK) vs. Golovinov (UKR)

Elérkeztünk az est főmérkőzéséhez, ami a szlovákiai magyar Buchinger és a késői beugró ukrán Golovinov között zajlott le. Buchinger eredeti ellenfele a kirgizisztáni Abdisalam lett volna, aki azonban sérülés miatt nem tudott részt venni az összecsapáson. Abdisalam egy rettegett birkózó hírében áll és mivel Buchinger erősebbik oldala a grappling, így azt a mérkőzést is nagyon megnéztük volna. Egy igazi stílusok összecsapása lett volna.

Nem kellett azonban szomorkodni, mert Golovinov megmentette a főmérkőzést azzal, hogy nagyjából 10 nappal a gála előtt mondott igent a megkeresésre, ami óriási tiszteletet érdemel, pláne Buchinger kvalitásait ismerve nem számíthatott könnyű mérkőzésre. Az összecsapás azonban nem tartott sokáig, mert Buchinger szinte azonnal földrevitte Golovinov-ot, majd sikeresen felvette a full mount pozíciót, ahonnan kemény ütésekkel szórta meg az ukránt. Golovinov igyekezett védekezni és minimalizálni a bekapott ütések számát, ezért kifordult a háton fekvő pozíciójából feladva ezzel a hátát.

Buchinger viszont egy nagyon kellemetlen földharcos, akinek ez a specialitása, így kihasználva a helyzetet, rendkívül rutinosan be is fejezte a mérkőzést egy hátsó fojtással, ezzel elnyerve a szervezet könnyűsúlyú övét. Pár nap elteltével napvilágot látott egy hír, amely szerint december 7-én láthatjuk Buchinger-t egy másik címmérkőzésen a lengyel KSW által szervezett gáláján. Ellenfele az eddig még veretlen francia Salahdine Parnasse lesz, aki az ideiglenes pehelysúlyú KSW bajnok és Európa legnagyobb ígéretei között tartják számon!

Győztes: Buchinger, 1. menet, hátsó fojtás

Aki jelen volt a Cage Fighting 7 gálán vagy akár megnézte TV-ben (Sport TV) felvételről nagy valószínűséggel ott lesz a következőn is, ami ha igazak a hírek már márciusban kerül megrendezésre Magyarország fővárosában, Budapesten. Ahogy az elején is írtam, terjesszétek a Cage Fighting hírét, beszéljetek róla, gyertek el a gálákra, mert véleményem szerint a győri gálával kezdetét vette Magyarországon egy nagy potenciállal rendelkező eseménysorozat.

Megtudtuk, hogy a szervezet már a megszokott évi két gálánál sokkal többet szeretne rendezni egy kis változással amelyben a kisebb gálák Cage Fighting- Fight Night néven fognak szerepelni és a további nagyobb Arénás gálák folytatódnak a Cage Fighting néven.

Természetesen a Fight Night rendezvények is tökéletes minőségben fognak zajlani, a különbség csak a csarnok mérete lesz.

A következő gálaest:

Cage Fighting- Fight Night 1 2019 december 13. Észak-komáromi városi sportcsarnok,

Cage Fighting 8- Budapest 2019 február végén.


Támogasd a munkánkat, mert ezzel segítesz!

Mi naprakészen tartunk a UFC és más küzdősportok, harcművészek fontos híreivel kapcsolatosan, Te pedig most segíthetsz, hogy ezt még sokáig csinálhassuk.

Legyen az kicsi vagy nagy mértékű támogatás, egyszeri vagy rendszeres, mi nagyon hálásak leszünk és nagyra értékeljük, hogy hozzájárulsz a TOTALDAMAGE Magazin jövőjéhez.

Válaszd ki a havi támogatás összegét

Válassz egy egyszeri támogatási összeget

Ft

Banki átutaláshoz szükséges adatok

Bankszámlaszám:
10300002-10606292-49020012

Cégadatok:
TOTALDAMAGE MEDIA KFT.
1037 Budapest, Jablonka út 83/a
Cégjegyzékszám: 01-09-179960
Adószám: 24743105-2-41Szólj hozzá