Az árva a dinasztia ellen – Pankronicles, II. rész

Az árva a dinasztia ellen – Pankronicles, II. rész


Az előző epizód ott maradt abba, hogy Royce Gracie összetalálkozott Frank Shamrockkal.Az UFC 1-en mindössze ez a két harcos rendelkezett tapasztalattal a szabályok nélküli küzdelmek terén. A sorozat második része Az árva a dinasztia ellen címet kapta. Nem hiába, Royce Gracie mögött egy egész család állt, akik addigra már komoly nevet szereztek odahaza és éppen arra készültek, hogy nevüket a szélesebb közönség is megismerje. Ken Shamrock nem büszkélkedhetett ilyen családi múlttal. Nevelőszülőtől nevelőszülőhöz került, mígnem Bob Shamrock fogadta örökbe és ismertette meg a birkózással.Az szinte már mindenki előtt ismert, hogy a brazil jiu-jitsu alapjai Japánig nyúlnak vissza. Az 1900-as években a japán judokák bejárták az egész világot, új kihívások után kutatva. Így jutott el Mitsuyo Maeda Brazíliába, ahol egy helyi üzletember, Gastao Gracie gyermekeit oktatta az általa elsajátítottakra. A többi meg már történelem.

A hazánkban pankrációként ismert vásári látványosság meghódította a japán szigeteket is, ahol puroresu néven terjedtek el. A japán közönség azonban a megrendezett küzdelmek terén jobban kedvelte az olyan összecsapásokat, ami a végletekig realisztikusnak hatott, így a japán „birkózók” – az angolban a pro wrestler kifejezést használják rájuk, amit a magyarban nem nagyon lehet visszaadni – igen komoly jártasságra tettek szert a szabadstílusú birkózásra hajazó küzdelmekben. Néhányan egészen odáig mentek, hogy nem előre megkoreografált bunyókat szerveztek, hanem valódi küzdelmeket.

Ez úgy nagyjából a második világháború utánra tehető. Ezen úttörők között találjuk Masakatsu Funakit, Minoru Suzukit és Ken Shamrockot is. Ők alapították a „hibrid birkózó” szervezetet a Pancraset. Itt debütált Shamrock is, mindössze néhány héttel az UFC 1 előtt.

Miért fontos ez?

Nos, többek közt azért, mert Ken Shamrock mutatta be az UFC történetének első lábfeszítéssel elért győzelmét...

Folyt.köv.


Szólj hozzá