Alapjában véve változtatja meg az MMA-t, ha eltörlik ezeket a szabályokat
MMA

Alapjában véve változtatja meg az MMA-t, ha eltörlik ezeket a szabályokat


Andy Foster két nagyon fontos (és nagyon rossz), jelen pillanatban még érvényben lévő szabályt szüntetne meg az MMA-ban.

A kevert harcművészetek (MMA) Egyesített Szabályrendszerének legtöbbet vitatott szabálya az, hogy a földön lévő bunyóst nem lehet fejen térdelni. Nem az a kérdés, hogy túl veszélyes-e ez (mert egyértelműen az, a focirúgás is tiltott, bár mi nagyon szerettük látni), hanem az, hogy egy bunyós mikortól számít földön fekvőnek, vagyis grounded fighternek, ugyanis ennek definíciója változhat attól függően, hogy a világ melyik táján rendez gálát mondjuk a UFC.

Van, ahol már attól földön fekvő fighternek számít valaki, ha álló helyzetben leteszi a kezét a talajra, és ezzel szoktak ügyeskedni úgy, hogy egyáltalán nem helyezik a kezükre a testsúlyuk kis részét sem. Csak érintik az ujjaikkal talajt, hogy ne lehessen őket fejbe térdelni. Voltak olyan esetek is, amikor egy fighter direkt arra számított, hogy a pozícióban nem kaphat be térdest, mégis megtörtént. Ez nyilván nem jó így, mert hamis biztonságérzetet kelt.A Kalifornia Állami Atlétikai Bizottság ügyvezető igazgatója, Andy Foster azt szorgalmazza, hogy változtassanak a szabályokon, hogy ne okozzanak vitatott helyzeteket a sportban.
“Az a javaslatom, hogy töröljük el a kézre vonatkozó szabályt. Ha azt szeretnéd, hogy földön fekvő fighternek számíts, akkor nem elég, ha leteszed a kezed a földre. A térdednek, vagy a hátadnak kell lent lennie hozzá. Ha csak a kezed és a lábaid vannak a földön, az nem számít földön fekvésnek. Nem lehetnek egységes szabályaink, ha a szabályok valójában nem is egységesek. Ezt a szabályt mi hoztuk, de nem működik, ezért nekünk kell változtatnunk rajta."

Foster azt szeretné, ha egy fighter akkor számítana földön lévőnek, ha a lábfejein és a kezein kívül bármelyik testrésze érinti a földet. A javaslatát még idén nyáron elfogadhatják és bevezethetik.

Néhány helyen – például a ONE-ban is – teljesen eltörölték ezt a szabályt, de Foster szerint ez nem lenne jó ötlet mindenhol bevezetni, mert ő nem rajong az ilyenekért, többek között a focirúgásért sem. Ezen csak akkor lenne hajlandó változtatni, ha valami kutatást mutatnának neki, ami kimondja, hogy ez nem veszélyesebb, mint egy sima fejrúgást vagy ütést bekapni fejre.

"Ez a szabály egész egyszerűen butaság" - Jon Jones egyetlen vereségét okozó szabályt is törölhetik
Minden idők legjobbja, Jon Jones mérlegébe az rondít bele, hogy a UFC jelenlegi nehézsúlyú bajnoka egyszer valakit 12-6-os könyökösökkel végzett ki, emiatt most nem 28-0, 1 NC, hanem 27-1, 1 NC a mérlege. A technika – fentről egyenesen lefelé indított könyökös – tiltott volt, és ennek értelmében elvették Jones-tól a győzelmet, ahogy Petr Yantól is elvették a bajnoki övet, amikor fejbe térdelte a földön lévő Aljamain Sterlinget. Jogosan tették, de azért érzi az ember, hogy ez igazából nem igazi vereség.

Foster ezen a 12-6 könyökös szabályon is változtatna.
“Ez a szabály egész egyszerűen butaság. Mi van akkor, ha 1-7 vagy 11-5 szerint nézzük az órát? Az ilyen könyökösök miért is nem illegálisak akkor? A 3-9 könyökös sem tiltott side controlból, pedig az is brutális támadás. Vagy engedélyezzük a könyökösöket, vagy betiltjuk őket. A 12-6 szabályt ritkán tartatják be, ha mégis, akkor rosszul. Egy ilyenért ráadásul nem szabadna diszkvalifikálni egy fightert. Ezt a szabályt is törölnünk kell. Mert butaság."

Menő lenne, ha visszamenőlegesen törölnék Jones vereségét emiatt, de nem gondoljuk, hogy ez meg fog történni. Addig is, nyugodtan kezelhetjük azt a mérleget 28-0-nak, ahogyan azt mi már évek óta szajkózzuk. ;)


Támogasd a munkánkat, mert ezzel segítesz!

Mi naprakészen tartunk a UFC és más küzdősportok, harcművészek fontos híreivel kapcsolatosan, Te pedig most segíthetsz, hogy ezt még sokáig csinálhassuk.

Legyen az kicsi vagy nagy mértékű támogatás, egyszeri vagy rendszeres, mi nagyon hálásak leszünk és nagyra értékeljük, hogy hozzájárulsz a TOTALDAMAGE Magazin jövőjéhez.

Válaszd ki a havi támogatás összegét

Válassz egy egyszeri támogatási összeget

Ft

Banki átutaláshoz szükséges adatok

Bankszámlaszám:
10300002-10606292-49020012

Cégadatok:
TOTALDAMAGE MEDIA KFT.
1037 Budapest, Jablonka út 83/a
Cégjegyzékszám: 01-09-179960
Adószám: 24743105-2-41Szólj hozzá