5 dolog, amit valószínűleg nem tudtál Muhammad Ali-ról

5 dolog, amit valószínűleg nem tudtál Muhammad Ali-ról


Muhammad Ali minden idők legjobbjai között halhatatlan immár, megannyi könyv és dokumentumfilm dolgozta már fel életútját, de a következő 5 történetet talán még a hardcore rajongók sem ismerik vele kapcsolatban.

Muhammad Ali amerikai foglyokat szabadított ki Irakban
Miután Irak 1990-ben megszállta Kuvaitot, Saddam Hussein az amerikai légitámadások ellen többek között úgy akart "védekezni", hogy a foglyul ejtett amerikaiakat azokon a pontokon tartotta fogva, melyek kiemelt amerikai támadási célpontok voltak. Ezzel lényegében pajzsként tartotta maga előtt az amerikaiakat honfitársaik támadásaival szemben. Ekkor a világ talán legtiszteltebb muszlim vallású emberét, Muhammad Alit kérték fel a 15 amerikai kiszabadításával kapcsolatos tárgyalásokra. Ali ekkor már hat éve küzdött a Parkinson-kórral, de elszánt volt és magával Saddam-mal tárgyalt. Ali 1990 december 2-án hagyta el Irakot mind a 15 amerikaival, akiknek azt mondta, hogy ne neki hálálkodjanak, hanem Allah-nak.

Mike Tyson bosszulta meg Ali vereségét Larry Holmes ellenMikor 1980-ban Ali utolsó mérkőzésének kikiáltott Larry Holmes elleni küzdelemben Ali elveszítette nehézsúlyú címét, az akkor 14 éves Mike Tyson a TV előtt ült edzőjével, Cus D'Amato-val. Tyson így emlékezett vissza arra az estére:
Megbotránkoztam, mennyire csúnyán elverte Holmes Alit. Mindannyian nagyon csalódottak voltunk. Másnap Cus felhívta Alit, hogy a meccsről beszélgessenek, ekkor azt mondta a mester Alinak: Van egy fiatal fekete srácom, nehézsúlyú világbajnok lesz, azt akarom, hogy beszélj vele kicsit. Azt mondtam neki a kagylóba, hogy mikor felnövök, megküzdök Holmes-al és megbosszulom a mai este történéseit.

Hét évvel később Tyson vitathatatlan nehézsúlyú bajnokként találkozott a ringben Holmes-al, Ali pedig vendég volt a gálán. A mérkőzés kezdete előtt felment a ringbe Ali és ezt mondta Tyson-nak: Ne feledd,amit ígértél! Tyson megsemmisítette Holmest, a negyedikben brutális jobb horgok után dőlt ki.

A Muhammad Ali vs Rocky Marciano szupermeccs
Ali az 1960-as évek végén nem bokszolhatott, miután eltiltották őt a versenyzéstől, mert nem volt hajlandó bevonulni a seregbe a Vietnam elleni háborúban. Ali ekkor nagyon nehéz időszakot élt meg, mindezek közepette egy rádióműsorban minden idők legjobb ökölvívóját keresve egy számítógépes szimulációra bízták a döntést. A gép szerint Ali kikapott volna egy meccsen Jim Jeffries ellen, aki a századfordulón volt domináns bajnok. Ali felháborodott az eredményen, úgy érezte, hogy kormány a médián keresztül is megpróbálja ellehetetleníteni. Beperelte a rádiót, de sikerült peren kívül megegyezniük, mikor 10.000 dollárt ajánlottak Alinak egy bemutatkozó mérkőzésért a legendás Rocky Marciano ellen. A mérkőzés eredményét a számítógép számításaira bízták, vagyis azt a forgatókönyvet kellett lehoznia Alinak és Marcianonak a ringben játszva, amit a számítógép kidobott, a felvételt pedig országszerte a mozikban játszották. Végül több alternatív befejezést készítettek, a mozikba viszont az a változat került, melyben Ali hülyére veri Rockyt, aki vérben úszó arccal feltámadva hamvaiból a 13. menetben kiütötte Alit. Ismerős?

Ali kevert szabályrendszerben küzdött Antonio Inoki ellen
1976-ban Muhammad Ali a manilai thriller után pár hónappal életében először egy kevert szabályrendszerű mérkőzésen küzdött. Ali volt a legismertebb ember a világon ekkor, sokak szemében valóságos Isten. Volt Japánban egy pro wrestler, Antonio Inoki, akit hasonló nimbusz övezett a Szigetországban, de többre vágyott. Ali ellen akart harcolni, 1976-ban pedig létrejött a küzdelem, ami nem előre írt forgatókönyv szerinti pankráció volt, hanem a történelem első "gigászi MMA" mérkőzése. Ali csapata azt hitte, hogy ez csak egy bemutató meccs lesz, de a mérkőzés előtt szembesültek vele, hogy Inoki háborúba készül. Ekkor gyorsan szabályváltoztatásokat kértek, melyek közül a legfontosabb az volt, hogy Inoki nem rúghatott, csak a földön. Inoki kicsit kényszerpályán mozogva így a földről próbálta Alit rúgni a mérkőzés nagy részében. A 15 menet alatt összesen 6 ütést indítottak a felek, a mérkőzés végén döntetlent hirdettek, a csalódott közönség pedig skandálva kérte vissza a belépője árát.

Ali beszélt le egy veterán katonát az öngyilkosságról
1981-ben Ali egy öngyilkossággal fenyegetőző vietnami veterán katona életét mentette meg. A katona egy épület kilencedik emeletének ablakából akart kiugrani, a helyszínre siető mentősök és rendőrök nem tudták jobb belátásra bírni. Ali épp a környéken volt és látva a sikertelen mentési kísérleteket felajánlotta, hogy beszél a volt katonával. A szomszédos ablakhoz ment és azt mondta az embernek: A testvéred vagyok, segíteni akarok neked. A veterán ezt követően megengedte, hogy Ali közelebb menjen és közel 20 perces beszélgetés után bejött a párkányról, majd a pszichiátriára szállították. Ali azt ígérte, hogy meglátogatja őt odabent.


Támogasd a munkánkat, mert ezzel segítesz!

Mi naprakészen tartunk a UFC és más küzdősportok, harcművészek fontos híreivel kapcsolatosan, Te pedig most segíthetsz, hogy ezt még sokáig csinálhassuk.

Legyen az kicsi vagy nagy mértékű támogatás, egyszeri vagy rendszeres, mi nagyon hálásak leszünk és nagyra értékeljük, hogy hozzájárulsz a TOTALDAMAGE Magazin jövőjéhez.

Válaszd ki a havi támogatás összegét

Válassz egy egyszeri támogatási összeget

Ft

Banki átutaláshoz szükséges adatok

Bankszámlaszám:
10300002-10606292-49020012

Cégadatok:
TOTALDAMAGE MEDIA KFT.
1037 Budapest, Jablonka út 83/a
Cégjegyzékszám: 01-09-179960
Adószám: 24743105-2-41Szólj hozzá