Így fogadj MMA meccsekre (bevezető rész)
MMA

Így fogadj MMA meccsekre (bevezető rész)


Így fogadj MMA meccsekre (bevezető rész)

Konyítasz a bunyóhoz, fogadni is szeretnél? Dumáljunk róla!

Nem újdonság, hogy Vegasban a ketrecharc küzdelmeket is hatalmas fogadások kísérik. Az UFC és a Bellator olyan magas szintre jutottak a bunyók szervezésében, hogy az utóbbi időben a gáláik felkerültek a legnagyobb online sportfogadó irodák kínálatába.

A profi sportfogadók azonnal reagáltak, és átcsoportosították a fogadásaik egy részét erre a speciális területre, ami jó döntésnek bizonyulhat még úgy is, ha korábban egyáltalán nem követték a küzdősportokat.

A TOTALDAMAGE Magazin közönségének nem kell bemutatni a ketrecek világát, de ha az érdeklődésen túl fogadni is szeretnétek valamelyik meccsre, eredményesebbek lehettek, ha odafigyeltek néhány dologra. Ebben az írásban összefoglaljuk az alapokat.

A fogadásaink történhetnek:

– győztesre (side)
– a győzelem módjára (KO/TKO or SUB illetve Pontozás)
– a mérkőzés időtartamára (over under)
– néhány iroda használja a „nem lesz kiütés” típusú fogadási opciót is

A 10-14 párosításból álló eventet korai ültető (early prelim), ültető, (prelim) és főmeccsek (main card) részre szokták osztani. Ennek a fogadásaink szempontjából annyi jelentősége van, hogy míg a korai meccseknél nem ritka a nagy tudáskülönbség miatti korai szélsőséges eredmény, addig a középső szakaszok – főleg PPV gálákon – „tervezett töltelék” küzdelmekből, vagy felhozó meccsekből állnak, hogy a főkártyára kerülők, vagy a címmeccsek résztvevői mindent beleadva 5 meneten keresztül produkálják a showt.

A fightereket a fogadások szempontjából így szokás felosztani:

– nagy favorit 1,10-1,47
– vékony favorit 1,50-1,85
– vékony underdog 2,10-2,35
– nagy underdog 2,40 vagy fölött

 

Ezt ne csináld!

Lehet, hogy nem is kellene mondani, de kerüljétek a sokeseményes szelvényeket. A profi tipsterek szóló fogadásokkal építik a bankjukat, indokolt esetben jöhet szóba egy kombi szelvény – legfeljebb két eseménnyel. Ez olyankor indokolt, amikor a PPV esemény előtti napon Fight Nightot is tartanak, és az iroda engedi összefogadni a két eventet.

 

A főszabály

Ne csak azt nézzétek, hogy szerintetek ki nyeri a meccset, hanem azt is, hogy ezért az iroda mennyit hajlandó fizetni. A fűnyíró elv nem működik, vagyis ha az eventeken csak a favoritokat tennétek azzal hosszabb távon ugyanúgy bukók lesztek, mintha az összes meccset kontráznátok. A favoritokkal amúgy is érdemes óvatosan bánni, mert a piac rendszerint elégeti az oddsaikat.

Ti se bonyolódjatok komolyabb várható érték számításba, egyszerűsítsétek le a dolgot odáig, hogy képzeljétek el, hogy ha a meccset tízszer játsszák le, akkor hányszor jönne ki az az eredmény, amelyik nektek kedvező. Ha tehát az egyik kiválasztottra 1,66-os oddsot adnak, akkor őt legalább 7 alkalommal el kell találnotok ahhoz, hogy minimális pluszban legyetek.

Éppen emiatt javasoljuk, hogy a nagyobb favoritokat csapjátok össze egy kettes kombiba, ugyanis szóló fogadással, az esetleges „hibát” csak 8 helyes tippel sikerülne ellensúlyozni.

Az egy-egy elleni küzdelmen alapuló ketrecharc fogadás éppen annak köszönheti a felfutását, hogy a statisztikai törvényszerűségeket csapatsportok vagy labdajátékok esetében nehezebb megverni, (mert mondjuk 11 focista nehezebben fog egyszerre rossz napot kifogni) addig egy helyesen felépített underdog kiválasztással, vagy jól időzített favorit párosításokkal képesek lehetünk a magunk oldalára állítani a matekot.

Innentől viszont elengedhetetlen, hogy ismerjétek, sőt lehetőség szerint nagyon jól ismerjétek a ketrecek világát, nem építhettek stratégiát a „lucky punchra”.

 

Hogy mit érdemes szem előtt tartani, és mi alapján mérlegeljetek, azt az alábbi pontokban foglaltuk össze:

1# Adatokból dolgozzatok, ne megérzésből!

2# Ismerjétek meg a sportág belső mozgatórugóit, tudjatok különbséget tenni a biznisz érdekek és a sport szempontok között, ennek megfelelően alakítsatok ki saját súlyozott szempontrendszert (key fact)!

3# Osztályozzátok a harcost, hogy mennyire sokszínű, mennyire tud, ha szükséges harcmodort váltani!

4# Fentiek alapján többféle „gameplant” is vegyetek figyelembe!

5# Alkalmazzátok a „10x lejátszott meccs” logikát és alkossatok saját oddsot!

6# Ha több jó meccsetek is van, szűkítsétek a kört a legjobbakra, és arra tegyétek az összes pénzt!

7# Ha nem találtok értéket, bátran maradjatok tipp nélkül!

8# A súlycsoportokat kezeljétek egymástól elkülönítve!

9# Ha nem találtok side fogadást, a hármas felosztás figyelembe vételével (early prelim – prelim – main) fogadhattok időtartamra!

10# Vezessetek fogadási naplót. Ha nem foglalkoztatok legkevesebb másfél két órát a teljes kártyával, akkor hagyjátok ki a fogadást!

11# Legalább akkora figyelmet fordítsatok az ellenfélre, mint a saját kiválasztottra, így hozzatok döntést!

12# Tájékozódjatok több forrásból. Ha van is előzetes elképzelésetek, a fogadás előtt nézzétek meg legalább a mérlegelést!

13# Mielőtt pénzzel fogadnátok, próbáljátok ki magunkat papíron!

14# Kerüljétek a nagy underdogokat, és a nagy favoritokat. Egyik típus nem jön elégszer, másik, ha jön is, nem fizet eleget!

A ketrecharc fogadási sorozat folytatásaiban az egyes pontokat fogjuk részletezni, de lesz, hogy megosztjuk veletek a soron következő gálával kapcsolatos elképzeléseinket. A cikksorozattal kapcsolatban érkező kérdéseket (kommentekben, e-mailben) a soron következő írásokban válaszoljuk meg.


1 hozzászólás

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*