Visszavonult Cyborg Santos
MMA

Visszavonult Cyborg Santos


Visszavonult Cyborg Santos

Nem akarja tovább kockáztatni az egészségét, mostantól az edzősködésre koncentrál.

Evangelista “Cyborg” Santos bejelentette, hogy visszavonul. A brazil bunyós tavaly nyáron lépett utoljára ketrecbe, amikor emlékezetes módon szenvedett brutális sérülést: a Bellator 158-on Michael “Venom” Page egy repülő térdessel homorúra törte a homlokát. A gála mentősként is dolgozó ketrecorvosa akkor azt mondta, karambolokban törnek be úgy koponyák, ahogy Cyborgé tette Venom térde alatt, de a bunyós később, a sikeres műtét után azt mondta, a sérülés csúnyább volt, mint amilyen valójában, és “nagyon hamar” vissza fog térni a ketrecbe. Cyborg most az MMAFighting.comnak beszélt arról, miért teszi le mégis a kesztyűt.

Nagyon jól érzem magam, soha semmim nem fájt (a műtét után), de nem hiszem, hogy valaha is küzdök még. Nem akarom megkockáztatni, hogy valami olyan sérülést szedjek össze, ami a teljes hátralévő életemre hatással van, és ne tudjam továbbadni a tudásom, és ne dolgozhassak a családomért.

Santos hivatalosan 21-18-as mérleggel búcsúzik a profi MMA-tól, de azt mondja, vannak meccsei, amiket az MMA-oldalak nem jegyeznek, valójában 32-18-as mérleget kalapált össze magának, és nem is 1997 novemberében állt profinak, hanem ’96 szeptemberében. Mindenesetre karrierje későbbi része jól dokumentált, Santos megfordult a Prideban és a Strikeforceban is, mielőtt a Bellatorban befejezte volna a karrierjét. Nick Diazzal, Melvin Manhoeffal, Gegard Mousasival és Mauricio “Shogun” Ruával is összecsapott.

A bajnoki címmeccsek, a meccseim Diazzal és Melvinnel, a kiütések – amikor kiütöttem Gabriel Gladiatort, amikor hét másodperc alatt KO-ztam Silvio Urutum-ot a Meca 7-en, az IVC 14 tornája 16 nehézsúlyúval Venezuelában és a nyolcfős tornák, melyeken küzdöttem – ezek határozták meg a karrierem.

Santos az MVP-homlokon térdelésből való felgyógyulása után még tíz meccset tervezett, de azt mondja, így sincs benne hiányérzet, mert a világ legjobbjai közül többel is összemérte az erejét a karrierje során. Most tanítani fog, vezeti tovább a texasi Chute Boxe edzőtermet, és megmarad a Minas Gerais-i thai boksz szövetség élén is.

Evangelista a meccsein túl is hozzáírt valamit az MMA történetéhez: ő volt a női pehelysúlyú terminátor Cristiane Justino férje, Cris tőle vette át a Cyborg becenevet. 2011 decemberében váltak el, de megmaradt köztük a jó viszony, Justino az MVP-térdes után aggódva kereste meg volt férjét, és igyekezett lebeszélni a folytatásról.

Santos köszönethalommal zárta a búcsút:

Megköszönöm Scott Cokernek és a Bellator összes dolgozójának, akik mindig odafigyeltek rám, és tisztelték a munkámat. Megköszönöm a Chute Boxenak és mindenkinek, aki hitt bennem: a családomnak, a barátaimnak és az edzőimnek. Semmit sem bánok, amit tettem, és azt sem, amit nem tettem meg. Most edzőként akarom a legjobbat kihozni magamból.

Cyborg, ha nem is tartozott soha a krémek krémjéhez, mindig izgalmas és szórakoztató meccseket hozott. Karrierjéből nem csináltak túl sok válogatásvideót, úgyhogy most egy négy évvel ezelőttivel idézzük fel, milyen volt, amikor a küzdőtéren rombolt.


Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*