UFC 216: Aki oda se ballagott…
MMA

UFC 216: Aki oda se ballagott…


UFC 216: Aki oda se ballagott…

… még az is megsérült. Az utóbbi idők sérüléshullámai a szokásosnál is erősebben csaptak fel Las Vegasban tegnap este/ma reggel.

A gála minden kétséget kizárólag egyik legnagyobb sztorija volt Derrick Lewis. Már az ültetőmeccseket néztem mikor megláttam, hogy hátsérülésre hivatkozva nagyjából 3 órával a harc előtt visszalépett Fabricio Werdum ellen. Erről a dologról van egy személyes véleményem, majd kommentben meg is osztom, mert itt ugye illendő pártatlannak maradni.

Pár perccel később jött a hír, hogy Francis Ngannou maga hívta a UFC-t, hogy tegyék be Werdum ellen! Ugyan választ nem kapott, de mégis, mekkorát szólt volna ez.

Mindenesetre, hogy még egyet csavarjunk a sztorin, a UFC felhívta Walt Harrist az egyik ültetőmeccsről, hogy álljon ki Werdum ellen. Walt igent mondott, eredeti ellenfele Marc Goodbeer pedig azt sem tudta eleinte, hogy meccse gyakorlatilag elmarad. Később azonban kiderült, hogy minden valószínűség szerint a 217 egyik ültetőmeccsén kárpótolják ezért az áldozatért.

Ezek után pedig vonuljunk végig a főkártya eseményein.

Az első összecsapást Beneil Dariush és Evan Dunham vívta könnyűsúlyban.

Dariush az első menetben felmosott Dunhammel, az iráni-amerikai dominálta ellenfelét. De a másodikban Dunham, mint mikor Neo a Mátrix első része végén elkezdett hinni, feltámadt. A harmadikban is tartotta a szintet, így az első menetben történt dominanciát kompenzálva, egy igazságos többségi döntetlennel végződött a párharc.

Következett a főkártya egyetlen női meccse, légsúlyban.

Itt is beugró volt, Andrea Lee mérkőzött volna meg Kalindra Fariával, de az USADA villáskulcsot dobott a gépezetbe. Lee szereplését szeptember 28.-án jelentették be, UFC debütálása lett volna ez a lánynak, de mivel korábban már bukott meg doppingellenőrzésen, át kell esnie a USADA 6 hónapig tartó előzetes doppingszűrésen így a nyíltan kommunista lány(igen. 2017-et írunk, és jelenleg ez a mém a menő) hoppon maradt. Helyére Mara Romero Borella érkezett, aki az első menet harmadik percének végén egy rear-naked choke segítségével feladásra kényszerítette Fariát.

Ekkor következett az előbb már előzetesen beharangozott Werdum és Harris nehézsúlyú párb… összecsa… Na jó. Elemzem. Bármilyen izgi is egy ilyen késői beugrás, itt a példa, ilyet miért nem szabad többé csinálni. Werdum egyetlen izzadtságcsepp nélkül 65 másodperc alatt, egy karfeszítéssel nyert. Ennyi. A mozdulat tanári volt, de egy top 3 embert soha-soha soha többé nem akarok egy rangsorolatlan ember ellen látni. Nemhogy nehézsúlyban, sehol. Lapozzunk.

Elérkeztünk a férfi légsúly koronázott királya, Demetrious Johnson (továbbiakban Mighty Mouse) és Ray Borg közötti bajnoki címmeccshez. Mighty Mouse ahogy várható volt, rongybabázott ellenfelével, a két leglátványosabb momentum egyike az volt, miután Borg valamilyen úton módon megszerezte DJ hátát, úgy rázta le őt magáról, mint anno én az iskolatáskát mikor hazaértem.

Az első négy menet sima 10-9 volt DJ-nek (volt azért legalább egy 10-8 is, szerény véleményem szerint) de ami az ötödik menet közepén következett, arra évekig emlékezni fogunk. Mighty Mouse egy dobást hajtott végre melynek közepén elragadta Borg bal karját és feszítésbe tette. Borg pár másodpercig állta a dolgot, de az elkerülhetetlen kopogás következett. Mighty Mouse nyert, teljesen kitakarította a 125 fontos súlycsoportot, elvette a címvédési rekordot Anderson Silvától.

De mi következik neki ezek után? TJ Dillashaw? Cody Garbrandt? 135 font? Persze! Hogy nem! DJ a sajtótájékoztatón elárulta, eszébe sincs 135 fontba felmenni. Marad a kis komfortzónájában, ahol ezek után továbbra is azt fogja sérelmezni, hogy a UFC nem promózza eléggé. Egy isten vagy, DJ. De csak egy fél.

A főmérkőzés következett, az átmeneti (imádom ezt a szót magyarítani) könnyűsúlyú bajnoki címért. Tony Ferguson kontra Kevin Lee.

Miután Lee tegnapelőtt csak másodjára tudta hozni a súlyát nagyon meglepett, hogy az első menetben igencsak pariban volt Tonyval, urambocsá nálam 10-9-el el is vitte azt. A másodikban Tony megrázta magát és ki is egyenlített a láthatóan fáradó Leevel szemben, aki a menetet követő szünetben már fáradtságra panaszkodott. Lehet nem volt jó ötlet 24 órával a mérlegelés előtt tiramisut enni és majd 10 kilót fogyasztani? A harmadik menet második felében El Cucuy egy karfeszítéssel próbálkozott amit az ekkor már teljesen elfáradó Lee még egy utolsó erőfeszítéssel védeni tudott, de a következő háromszög fojtás ellen ha a piócás embert hozza, már az sem segített volna. 58 másodperccel a menet vége előtt Kevin Lee kopogott, azonnal zokogni kezdett.

Tony Ferguson a UFC történetének első átmeneti könnyűsúlyú bajnoka. Azonnal ki is hívta a bajnok Conor McGregort, akit csak McNuggetnek (lol) szólított, elküldte az anyjába stb. Kevin Lee pedig bevallotta, hogy súlyos fertőzéssel küszködött az utóbbi hetekben (bal mellén van egy komoly Staphylococcus fertőzés), továbbá majdnem belehalt a fogyasztásba, és szeretne egy 165 fontos divíziót, amiért küzdeni is fog.

Magánvélemény következik, amire Daniel Cormier is ráerősített a közvetítés végén. Majd meglátjátok igazam lesz-e vagy sem. Tony Ferguson soha nem fog címet egyesíteni Conor McGregorral. Conor következő mérkőzése Nate Diaz ellen történik a rendes övért. Ha veszít visszavonul, ha nyer, lehet, hogy akkor is. Mert ha a Tony Ferguson vs Khabib Nurmagomedov interim címmeccset(sic) Khabib nyeri, Conor még egy utolsó money fightban benne lehet, Oroszországban. Nagyon szürreális forgatókönyv ez, de ez történik mikor egy ember egy komplett sport fölé tud nőni.

Gyorsan végigfutok az ültetőmeccseken. Az est legjobb mérkőzése a Lando Vannata Bobby Green volt, az FX ültetőkártyáján. Érdemes megnéznetek, mert megosztott döntetlennel végződött, de hogy milyen háború, pontlevonás és egyebek előzék meg ezt…

Hihetetlen volt! Harmatsúlyban Cody Stamann megosztva nyert Tom Duquesnoy ellen, míg női szalmasúlyban Poliana Botelho iskolázta három menetben Pearl Gonzalezt. Férfi légsúlyban Matt Schnell és Marco Beltrán meccse szintén végigment, Schnell diadalával. A fight-pass ültetőmeccsénnek egyiken született az est egyetlen kiütése, John Moraga másfél perc alatt intézte el Magomed Bibulatovot. Légúlyban kiütés, emberek! Brad Tavares pedig döntésig vitte Thales Leites ellen, ahol ő került ki győztesen.

Ennyi volt a UFC 216, amiről két tervezett meccs hiányzott, Paige VanZant és Jessica Eye meccsét kaszálta el a sors először, míg Nik Lentz és Will Brooks meccse Lentz fogyasztással kapcsolatos problémái miatt maradt el. Továbbá, Big John McCarthy is dolgozott volna, de még ő is megsérült.


6 hozzászólás

 1. chuck-d

  Lewis 2011 óta küzd visszatérő hátproblémával, a Hunt meccs előtt is alig bírt mozogni ezzel, már úgy ment ketrecbe, hogy lehet az utolsó meccse lesz, és tényleg annyira befolyásolta, hogy visszavonulást jelentett be. később meggondolta magát, de jelenleg MRI-je van kettős gerincsérvről, ami miatt a Werdum elleni bunyóra nem kiállni, felkelni nem tudott. de ez csak duma, a pontos foteldiagnosztika mindig frankó, tök nyilvánvalóan beszart.

  1. Bronson

   Mègegy korulmèny:meccs elott pàr nappal màr korlàtozni kell a fàjdalomcsillapitofogyasztàst is,mert az USADA valamennyire limitàlja a fogyaszthato mennyisèget.Aki edzett màr ibuprofennel csak azèrt,hogy àtszenvedje magàt egy sèrulèsen,hogy ne kelljen meccset lemondania,az tudja mirol beszèlek(ès ez mèg csak ibuprofen ès kis sèrulès).Egyèbkènt szerintem is beszart 🙂

   1. chuck-d

    persze, hogy beszart, Werdumnak fekete öve van muay thaiból, olyan még neked sincs. ki tudja mit ránt elő a brazil, forduló skorpiórúgás, repülő tigriskönyök, üvöltő gyíktorok vagy köríves halláb.

 2. chuck-d

  az UFC 216 előtt én sem tudtam elképzelni egy Tony-Conor összecsapást, de nyilván a szervezet ezt erőlteti a médiában alkudozási okokból, és hogy ne legyen teljesen röhejes egy semmit nem jelentő övet bedobni egy számozott gála főmeccsére. viszont amit Ferguson állva beszedett az ezen a szinten még zöld és inkább birkózó Lee ellen, azt az írtől mélyebbre rakná zsebre. már Lando ellen is táncolta a halat, nem kirakhatatlan puzzle. leviteli játéka bevallottan is gyér, földre nem muszáj vele menni, az álla és a kardiója lenne a legnagyobb támasza. persze a prioritás és cél a Diaz 3, mert pénz, az összes többi indok kibaszott szánalmas, még a mindig jó meccs is, mert a másodiktól kurvára nem voltam elájulva. a cikkben leírt forgatókönyv is nagyon esélyes, bár ez a Khabib in Russia szlogen sokak szerint – szerintem is – csak azért pattant ki Dana fejéből a shitshow túrán, hogy bekussolja a mi lesz az MMA-val és az övekkel, ha bokszolgatunk kérdéseket. az ír még olyan szobában sem járt, ahol ez a mondat valaha elhangzott, de a golyóin lógó főnöke minden alkalmat megragad, hogy feltökösítse.

  1. Bronson

   Az àllobunyoja tènyleg elèg gyèr Fergusonnak.Minden rùgàsàt fèl kilomèterrol megtàviratozza,mind elkapni,mind kèzzel megkontràzni egyàltalàn nem tunik megoldhatatlannak.Ami egy kicsit visszatetszo az egèszben,hogy ugy làtszik tudja ezt,de leszarja.McGregornak jo ellenfèl lenne bunyo szempontjàbol,mert sem a kontrabunyot,sem a balkezeseket nem tudja kezelni – viszont marketingszempontbol nem làtom az èrtèkèt.Ahogy a Khabib in Russia felvonàsnak sem,ugyanis Khabib egyàltalàn nem olyan nèpszeru in Russia,mint ahogyan azt sokan hiszik vagy hangoztatjàk.Diaz 3 lesz ebbol,kèrem szèpen.Nem baj,lehet majd rohogni a sajtotàjèkoztatokon.

   1. chuck-d

    White Diazzal kapcsolatos nem mozgatja a nézőszámot elszólásai ma röhej számba mennek, de anno nem volt érdekesebb, mint most Ferguson, vagy még annyira sem. aztán jött a beugrás, győzelem, siker. a UFC jelenleg nem csak a gálameccsekben, hanem a görcsös sztárcsinálásban is érdekelt, és nem is idegen vagy újdonság tőlük, Arlovskit is milyen mérleggel és ellenfelekkel tápolták föl sztárrá, csak mert a Pride elszívott minden jó nehézsúlyút. ha a füvész nagyon beleáll egy elszállt összegbe, még akármi is lehet. persze ha pénzt kéne rá tennem mi lesz, az a 3. meccs.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*