Minden bizonnyal dobják a jelenlegi mérlegelési formátumot a UFC-ben
MMA

Minden bizonnyal dobják a jelenlegi mérlegelési formátumot a UFC-ben


Minden bizonnyal dobják a jelenlegi mérlegelési formátumot a UFC-ben

Miután legalább egy tucat súlytévesztésnél járunk idén, továbbá isten tudja hányan ki se bírtak állni a tervezett mérkőzéseikre, Dana White tegnap az Unfiltered podcastba betelefonálva tette le a garast.

Darren Till, Yoel Romero, Kevin Lee, Mackenzie Dern, Uriah Hall, Max Holloway (short notice volt, de akkor is) és még hosszan lehetne sorolni, feleslegesen.

Pár név azok közül, akik nem bírtak bemérni súlycsoportjukba, urambocsá kórházba is kerültek e végett.

Darren Tillel telhetett be a pohár végleg Dana Whitnál, aki tegnap havi egy audienciáját tartotta telefonon Jim Nortonnak és Matt Serrának a UFC podcastjében:

”Szerintem a kora reggeli mérlegelések miatt van a sok tévesztés, de tudjátok mit? Úgy néz ki, dobjuk őket. Az lehet, mint régen volt. Bemérnek a ceremoniális körülmények között és viszontlátásra. De! Bármikor változtatsz valamin, valaki úgyis talál valami kiskaput arra, hogy saját maga felé fordítsa a helyzetet. Így nem kell majd dehidratálva aludniuk.”

White elmondta azt is, ami egyébként nem tűnik fel mindenkinek, de a jelenlegi rendszer tökéletesen működött mikor bevezették:

”Mikor elkezdtük ezt, nagyon jó volt. Mindenki sikerrel bemért. Aztán elkezdtek játszani azzal, hogy később kezdik a fogyasztást, hogy hajszálpontosan a mérlegelés végére érjenek be és minél kevesebb időt kelljen abban az állapotban tölteniük.”

”Vissza kell és fogunk térni a délután 4 órai bemérésekhez, a ceremoniálishoz. Az lesz mindenkinek a súlya.”

Ti mit gondoltok, segít ez a jelenlegi helyzeten bármit is?


13 hozzászólás

 1. Asidotus

  magánvéleményem, hogy a súlycsoport egy igazságtalan dolog, el kéne felejteni.
  A versenyző egy dolgot nem tud megváltoztatni, a magasságát (karjai, lábai hosszát, ütőtávját). Sokkal igazságosabb lenne, ha magassági csoportok lennének.
  És azon belül mindenki annyi izmot pakol fel magára, amennyit csak tud (mozgatni).

  1. Greenscape

   Eleg lenne ha a ketrecbe lepes elott is lemernek oket es lenne egy limit mondjuk 5%-kal nem lehet tobb a sulya mint a sulycsoport limitje. Igy hiaba a sok fogyasztas ha nem tudna tolthetne vissza. Ne legyen mar ugy senki kozepsulyu bajnok, hogy a ketrecben mikor megszerezte az ovet 200 font felett van.

 2. chuck-d

  eltéréses limitet megadni fölösleges, mindenkinek a határon bemérés lenne a cél akkor is. a legigazságosabb nyilván az lenne, hogy ha két nagyjából azonos súlyú versenyző bunyózna, de bemérni nem tudó sportolók helyett nem szeretnének ketrecben meghaló sportolókat. ha most a közvetlen meccs előtti bemérést bevezetnék, akkor ez lenne a realitás. kinyírnák a sportot.

  nem egyváltozós az egyenlet, hanem több irányból kéne megpróbálni normalizálni ezt az aszalásos problémát.

  1. Greenscape

   A tokukre kellene lepni a bunyosoknak. Ok ebbol elnek. Nem lenne ott sokaig “ketrecben meghalas” ha nem kapnak erte semmit. Menne mindenki egy sulycsoporttal feljebb aki nehezen fogyaszt es kesz.

   1. chuck-d

    fentebb a “kifejtettem, miért nem igaz” megjegyzést Asidotus véleményére írtam, de még az is konstruktívabb annál, hogy a tökükre kell lépni. a UFC a versenyzők tökén áll, egyfolytában. de nem véletlen, hogy ehhez a kérdéshez ilyen óvatosan nyúlnak. a vagy megtanulja, vagy beledöglik itt nem opció.

  1. chuck-d

   ennyire nem jellemző, de amúgy sem releváns, más sport más feltételekkel. egyrészt ott szinte minden fontra jut egy súlycsoport, másrészt kevertben is sportolója válogatja, hogy mennyit és miért fogyaszt és tölt vissza. meg ugye a bunyó milyen helyzetében számít jobban akár pár kiló, ez bokszban adott, álló csak kezekkel, MMA-ban álló küzdelem vagy kontroll, levitel vagy állva tartás, lent tartás és földharc, ez megannyi más szempont. inkább a birkózásból jön ez az aszalás. ott viszont ha nem mérsz be, a legszarabb pontarányú vereség megy a rekordodba. nem is nagyon basszák el.

 3. Asidotus

  Az nem lehetne, hogy a súlyba nem beférő harcos ellenfele automatikusan kap két pontot?
  Mintha megnyerne két menetet. És a súlyba bele nem férő harcos csak akkor nyerhetne, ha mind a három menetet hozná, vagy kiütéssel/feladással

  1. chuck-d

   láthatóan mindig sportként közelíted meg a témát, ami nézőként vagy művelőként dicséretes, de a UFC ezt szórakoztatóipari üzleti termékként nézi. az egyik, hogy ami a meccsen láthatóan történik, annak kell az eredményt meghatároznia, különben a néző nem érti, elkapcsol. a másik, hogy a rendesen bemérő olyan passzivitással ülhetne az előnyre, ami öli a bunyót. a harmadik, hogy ha erre szabály van, akkor egy idő után direkt ezt kihasználva készülnének bizonyos harcosok, vagy bizonyos ellenfelek ellen. a cél pedig, hogy ilyen ne történjen, ne legyen szabályos, de hátrányos.

   megérkeznénk ennek a logika mentén a fentebb említett birkózásos szabályozáshoz, ha nem mérsz be vesztettél, ami sport szempontból teljesen rendben van. kizárólagos akadálya, hogy a szervezet legtöbbször leszarja ki nyer és milyen igazságosan, de a rendezvény a lehető legteljesebben meg legyen tartva. kritika lehetne az ötletre, hogy akkor valaki biztos inkább halálig tolná a fogyasztást, hogy ne kapjon ki automatikusan, de volt már példa orvos által leállított aszalásra, nem is olyan rég. viszont minden ilyen eset több kérdést és ellentmondást vetne fel, mint ami megéri a fejeseknek.

 4. Glynch

  1. UFC mindenkin végezzen testanalízist. Annak alapján meghatározni a versenyző számára a minimum súlycsoportot. Az alá nem engedni a versenyzőt ha a bömböl mint egy fürdős qrva akkor sem. Ha megváltozik a teskompozíciója értékelhetően, újra lehet tárgyalni a dolog.

  2. UFCnek előre látóbbnak kell lennie, lásd Till esetét. Mint a random drogteszteket, úgy kéne a srácokat versenyidőszakon kívül mérni, ha 240 fontosan elkapták a 170 fontban bemérni akarót, már ott bukjon x% meccspénzt, a köv mérési időpontot meghatározná az ufc, és megszabná h mondjuk 220ig kell lemenned, h képes legyél majd y idő múlva bemérni (tartani kell egy ütemtervet), úgy h ne halj meg. Ha 222 annál a checkpointnál, megint ugrott x% meccspénz… Etc… Ha már egy viszonylagosan közeli pontnál látható h nem fog menni, még lenne néhány napja/hete az ufcnek szerezni beugrót. Ha pedig menthető a dolog és egy jó hajrával az utolsó körökben visszajön, akkor mindenki happy. Meccs megtartva, bemérés sikerült, mindenki életben maradt. Csak egy kis meccspénzt dobott el magától a versenyző.

  1. chuck-d

   az 1. szerintem nem igazán jó ötlet, főleg a jelenlegi feltételek mellett, de fölösleges is, mert a 2. egy igazán jó ötlet, ami megoldaná ezeknek a problémáknak a nagy részét. nagyjából ezt javasolják már egy ideje, talán több helyről is hallottam hasonlókat, a kérdés, hogy a UFC érdekelt-e annyira a megoldásban, hogy megcsinálja. például most csak a beaszalni nem tudó pénzébe kerül legtöbbször, és a világ utálkozása is ott csattan, aztán lapoznak.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*