Így fogadj MMA meccsekre: Adatokból dolgozzatok, ne megérzésből!

Így fogadj MMA meccsekre: Adatokból dolgozzatok, ne megérzésből!


Így fogadj MMA meccsekre: Adatokból dolgozzatok, ne megérzésből!

A bevezető cikkünk után itt a folytatás, hiszen a hétvégén érkezik az UFC Fight Night Phoenixből, Arizónából a Rodriguez vs Penn főmeccsel, ahol jó lenne elcsípni pár bunyót!

Azt ígértük, hogy a bevezetőben említett pontokat fogjuk részletesebben kifejteni, vágjunk is bele.

1# Adatokból dolgozzatok, ne megérzésból!

Kezdjük a feelingel, egyszerűbb feltérképezni. Ez a „kedvencem” „utálom” „nem hoz lázba” aranyháromszög. Profi fogadónak is nehéz elvonatkoztatni a szimpátiától, hát még annak, aki most ismerkedik a fight fogadásokkal.

Ha nulláról szeretnéd felépíteni magad, akkor fordulj a „nem hoz lázba” kategória meccsei felé. Nem lesz könnyű, de van rá egy módszerünk. Előnye, hogy ha egy harcos, vagy párosítás első ránézésre „nem érdekel”, mert nem követted a bunyósokat, azzal az előnnyel járhat, hogy nem lesznek előítéleteid (vagy kevesebb lesz) és jobban fogsz tudni támaszkodni a tényekre! Ez kezdő fogadó esetén legalább fél évbe kerül és nagyjából 15-20 event után tudod majd rutinosan csinálni… Ja, nem mondtam, hogy nem holnap leszel jó ketrecharc tipster? Bunyózni se egy hét alatt tanul meg az ember!

Vésd az eszedbe: a legveszélyesebb érzés, amit ki kell kizárni, az elfogultság, ami úgy jelenik meg: én jitsuztam, XY híres jiztus, úgyhogy ma le kell, hogy verje azt az állóharcost. Tartozik ezzel a jitsus közösségnek, és személy szerint nekem is. Lehet igazad valamekkora részben, de XY sosem miattad fog bunyózni, hanem önmagáért, még akkor is, ha te úgy éled meg, hogy helyetted, és a te nevedben osztogatja a rear naked chokeokat.

Ez persze egy csapda egyben, hiszen ha azt hallod McGregor vs Diaz 3, akkor sokkal több minden jut eszedbe, mint egy Powell vs Klose meccs hallatán. Pedig lehet, hogy fogadási szempontból ez utóbbi az évszázad sansza. Ugye előtted van Powell és Klose is? Egyik sem? Nos, igen, olyan bunyósokra se fogadj, akiket korábban sosem láttál! Ha pénzt szeretnél, ügyesen kell lavíroznod a „mindent tudás” és gőzöm sincs állapot közt.

Mi azt javasoljuk, hogy hagyatkozz a tényekre. Két csoportjuk van. Külső (statikus) tényekhez tartozik minden, ami nem közvetlenül tartozik a harchoz, de azzal összefügg. Az összes olyan tény, amelyik magával a párharc lefolyásával kapcsolatos már belső (dinamikus) adat lesz.

Ahhoz, hogy objektív maradhass, a bunyósoknak adj egy kódot, és ne a saját nevükön futtasd őket. Ez legyen egy betű, és 2 szám. Pl.: C32.

A legfontosabb külső tények XY harcosra:

– számozott Event, vagy Fight Night
– melyik országban (kontinensen) kerül sor a bunyóra USA,
– melyik város lesz a házigazda Pho, Arizona
– kártya lebontása utazási távolság alapján: helyben
– kártya lebontása versenyzők nemzetisége alapján: amerikai
– kártya lebontása „iskolák” alapján ACS
– kártya lebontása versenyzők kora alapján: 32
– kártya lebontása súlyhatár szerint fogyasztást igényel: igen
– kártya lebontása striker vs grappler szempontból: grappler
– kártya lebontása KO/TKO/ vs SUB alapján 1 KO win 3 SUB win, 2 SUB lose, 2 DEC lose
– kártya lebontása lenght alapján: 3 vs 5
– kártya lebontása oddsok alapján: slight dog
– kártya lebontása besorolás (sorszám) alapján: prelim
– volt-e címmeccse: igen

Ezután készíts két táblázatot:

– utolsó meccs dátuma: 2016. 07.08.
– bunyós bonus fightjainak a száma: 1 sub of the night

A lista megközelítőleg sem teljes, tetszés szerint bővíthető vagy szűkíthető további szempontokkal, de egyet érdemes tudni, ha az összes adatot összegyűjtőd, valamilyen szempontból sorrendbe állítod, és kielemzed, akkor legvégül megközelítőleg az oddshoz fogsz jutni.

Az odds egy kettős karakterű szám igazából. Elsődlegesen a bunyó végkimenetelének valószínűségére épül, de ez jelentősen módosulhat a fogadási piac törvényszerűségei miatt, azaz, hogy az ismert bunyósok, favorizált meccsein nagyobb mértékben inflálják az oddsot, mint amennyire kompenzálják azt a dog oldalán! A pszichológiai indokok mellett ez a legütősebb statisztikai érv a legnépszerűbb párosítások mellőzésére. Majdnem elfelejtettem mondani, hogy ugyanezt a feltérképezést el kell végezni az összes versenyzőre, így az ellenfélre is.

Ha átnézted a kártyát, és megcsinálod a szűréseket, (minimumok, maximumok bejelölése színes filccel) és azt fogod látni, hogy lesznek „összetartó” adatok (korreláció) és olyanok is, amelyek „széthúznak” vagyis különbségeket mutatnak.

Egy idő után azt is látni fogod, hogy ahol ezek az általad is feltérképezett adatok esetében több a fedés, ott az esélyek kiegyenlítettek lesznek. Ahol meg több vonatkozásban lesz nagy eltérés (statisztikai szakszóval: szórás) ott fogsz favorit vs dog csatába botlani.

Ha ezzel megvagy, akkor nézd meg, hogy melyik az a favorit, akiben potenciált látsz, és melyik az a dog, akit szerinted alulárazott a piac. Magyarul, ilyenkor összesíted (súlyozod) azokat a szempontokat, amelyeket előzőleg elemekre bontottál. Ez kezdetben nehezebben fog menni, viszont ha benne vagy a bunyó világában, akkor automatikusan történik, és nem szükséges hozzá ez a kódolásos trükk.

Ilyen dolgokat láthatsz majd XY fighterrel kapcsolatban:

– Eddig minden számozott Eventen kikapott, de a Fight Nightokat hozta
– Európában még nem kapott ki
– Vegasban csak kikapott
– Ő utazik a legmesszebbről
– Amerikai ellenfél ellen még nem nyert
– Ennyire fiatal ellenfél ellen még nem küzdött
– Mindig neki kellett fogyasztani, (most is)
– Egyszer vert meg grapplert
– Nem volt SUB győzelme, de egyszer KO-zott.
– Hét küzdelméből négy végig ment
– Odds alapján vékony underdog
– Sosem vesztett még Early Prelim meccset

Utolsó meccse:

– 2 hónapja volt
– Nem kapott még fight bónuszt

Ha idáig megvagy, lapozz vissza a történet elejére, és nézd meg, ki van a kiválasztott kód mögött? Egyezik azzal, akit név alapján választottál volna?

Mielőtt megrémülnél, hogy ez sarlatánság és, hogy te ettől sokkal jobban tudsz dönteni, ha a hagyományos utat követed, felhívjuk a figyelmedet arra, hogy ez a 12 lépcsős munkafázisnak csupán az első eleme, melynek legfőbb célja, hogy egy viszonylag távolabbi perspektívából képbe kerülj az eventtel kapcsolatban. De jegyezd meg: valamikor még jól jöhetnek az infók!

Egyébként, ha jártas vagy a küzdelmek világában, követed az MMA-t, ismered a harcosokat, te ugyanezeket a statikus szempontokat veszed figyelembe, csak tudat alatt. Sőt, mivel van szakértelmed, ezt nem elkülönítve kezeled, hanem automatikusan összekapcsolod a dinamikus tényekkel, vagyis azonnal, képes vagy összetett összehasonlításokat végezni.

Mi ettől még kitartunk a javaslatunk mellett, mert hasznosnak ítéljük kezdőnek és veteránnak. Mától elkezdhetitek más szemmel nézni a verekedéseket: mit tud a legfiatalabb, mennyire számít a ring rozsda, mit kezd egy orosz egy grúzzal, kinek teher és mikor előny a hazai pálya? Ha ezt egyből nem is fogod vágni, azt azért megírhatod nekünk kommentbe, hogy szerinted, ki lehet a C32 név alatt leprofilírozott harcos!?

Korábbi kérdésre észrevételünk: miután a TOTALDAMAGE Magazin határon túl, külföldön is népszerű, ahol már ma is lehetséges MMA fogadás, illetve bízunk abban, hogy hamarosan felkerül a SzZrt. kínálatába is.


Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*