Az évszázad főmeccse
MMA

Az évszázad főmeccse


Az évszázad főmeccse

Nem fogsz hinni a szemednek.

Nem tudom, hogy velem volt valami, vagy más is így érzett, de a The Ultimate Fighter 25 fináléjának főmeccsén,  Justin Gaethje vs. Michael Johnson-on (17-11) üvöltöttem, majdnem kitéptem a hajam, és közben még rázott is a hideg. Azonnali klasszikus lett ebből a meccsből.

Kezdjük ott, hogy a veretlen UFC újonc (17-0) Justin és a UFC-s veterán Michael szívből utálják egymást. Többször összeszólalkoztak a meccs felvezetésében, és látszott rajtuk, hogy nem a show miatt csinálják. Esélye sem volt annak, hogy a ketrec közepén állva, Big John McCarthy utasításait hallgatva lepacsizzanak egymással.

Az első menetben Johnsonnak mindössze 7 másodpercre volt szüksége ahhoz, hogy keményen megingassa Gaethje-t, aki a beszedett ütések után mosolygott, és mutatta Johnsonnak, hogy jöhet még ebből. Michael rettenetesen gyors volt, rendre megelőzte Justint, aki két kézzel próbálta meg védeni magát. Pár ütésváltással később mondta az egyik kommentátor, hogy Gaethje-t már többször megingatták a meccsein, de valahogy mindig visszatért, és olyan volt, mintha Gaethje ezeket mind hallotta volna, bevitt egy gyönyörű jobb felütés-balhorog-jobbhorog-klincs+térd kombinciót, amit azért már Johnson is megérzett. Justin egyre jobban magára talált, hozta a szokásos taktikát, lábrúgásokkal bombázta ellenfelét.

Most még úgy inkább Gaethje pillanatai következtek. A beszedett ütésektől és rúgásoktól kiült Michael arcára a fájdalom. Szemben álltak egymással, minden ütésbe beleadtak apait-anyait, olyan meccs volt ez, ami egy másodpercre sem untat. Mindketten rengeteget találtak, 50 másodperccel a menet vége előtt Gaethje 45-öt, Johnson pedig 34-et vitt be a másiknak. 26 másodperccel a vége előtt Johnson egy őrületes jobbkezessel betalált Gaethje-nek, érdemes figyelni a UFC hivatalos Twitter-fiókjának kommentjét az eseményekhez, pont így éreztem magam én is:

“MI TÖRTÉNIK ITT
FJLAJS;FJKASF!@R!$%!RTJFOJSOFSF”

Gaethje azt se tudta, hol van, de egy másodpercre sem fordult meg a fejében, hogy feladja, alig állt a lábán, de bírta a savat, és valahogy túlélte a menet végét. Johnson a legjobb ütésével találta el őt, de még mindig állt a lábán. Ez a Gaethje srác simán hozza az elnyűhetetlen Artem Lobov szintjét: az ő álla az oroszéval ellentétben nincs vasból, de a szíve annál inkább, másképp már feladta volna a küzdelmet. A szünetben Justin összeszedte magát, nyoma sem volt annak, hogy az előbb majdnem állva TKO-zta őt Johnson.

A második menet vége előtt bő 3 és fél perccel Michael megint keményen eltalálta Justint, aki megint azt sem tudta, hol van. Big John-nak megint nagyon kellett figyelnie, mert Johnson ismét nagyon közel volt ahhoz, hogy állva kiüsse Justint a ketrec mellett. Justin visszatámadott a halálközeli állapotból, egy könyököst és egy térdest tolt rá Johnsonra, aki végre eltávolodott tőle egy picit. Itt már nem az volt a kérdés, hogy lesz-e ebből 5 menet (ez már az első menet felénél sem volt kérdés), hanem az, hogy mikor győz Johnson. A srácokon látszott, hogy már nagyon fáradtak. Másfél perccel a vége előtt Justin talált be egy ütéssel, és most Johnson volt az, aki tántorgott és táncikált. Na, és most jöttek a hidegrázós részek. Justin odasétált Michael-hoz, bevitt neki egy BRUTÁLIS felütést, aztán egy nem kevésbé keményebb jobbkezest, majd megint egy felütést. Fordult a kocka, most Johnson volt ugyanabban a helyzetben, mint Gaethje az első menet végén. A közönség okozta hangzavartól alig lehetett hallani valamit, Johnson a földre került, a feje fölé emelte mindkét kezét, Justin simán ráronthatott volna, hogy befejezze a meccset, de nem tette. Mit csinált ehelyett? Elsétált, és legyintett riválisának, hogy álljon fel. Á’ la McGregor.

Johnson arcából csak úgy ömlött a vér, bekapott még egy lábrúgást, megint lement a földre, amiért Gaethje megint nem büntette meg, rettenetesen fáradt volt. Mindketten alig álltak a lábukon. Aztán hirtelen jött egy repülő térdes Gaethje-től. Johnson a ketrecnek szorult, Gaethje rárontott, ütötte, térdelte, Michael látszólag feladta, és ekkor jött a vérprofi John McCarthy, aki bizonyította, miért ő a legjobb MMA-bíró a világon. Gaethje annyira elkészült az erejével, hogy még a ketrec tetejére sem bírt felmászni, első próbálkozása után leesett a földre, aztán másodjára már fel sem tudta húzni magát. Johnson összetörten ült a földön, és mint láttuk, Justin nem az a feladós fajta: harmadjára sikerült felmásznia a ketrecre, felállt rá, és hullafáradtan, ki tudja, milyen súlyos sérülésekkel még nyomott egy 10/10-es hátraszaltót. Már nem azért, de ez itt a csúcs, ennél jobb meccset nem. lehet. elképzelni. Holy. Fucking. Shit!

A meccset Conor is nézte, és nem bírta ki, hogy ne reagáljon rá a Twitteren, ezt eddig nem tette meg sokszor, csak az igazán epikus történések után szokott írni:

“Ez egy jó meccs volt. Két harcos harcolt.”

A gálán az is kiderült, ki nyeri az Ultimate Fighter 25 évadot. A finálé is őrületes volt, csakúgy, mint a főmeccs. Hatalmasat küzdött a 7-es évadból botrányos viselkedése miatt kivágott Jesse Taylor Dhiego Limával.

Miután Lima-nak esélye sem volt az első menetben, a másodikban 4 másodperc alatt kőkeményen a földre terítette Taylort, elkapta a hátát, majd megkezdődött az ádáz földharc.

Taylor kijött alulról, elkapta Douglas hátát, megpróbálkozott egy hátsó nyakfojtással, de Lima jól védekezett. Pár másodpercig. Nagyon szoros volt az az rnc, Lima még küzdött ellene, de hamarosan belátta, hogy nincs esélye, ezért kopogott, így Tayloré lett a győzelem, és az ehhez járó 290 ezer dollár is.

A veretlen Marc Diakese elszenvedte élete első vereségét Drakkar Klose ellen, szoros meccsen kapott ki tőle, pedig szépen dolgozott. Bemutatott többek között egy szép switch kick-et, ami meg se kottyant Drakkarnak:

Ez már a harmadik menetben történt, de az elsőben Klose terítette a földre Marcot egy lábrúgással, majd jött egy ground-and-pound, ami nagyon sok pontot ért:

Még a menetben, a vége előtt nem sokkal volt egy vicces dolog, ezt nem igazán kommentálnám, mert magáért beszél:

A félnehézsúlyú Jared Cannonier megverte Nick Roehrick-et a harmadik menetben TKO-val, de kész csoda, hogy Nick kibírta a 3. menetig. Ilyeneket kapott:

Jared a könyököseivel nyerte meg a meccset, egyet betolt Nick arcába állva, aztán a földön is megkóstoltatta vele ezt a testrészét, McCarthy szüntette be a mészárlást.

 


1 hozzászólás

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*