A ring a legőszintébb hely: Kid Yamaka útja a megváltás felé (videó)

A ring a legőszintébb hely: Kid Yamaka útja a megváltás felé (videó)


A ring a legőszintébb hely: Kid Yamaka útja a megváltás felé (videó)

A Fightland anyagai minden esetben lenyűgöznek, a Kid Yamaka kisfilm sem kivétel ezek közül.

Az Emmy-jelölt Matt Orgens mesterien merevíti ki azokat a pillanatképeket, érzéseket és gondolatokat, melyek Zachary “Kid Yamaka” Wohlman agyában villannak át, miközben önmagát, megváltását és mindezek kapcsán a boksszal való kapcsolatát próbálja keresni és értelmezni.

Kid Yamaka egy feltörekvő öklöző Freddie Roach kezei alatt, és ahogy a legnagyobb tehetségeknél lenni szokott, az élet kemény, rögös útján járva talált menedéket és válaszokat a ringben. A ring ugyanis sosem hazudik, az egyik legőszintébb hely a világon. Mikor ott belépsz, mezítelen vagy az Isten, az ellenfeled és a nézők előtt. A sarkadban a csapatod azon a három lépcsőn lelépve eltűnik a biztos oltalom köréből, onnantól pedig csak te vagy ott. Mintha egy vödör jégkockát nyelnél le, mindened összerezzen és tűélesen összpontosítasz, azok a percek ott az életed ténylegesen élt pillanatai a ringben.

Mikor győzelmet aratsz, magad is Istenné válsz, vagy vereséget szenvedve a sötétbe hullasz. Kegyetlen és őszinte játék ez, melyben az ember valóban keresheti és meg is találhatja magát. Az idő azonban ellenség ebben a játékban. Mert a boksz felfalja a tested, Kid Yamaka 30 évesen tudja ezt, és szeretne még 40 évesen is élni, egészségesen élni, de mindene ez a sport. Amit egyszerre imád és borzong is tőle, ha élete minden pillanatában ezzel a kegyetlen őszinteséggel kellene együtt élnie, akkor valószínűleg darabajaira hullana. Ezért fontosak neki azok az “én percek”, mikor a már megismert önmagával békében tölti az időt, a virágok békességet sugárzó szirmai között. Emellett pedig a vallás áll mögötte bástyaként, Kid Yamaka egy zsidó öklöző, ez ereiben érzi azt a megannyi évszázados megpróbáltatást, amit elmondása szerint népének végig kellett harcolnia. A harcot pedig korán kezdte ő is, mikor nevelőapja folyamatosan  bántalmazta, vagy mikor valódi édesapjával 15 évesen drogot árulva a zsaruk miatt kellett folyamatosan ébernek lennie. Most a ring furcsa otthonként nevel és válaszokat ad, de pofonokat kell adni és kapni ezért, ami olykor nagy árnak tűnik.


Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*